Túra „meteorológia” a hétvégére - (nem) csak Téli Mátrázók-nak…

Ha a Téli Mátra túrára készültök vagy csak szeretnétek egy jót kirándulni északi középhegységeink valamelyikében, akkor az alábbi előrejelzéseinket vegyétek figyelembe:

2013. január 30.

Ha a Téli Mátra túrára készültök vagy csak szeretnétek egy jót kirándulni északi középhegységeink valamelyikében, akkor az alábbi előrejelzéseinket vegyétek figyelembe:

A hétvégén alapvetően a hideg lesz az úr. Hű társa, a hótündér is készített már úgy 40 cm havat a Mátrában, de szél apó is biztosan belenevet majd az arcunkba. Szóval reggelre nagyon lehűl majd a levegő.(-10,-15C) Öltözzünk hát rétegesen, de bölcsen kerüljük a test túlfűtését. (túl sok ruha) Túra közben variáljunk, alkalmazkodjunk folyamatosan, akár csak a sapkával és a kesztyűvel is, de állandóan szabályozzuk a hőháztartásunkat. Ne hagyjuk, hogy a ravasz hideg elterelje a figyelmünket, legyünk mindig figyelmesek. Emellett a hideg mélyen kicsontozza a testet, leszedi róla a „zsírt” rendesen, ezért legyen nálunk bőven tartalék energia.(könnyen felszívódó, nem fél disznó formátumú)

 

 

A hóra készülve nagy segítség lesz a túrabotok használata. Ezek a plusz „lábak” segítik a stabil haladást lecsökkentve az oldal irányú kicsúszásokat. Kamáslit, lábszárvédőt, ha nem ilyenkor, akkor mikor? Fel velük. A bakancs legyen bejáratott és külseje kellőképpen kezelve impregnáló, bőrápoló anyagokkal. A futók kemény, vékony talpú modellt húzzanak. Egy plusz zoknit dobjunk ezek mellé, ha másra nem pótkesztyűnek is megteszi. Nem lesz 40 centinél nagyobb hó. Ez, ha mi törjük sok, ha a kijárt nyomokon haladunk, már inkább kevés. Mindenki eldöntheti, hogy „legény” vagy „puding” akar e lenni… Na jó, egy darabig én is puding „leszek”…

 

A szél északról fúj majd, tehát az elején szemből (kb Galyatetőig) utána már inkább hátulról. Egy biztos. A legdurvábban Kékestetőn és az oda való felérkezés utolsó kilométereiben fúj majd. Itt gyorsan haladni, lehetőleg csoportban. Nem megállni, bármi van is mozogni, tovább, minél hamarabb le, a szélvédett déli oldalakra. A szél mindent megsokszoroz. Vessünk hát be ellene mindent, amink csak van.(ruházat) Ne feledkezzünk meg az ajak, vagy arc krémekről sem. Igaz, a téli túrázás nem kifejezetten egy szépség ápolási eszköz, de azért estére, arcpír -re, biztos nem lesz szükségünk. Az időjárás készíti ugyanis a legtermészetesebb sminket a világon…

 

Sikeres és élményekkel teli túrázást kívánok

 

Németh Csaba
9x Téli Mátra teljesítő

Cikkajánló