Újjáépül a zsámbéki romtemplom

Lezárult a Zsámbék Város Önkormányzata által kiírt tervpályázat, a nyertes KÖZTI Zrt. terve alapján újul meg a zsámbéki premontrei templom.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
epiteszforum.hu
Forrás:
MTI
2023. december 15.

Lezárult a Zsámbék Város Önkormányzata által kiírt tervpályázat, a nyertes KÖZTI Zrt. terve alapján újul meg a zsámbéki premontrei templom.

A Zsámbéki Önkormányzat és az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával kiírt nyílt tervpályázatra 17 pályamű érkezett – áll az MTI közleményében. A KÖZTI Zrt. győztes pályázata „tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, amivel finoman jelzi a modern műemléki szempontoknak megfelelően, hogy hol történt kiegészítés. Konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére és megteremti a restaurátor és az építész együttműködését” – írja Facebook-posztjában Lánszki Regő országos főépítész, építészeti államtitkár, aki a bíráló bizottság társelnöke is volt egyben.

A közlemény szerint az Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült és a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, legalább részben megmaradt emléke. A háromhajós bazilika az 1753-as földrengéskor súlyosan megrongálódott. Möller István, a magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb alakja 1889-ben hozzákezdett a restauráláshoz, jelentős munkát végzett, de tervei ellenére nem sikerült újjáépíteni a templomot. A csaknem 300 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket. A tervezői szándék szerint nem csak az épület újul meg, hanem a zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba.

Cikkajánló