Új pompájában hív a Hollókői vár

2015. május 7-én hivatalosan is újra megnyitja kapuit a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” projekt keretében megújult és megszépült Hollókői Vár. 2015. május 9-én és 10-én a nyílt várnapok keretében szeretettel várják a látogatókat.

Szerző:
TM.HU
Fotó:
FEHERVARI GYULA
2015. május 5.

2015. május 7-én hivatalosan is újra megnyitja kapuit a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” projekt keretében megújult és megszépült Hollókői Vár. 2015. május 9-én és 10-én a nyílt várnapok keretében szeretettel várják a látogatókat.

A 13. században épült középkori várat egy kétmilliárdos állagmegóvó fejlesztési program keretében rekonstruálták.A majd egy évnyi rekonstrukciós és állagmegóvó munka eredményeképpen látogathatóvá válik az Öregtorony, ami a vár 1996-os megnyitásától kezdve zárva tartott. Födém került a 13. század végén épített korabeli ebédlőre és a várkapitányi lakrészre. Kialakították a konyhát, a kovácsműhelyet és két gazdasági épületet (16. század), ez utóbbiban multimédiás eszközök segítségével látható lesz a „Hollókői Vár építéstörténete” című 3D-s animációs film.

2015. május 7.
Program:


10:30 Szent László Vitézei fogadják a vendégeket, a vár fejlesztésének rövid ismertetése.
11:00 -17.00 Folyamatos programok: párviadalok, fegyverbemutató, öltöztetés lovagi ruhába.


A jelzett napokon a Hollókői vár belépőjegy nélkül látogatható.

Bővebb infó:

http://www.holloko.hu/
http://www.hollokoivar.hu/
 

 

Tudj meg még többet a Hollókői várról!

A vár öregtornyát a Kacsics nemzetség építette feltehetőleg a 13. század végén. A nemzetség Illés ágából származó I. Péter fiai közül Mikus Hollókőt birtokolta a 14. század elején, majd amikor 1310-ben csatlakoztak Csák Mátéhoz, a várat átadták neki. Károly Róbert király 1312 után megostromolta az épületet, de nem tudta bevenni, majd egy évvel később egyik hű emberének, Szécsényi Tamásnak adományozta. A 15. század elején a husziták vezére, Giskra foglalta el a várat, amely ezt követően többször cserélt gazdát. A török terjeszkedés idején 1552-ben Ali budai pasa birtokába jutott, aki egy 24 főnyi őrséget helyezett el benne. A várat a 17. század végén Sobieski János szabadította fel a török uralom alól. A lerombolt épület (I. Lipót király 1701-ben rendelte el az elpusztítását) feltárását 1966-ban kezdték el, a közönség előtt 1996-ban nyitották meg.

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több cikk Hollókőről

 

Cikkajánló