Megjelent december-januári számunk
2020/12
Megjelent december-januári számunk

Év Kilátója
Xantus János Gömbkilátó
Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal hirdette meg az Év Kilátója pályázatát. A 177 nevezést egy szakmai zsűri szűkítette tízre, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki kedvencét. Végül óriási csatában nyert a balatonboglári Gömbkilátó.

Év Turistaháza
Annafürdő vendégház
Az interneten zajló szavazáson egy Tolna megyei gyöngyszem lett a nagyközönség kedvence.

Geokéktúra
Az Öreg-Bakony és a Déli-Bakony mesélő kövei között
(Írta: Veres Zsolt)
Előző bakonyi tematikájú cikkünkben a Bodajk és Tés közötti területek, azaz a Keleti-Bakony földtudományi értékeit vettük szemügyre. Ha azt gondoljuk, hogy az óriási területű Bakony nyugatabbi vidékei már nem tartogatnak geocsemegéket számunkra, akkor nagyot tévedünk. Fedezzük fel hát együtt az Öreg- és a Déli-Bakony OKT-szakaszok mentén rejtőzködő „köves látnivalóit”, kalandra fel, irány a kövek világa!

Mesél a Térkép
Patkó Bandi, a híres somogyi betyár nyomában
(Írta: Lánczi Péter)
Somogy eke fodrozta, hullámzó halmait, lombtengeres hegyhátait csak kevés turista szokta gyalogoson felfedezni, pedig e táj végtelenje, vándorlásra csábító dombjai, eldugott kis falvai megannyi látnivalót és értéket rejtenek. A híres somogyi betyárok földjén járunk, akik hajdanán keresztül-kasul járták e varázslatos vidéket, s kiknek emlékét hol az erdő zegzugai vagy egy csárda falai, hol a szántó közepén álló, kiszáradt fa vagy éppen egy hegy gyomra őrzi.

Két Keréken
Minek örülhettek a bringások 2020-ban?
Dacára a koronavírussal sújtott tavasznak (és ősznek), a kerékpárosok száma sok helyütt megtöbbszöröződött az országban. Akik nyeregbe pattantak idén, azok számos látványos és kevésbé látványos kerékpáros fejlesztésnek lehettek szemtanúi a mögöttünk hagyott évben. A Tiszán átívelő hidak Poroszló és Tiszafüred között, egy új EuroVelo útvonal kitáblázása és a Budapest–Balaton-bringaút építésének megkezdése mellett számos kisebb projekt ért révbe idén, ezek közül szemezgetünk cikkünkben. A 2021-es fejlesztések összegyűjtésében az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) Kerékpáros Koordinációs Főosztályának vezetője, Madarász-Losonczy Bálint volt segítségünkre.

Kéktúra
Az ország kék útja és egy ikonikus túramozgalom története
(Szerkesztette: Lánczi Péter)
Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna Magyarország első és legismertebb jelvényszerző mozgalmáról, az Országos Kéktúráról, de vajon honnan indult, mikor született meg e nagyszerű országjáró kaland?

Erdőmánia
Az erdők örökzöld árnyalata
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergely)
Erdőben kirándulni testet-lelket megnyugtató élmény, ám egy fenyőerdőben tett séta kifejezetten egészséges. A levelekből felszabaduló illóolajok tisztítják a tüdőt: nem véletlen, hogy a tüdőszanatóriumok gyakran fenyvesekben épülnek. A téli hónapokban körülnézünk, hogy milyen fenyőfajokkal találkozhatunk a hazai erdőkben, mi a múltja és a jövője fenyveseinknek.

Ökotúra
Madarásztúra a szegedi Fehér-tónál
(Írta: Tóth Judit)
Ködös, esős, hideg időben az embernek nem sok kedve van kimozdulni, pedig a természet ilyenkor is tartogat izgalmakat. A szegedi Fehér-tónál például vonuló és telelő madarak sokasága tartózkodik ebben az időszakban, ami nemcsak a tapasztalt madarászok, de a magamfajta amatőr madárbarátok számára is csábító élményeket ígér.

Gasztro
Lucfenyő a konyhában – Süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel!
(Írta: Dénes Andrea)
A friss fenyőillat a hegyvidéki túrák fenyveseinek nyugalmát és a közelgő karácsonyt is bizonyára sokakban felidézi. Arra viszont biztosan kevesebben gondolnak, hogy a fenyők üdeségét, a kicsit citromos, gyantás ízt akár a karácsonyi menü finomságaiba is becsempészhetjük.

Zöldhullám
Nyest – Az urbanizálódó vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
A nyusztra megtévesztésig hasonlító, természetvédelmi oltalmat élvező rokonával szemben azonban egész évben vadászható, kiváló alkalmazkodóképességgel büszkélkedő nyest a kultúrakövető fajok iskolapéldája, amely nem mindennapi ügyességgel volt képes kiaknázni a települési környezetben rejlő lehetőségeket.