Indul a szezon

Vérbeli természetjáróként persze egész évben rójuk az ösvényeket, de mégis, így április elején vadul nekiállunk a tavaszi és nyári túrák tervezésének. Természetjáró magazinként ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani, legyen szó gyalogos-, kerékpáros-, kutyás-, geo-, vagy éppen vártúráról, esetleg városnézésről. Szinte minden esetben a kultúrát vegyítjük a természetjárással, és különleges célpontokat ajánlunk. Nem marad ki az Országos Kékkör sem, s elmagyarázzuk, hogyan értelmezzük helyesen az időjárás-előrejelzést, amire a köztudottan szeszélyes áprilisi időjárásban jó eséllyel szükségünk is lehet.


Ízelítő a tartalomból

MTSZ HÍRADÓ
Turistautak térképes nyilvántartása
(Írta: Jónás Beáta)
2020. január elsejétől az MTSZ-nek jogszabályban foglalt feladata a turistautak nyilvántartása. Az MTSZ térinformatikusai ezért létrehoztak egy olyan saját, térinformatikai alapú nyilvántartást, amely az egységes eszközökkel és egységes módszertannal felmért turistautak, illetve az azok mentén található infrastruktúra adatait tartalmazza. A teljes körű, hazánk minden tájegységét lefedő nyilvántartás tervezetten 2023 végére készül el, azonban a már felmért és feldolgozott turistautak adatai bárki számára ingyenesen elérhetők a turistaterkepek.hu felületén.

TUDTAD-E
Vajon ismerjük-e Ukrajnát?
(Írta: Nagy Loránd István)
Természetjáró magazinként úgy reflektálunk az Ukrajnában dúló, mérhetetlenül szomorú háborúra, hogy felvillantjuk, mennyire nem ismerjük ezt az óriási országot.

TOP 10
Szezonnyitás két keréken a főváros környékén
(Írta: Abelovszky Tamás)
Itt az április, jó eséllyel itt a bringaszezon is. Összeszedtünk tíz kiváló túracélpontot Budapest tágabb környezetében. Elmondjuk, hova miért érdemes menni, az ajánlók alatti QR-kódok beolvasásával pedig további kapcsolódó túrákat tervezhetsz.

METEO
Miért nem mutatja mindig helyesen az időjárást a telefonunk?
(Írta: Gaál Nikolett)
Itt a túraszezon, sokan indulnak kirándulni a tavasz első napsugarait élvezve, a köztudottan szeszélyes áprilisi időben. Elmagyarázzuk, hogyan működik az időjárás-előrejelzés, és adunk egy kis segítséget, hogy miként kell megfelelően értelmezni azt.

TUDÁSTÁR
Kiránduljunk hat lábon!
(Írta: Kiss Tamás és Sághy Melinda)
A természetjárás próbára tesz minden felelős kutyatartót. Jó pár szabályt be kell tartanunk, hogy a kirándulás mind az erdei élővilág, mind pedig családunk és más kirándulók számára zökkenő-, stressz- és balesetmentesen végződjön. Áttekintjük, mit érdemes tudni a kutyával való kirándulásról.

ZÖLDHULLÁM
Tavi denevér – Vizek vonzásában
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarországtól nyugatra elsősorban épületlakó fajként tartják számon a tavi denevért, hazánkban azonban az ártéri erdőségekhez kötődő, faodvakban élő állományai is jelentősek. A téli hibernációjukból március–áprilisban felébredő tavi denevérek szülőkolóniákba tömörülő nőstényei rendszerint június elején hozzák világra utódjaikat, majd a kolóniák felbomlását követően a hegyvidéki nászbarlangok felé veszik az útjukat.

VÁROSI SÉTA
Időkapszula Inotán – A múlt emlékei
(Írta: Joó Annamária)
Van valami líraian tragikus abban, ahogy egy régi gyárépület elkezdi levetkőzni magáról az embert, és a természet visszaköltözik. Üresen tátongó, romos ipari terek, pusztuló kazánház, széljárta irodaépületek, ikonikus művelődési ház és hatalmas betonszürke hűtőtornyok emlékeztetnek arra, hogy létezett itt egy „másik kor”. A rozsdazóna romantikája.

KITEKINTŐ
KulTúra Selmecbánya körül
(Írta: Szigeti Ferenc Albert)
Selmecbánya meglátogatása egyetlen felvidéki kirándulásból sem hiányozhat, de a Selmeci-hegység is érdekes meglepetéseket tartogat. A szomszédos bércekre felkapaszkodva megérthetjük a város büszke bányászati múltjának földtani hátterét. És a természetjárás egyedülálló emlékeibe botlunk.

GASZTRO
Vadhagymák és vadbrokkoli – Mezei kóstolnivalók a tányéron
(Írta: Dénes Andrea)
A medvehagymán kívül érdemes megismerni más vadhagymákat is, hiszen e növényekből, illetve akár ehető mezei virágokból is csempészhetünk olykor a tányérunkra egy picit. Vadsnidlinget, vadfokhagymát, vadbrokkolit és a madársaláta vadon termő „hasonmását” kóstoltuk.

TÚRAKÁRTYA
Csóri horgok vidékén
Mátrakeresztesi kerülő
Áprilisi lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából