Vadbaleset: mi a teendő?

Hogyan csökkentheted az összeütközés esélyét, és mi a teendő, ha mégis megtörtént a baj?

Szerző:
Gyurina Zsolt
2013. július 15.

Hogyan csökkentheted az összeütközés esélyét, és mi a teendő, ha mégis megtörtént a baj?

Sajnos nagyon gyakoriak a vadbalesetek, ha veled még nem is történt meg, ismerőseid között bizonyára már volt olyan, aki autójával vadat ütött el. A kisebb forgalmú erdei utak kifejezetten csábítanak a száguldozásra, különösen éjszaka, amikor már sietnél hazafelé. Éppen ilyenkor történhet meg a baj. Közeledik augusztus, sok állat párzási időszaka, amikor jóval aktívabbak, könnyebben kerülnek az utakra.

 

Mit tehetsz az ilyen jellegű balesetek elkerülésére?

 

1. Először is az embernek kell vigyáznia. Az állaton nem kérheted számon, mikor, hova megy. Az erdő az ő élettere, autóval mi csak átutazunk rajta.

 

2. Bármennyire is sietnél - fáradt vagy, későn van, haza szeretnél érni - lassan hajts, így ha kilép az autó elé az útra egy állat, nagyobb az esély, hogy elkerülöd az ütközést!

 

ÜTKÖZÉS ESETÉN
Ha a balesetnél nem történt nagyobb baj, és az állat elmenekült, akkor is jobb értesíteni a rendőrséget, ugyanis a nyomrögzítés és a dokumentálás később hasznos lehet. A rendőrség az, amely értesíti a vadásztársaságokat is, amelyek később megkeresik a sérült vadat. Személyi sérülésnél a KRESZ szerint mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget. Az, hogy az autóban esett kár hogyan orvosolható, több tényezőtől is függ. Amennyiben táblával jelzett helyen ütköztél a vaddal, a kárt minden bizonnyal neked kell megfizetned…

3. Azokon a szakaszokon, ahol táblával jelölik a vadállatokat, különösen lassan vezess. Szürkületben, éjszaka ez fokozottan érvényes.

 

4. Léteznek nem 100 százalékos hatékonyságú, de olcsón beszerezhető vadsípok (árak összehasonlítása), amelyeket azért mégiscsak segíthetnek elriasztani az állatokat (ezek közül a szakértők szerint a 12V-ról működő, magas frekvenciás hanghullámokat kibocsátó eszközök a valóban hatékonyak)

 

5. A német autóklub (az ADAC videója német nyelven) szerint amennyiben elkerülhetetlen az ütközés, ne kezdj kikerülő manőverekbe, mert felborulhat az autó. Inkább teljes erővel fékezve, a kormányt mereven fogva üsd el a vadat, bízva abban, autód felszerelései megvédenek a sérülésektől.

Cikkajánló