Vizek, várak és kastélyok a királyi régióban

A Velencei-tó régióját nem véletlenül nevezik királyinak, mivel kastélyai és várai minden vízparti nyaralást felségessé tesznek.

Szerző:
Turizmus Zrt. Szponzorált cikk
Fotó:
Turizmus Zrt.
2013. július 1.

A Velencei-tó régióját nem véletlenül nevezik királyinak, mivel kastélyai és várai minden vízparti nyaralást felségessé tesznek.

Köszöntünk a Nyári Zsongásban, amely nem is szólhat másról, mint a vízpartról, a
fesztiválokról és a kultúráról
- tetszés és ízlés szerint váltogatható arányban. A Velencei-tó
minden szempontból megfelel mindhárom elvárásnak, ráadásul a régióját sem véletlenül
nevezik királyinak, mivel kastélyai és várai minden vízparti nyaralást felségessé tesznek.

 

A Velencei-tó különlegessége, hogy évente 2050 órán át szikrázóan süt a nap, ráadásul a rengeteg oldott ásványi anyagnak köszönhetően strandolás közben is enyhíthetjük reumás fájdalmainkat. Minderre lehetőségünk van a 7 szabad és a 9 fizetős strand bármelyikén. A tó strandjai közül választhatunk tematikus módon, így hangulatunkhoz vagy érdeklődési körünknek megfelelőt is találhatunk - ökológiai szemléletűt, strandröplabdásat, 1977 óta működő könnyűzenei koncerteset, dance-eset, nyári játékokkal és zenés estekkel csábítót, esetleg vízi várasat vagy drótszamarasat. Utóbbi különlegessége a kerékpáros szolgáltatások teljes tárháza, úgymint „bringás sárga angyal”, a kerékpármosás, avagy a „ha elfáradtál, hazaviszünk”-szolgáltatás, amely sokszor igen hasznos lehet. A 29 km-es tavi kört kisgyermekes családok is nyugodt szívvel vállalhatják. Az út során feltétlenül látogassunk el az északi parti katonai emlékhelyre. A fáradt test és a lélek további „ápolására” ajánljuk a helyi specialitásokat, például egy jellegzetes fogasfilét a zamatos agárdi pálinkák és a pázmándi borok társaságában, melyeket legjobb a parton elfogyasztani.

 

A Velencei-tó aktívan is felfedezhető: van itt strandfoci, -röplabda, kajak-kenu és vízisípálya, illetve -verseny, de a tó legnagyobb vonzereje mégis a természet, a nyugalom és a csodálatos vízi világ. Az északi parton remek túrákat tehetünk a pákozdi ingóköveknél, a Bence-hegyen, a Likas-kőnél és a Pákozd-Sukorói Arborétumban. A tó délnyugati „szegletének” közvetlen közelében elterülő, rendkívül értékes madárvilággal büszkélkedő Dinnyési-fertő - mint fokozottan védett természetvédelmi terület - előzetes bejelentkezést követően, kizárólag szakvezetéssel látogatható. A Velencei-tónál három tanösvény közül választhatunk. A Pákozd-Sukorói Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola tanösvényén erdészek vezetik végig a túrázókat, akik mind a nyomkeresés, mind a madárfajok felismerésének tudományába bepillantást nyerhetnek. A Dinnyésről induló, 2010-ben létrehozott, három részből („tóparti túra”, „szikes túra” és Müller István-túra) álló Madárdal tanösvényen nádi énekesmadarakkal, gázlómadarakkal, récefélékkel és őshonos magyar háziállatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A mintegy 4 km hosszú Csillárka vízi tanösvényen a túrakenuzás alapjait is elsajátítva fedezhetjük fel a változatos vízi élőhelyek lenyűgöző világát.

 

Időutazás a középkor és a barokk világába, találkozás egy igazi gróffal - Hétpecsétes Vártúrák

Bármerre is indulunk a Közép-Dunántúl régióban, mindenütt találkozunk a magyar történelem gazdag örökségével, melynek beszédes emlékei - a várak és kastélyok - több évszázad történelméről mesélnek.

 

 

Fedezd fel Veszprém megye várait Hétpecsétes Vártúrákkal! Három éven belül kell összegyűjteni Csesznek, Csobánc, Nagyvázsony, Somló, Sümeg, Szigliget és Várpalota várának pecsétjét.

 

Pápán az Esterházy-kastély időutazásra hívja látogatóit. Bepillantást nyerhetünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. A grófok és grófnők nemcsak képeken láthatók, hanem meg is elevenednek.

 

A „királynék városa” címet viselő Veszprémben a vár barokk épületegyüttese, múzeumok, modern művészeti galériák és egyházi műemlékek csábítanak felfedezésre.

 

 

Székesfehérváron található a Bory-vár, egy csodálatos „ékkő” - lenyűgöző látvánnyal és a szerelem atmoszférájával. Bory Jenő - művész, a vár tervezője, építésvezetője és kőművese - még életében felépíttette saját emlékművét és múzeumát.

 

Fehérvárcsurgón igazi gyöngyszemként áll a parkban megbújó Károlyi-kastély. A Franciaországból visszatért gróf és családja gondos házigazdaként várja kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel a kastély értékeire kíváncsi látogatókat.

 

A Vértesben kirándulóknak érdemes felkeresni Mórt, az ezerjó hazáját, ahol a Lamberg-kastélyban a „sváb szoba”, a Wekerle Sándor-emlékszoba és az „Ezerjó Pince-Galéria” is megtekinthető. Az Országos Kéktúrát járók is érintik a vértesi sziklatetőn magasodó, több mint hétszáz éves csókakői várat. A vértesi várrendszer fontos láncszemét képezte Csókakő mellett Gesztes vára is Várgesztesen.

 

A Gerecse felé tartva kihagyhatatlan látnivaló a barokk kisváros, Tata. Az Öreg-tó partján vízi vár áll, amely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt.

 

Nádasdladányban az angol neogótikus Nádasdy-kastély a Tudor-stílusú rezidenciákat idézi. A kastély előtt állva olyan érzésünk támad, mintha Angliában járnánk.
Festői környezet fogad minket, ha ellátogatunk a dégi Festetics-kastélyhoz, hazánk legnagyobb angolparkjába vagy a martonvásári Brunszvik-kastélyba, a „magyarországi Beethoven-kultusz” központjába.

 

A cikk a Magyar Turizmus Zrt. szponzorált írása.

 

Cikkajánló