Túrák a kockásliliomok nyomában

Hamarosan nyílik a 2016-os év vadvirága, a mocsári kockásliliom, s ennek örömére több kockásliliom-leső kirándulás közül válogathatsz.

Szerző:
sokszinuvidék.24.hu/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. március 17.

Hamarosan nyílik a 2016-os év vadvirága, a mocsári kockásliliom, s ennek örömére több kockásliliom-leső kirándulás közül válogathatsz.

Március 18-án a Zala menti gyepek kora tavaszi élővilágát ismerheted meg egy természetvédelmi őr kalauzolásával. A Víz Világnapja alkalmából rendezett túra a zalabéri templomtól indul 3 órakor, a résztvevők 4,5 km-t tesznek meg. További információt itt találsz.

 


Csákánydoroszlóról április 2-án indul 5 km-es kockásliliom-leső kirándulás az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából. A résztvevők az említett növény mellett a terület egyéb természeti értékeit és a büksi földvár nyomait is megszemlélhetik. Még több infóért kattints ide. 


Szintén április 2-án vehetsz részt a Csiperke Erdei Iskola túráján, ahol Márokpapi környékét és a Beregi-síkot bejárva csodálhatod meg a sakktáblaszerűen foltos növényt. A szervezők azt javasolják, hogy hozz magaddal gumicsizmát, és az sem árt, ha van nálad távcső és fényképezőgép is. Bővebben itt. 


Budapesten a Soroksári Botanikus Kertben a kockásliliomok már bimbósak, de a növényt láthatod a főváros szívében, a Füvészkertben is.

 

Mocsári kockásliliom

 

A liliomfélék családjába tartozó, kotuliliomként is ismert mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) hagymás évelő. Keskeny, szálas tőlevelei akár 20 cm hosszúak is lehetnek. Szórt állású, szürkészöld szárlevelei szintén szálasak, legfeljebb 1 cm szélesek. Bókoló, harang alakú, márciustól áprilisig nyíló, magános, sakktáblaszerűen világos foltos virágai rózsaszínben és vörösesbarnában pompáznak. Termése 1-2 cm-es tok. A mocsár- és lápréteken, illetve ligeterdőkben előforduló kotuliliom Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 


Hazánkban az ország északkeleti részén, valamint az ország délnyugati részén, a Kemenesháttól a Mohácsi-szigetig fordul elő. Az ország középső területeiről hiányzik, de innen nem messze Párkány (Štúrovo) közelében, Szlovákiában megtalálható.

 

Kapcsolódó cikk:

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Cikkajánló