Körkép
Terepi fekete – Kávévarázs outdoor módra
(Írta: Nagy Loránd István)
Vannak olyan dolgok, amelyek önmagukban egyszerűnek, könnyen meghatározhatónak, mindennaposnak mondhatók. Ilyen például a kávé. A kávézás azonban jóval több ennél – életérzés, szertartás, a kapcsolatteremtés és szocializálódás egy lehetséges módja, napindító szikra. És kihívás is, főleg akkor, ha egy kicsivel több kreativitást és kíváncsiságot érzünk magunkban, mint amennyi egy „3 az 1-ben” jellegű tasak tartalmának leforrázásához kell. Összeállításunkban kávékészítéshez szükséges eszközöket mutatunk be, de csak olyanokat, amelyek működtetéséhez nem kell áram. Ezeket bátran magunkkal vihetünk hosszabb-rövidebb túráinkra, utazásainkra. Sőt, akár a világ végére is.

Messzelátó
Szőlődombi perspektívák – Császtai-kilátó
(Írta: Nagy Loránd István)
Még két éve sincs annak, hogy Edelény városa egy impozáns kilátóval gazdagodott az Északerdő Zrt. jóvoltából. A négyszög alaprajzú, háromemeletes, karakteres sátortetővel fedett, fenyőből és tölgyből készült építmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település külterületén, a Császta nevet viselő szőlődombon áll.

A Hónap Turistaháza
Turistaszálló a karszton – Szelcepuszta menedéke
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Aggteleki-hegység hallatán a legtöbbünknek a világörökségi Baradla–Domica-barlangrendszer villan be, és ha itteni településeket kellene mondani, valószínűleg a névadó Aggtelek és Jósvafő kattanna be elsőre. Pedig természeti és emberkéz alkotta értékek sokaságát rejti még e vidék. Mi most Szint vettük célba, pontosabban a község egyik külterületét, Szelcepusztát, hogy kipróbáljuk azt a szálláshelyet, amely mellett az Országos Kéktúra minden sikeres teljesítője legalább egyszer elhaladt már.

Túrapraktikák

Vízhatlanul és rendezetten – Csomagokosítás kezdőknek és haladóknak
(Írta: Nagy Loránd István)
A természetjárók zöme alábecsüli a folyadékok nedvesítő hatását, egy kis eső ugyanis senkinek sem árt, az anyagra az van írva, hogy vízálló, az esőhuzat meg tökéletes védelmet nyújt a hulló csapadékkal szemben, azért hívják esőhuzatnak. Nagy igazságok ezek, a gyakorlat mégis képes a cáfolatra.

História
Apró vár nagy panorámával – Hegyesd
(Írta: Gulyás Attila)
A Tapolcai-medence tanúhegyeinek szinte mindegyike különlegességet rejt a tetején. A várfalakat hordó Csobánc vagy a bazaltoszlopairól híres Szent György-hegy mellett igaz ez a medenceperemen magasodó kicsiny, de hegyes Hegyesdre is, amelynek várát gyakorlatilag teljesen elsöpörték az évszázadok, viszont körülötte minden más alig változott.

Tudatos Vásárló
Szavatosság – Papírforma és valóság
(Írta: Nagy Loránd István)
Modern emberként szeretünk sokoldalúak lenni, mindenhez érteni, igazságérzetünk kiemelkedő, szívünk nemes. Ettől függetlenül olykor az élet legapróbb megpróbáltatásai is kifognak rajtunk. Sokunknak kellett már „garis ügyet” intéznünk. Azok is nyugodtak lehetnek, akiknek még nem volt ilyesmiben részük. Csak idő kérdése. Most egy mezei szavatossági történetbe pillantunk be.

Nemzeti Parkjaink
Vízjárta puszták vidékén – Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
(Írta: Tóth Judit)
Az Alföld délkeleti szeglete a felületes szemlélő számára talán nem más, mint szántóföldek hosszú sora. Aki azonban ismeri az országnak ezt a részét, az tudja, hogy a mezőgazdasági területek között természeti értékekben gazdag élőhelyek bújnak meg. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság elsődleges feladata ezeknek az értékes „szigeteknek” a megőrzése, emellett azonban szeretnék ezeket a kincseket a nagyközönség számára is bemutatni.

Zöldhullám
Köröző, szitáló, áthúzó árnyék az égen – Ragadozó madarak
(Írta: Morvai Szilárd)
Bálán pihenő barna rétihéja, lakott területen énekes madárra vadászó karvaly, autópálya kerítésén gubbasztó egerészölyv, vonatablakból megfigyelt pocokvadász vörös vércse, halastavat szegélyező fasorban megbújó rétisas. Sorra vesszük azokat a ragadozómadár-fajokat, amelyekkel természetjárás során a leggyakrabban találkozhatunk.