Kéktúra

Városnézésnek álcázott kéktúra

Ez a 12 km-es kéktúraszakasz egy szép, rendezett kisvárosból, Sárvárról indul, ahol sok érdekes látnivalóval találkozhatunk, míg végül kivezet a Kemeneshátra.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2013. november 12.

Ez a 12 km-es kéktúraszakasz egy szép, rendezett kisvárosból, Sárvárról indul, ahol sok érdekes látnivalóval találkozhatunk, míg végül kivezet a Kemeneshátra.

Sárvár a Rába partján, Szombathelytől harminc kilométerre keletre fekvő, főleg a fürdőjéről és az eredeti, 16. századi állapotában fennmaradt Nádasdy-várról ismert település, amely "egyszerű városként" is igazán szerethető hely, rendezett köztereivel, tiszta levegőjével és színvonalas építészetével.

 

02.jpg

 

Budapestről kényelmesen elérhető. Kétóránként indulnak közvetlen gyorsvonatok, amelyek a Déli-Bakony látványos tájainak bejárása után három óra alatt teszik meg az utat. A közelmúltban lezajlott pályafelújításoknak köszönhetően az országos átlagnál lényegesen ritkábban fordulnak elő ezen a vonalon késések.

 

05.jpg

 

Sárvár vára egészen a háború utáni évekig lakóépületként szolgált, ezért jó állapotban maradt fenn, a hatvanas-hetvenes években pedig teljesen felújították. Jelenleg itt működik a vár és a város történetét bemutató múzeum.

 

10.jpg

 

A város dél-keleti sarkában fekvő Vadkert tórendszerében szigeteken és fahidakon át vezet az út Sárvár széle felé.

 

13.jpg

 

Átkelés a Rábán; túl a mai rövid út harmadán, végre irány az erdős határ! Innen rövid letérőt követően, a közeli áruházakban, többnapos vándortáborhoz való élelmiszert is beszerezhetünk.

 

 

17.jpg

 

A 84-es út csomópontja után rövidesen véget ér az aszfalt. Gyors haladás helyett a természet közelsége következik.

 

21(1).jpg

 

A Haraszt-erdőben megismerhettük ennek a kéktúraszakasznak az egyik jellegzetességét, a több kilométer hosszú nyílegyenes erdei szakaszt. Néha meglepő, hogy akár gyalogosan is milyen gyorsan lehet nagy távolságokat megtenni, ha épp erre van igény.

 

30.jpg

 

Egy kis dombtető túloldalán felbukkan Sitke községe és a határában álló kápolna, háttérben a Marcal-medencével.

 

38.jpg

 

A fokozatosan dombsággá váló tájban lassanként megérkezünk Gérce első házaihoz. Igazán változatos, "hosszú", és mégis könnyen bejárható 12 kilométert hagytunk magunk mögött, ami az ország nyugati felében élők első kéktúraszakaszának is bátran ajánlható.

Cikkajánló