Megjelent júliusi számunk
2019/7-8
Megjelent júliusi számunk

História

Két csobbanás között egy kis kultúra – A kápolnásnyéki Halász-kastély
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha egy csipetnyi változatosságot vinnél a velencei-tavi kikapcsolódásba, a kicsi, de annál csinosabb Halász-kastély felfedezése jó választás. Bent képzőművészeti kiállításokat találsz, de akár gyerekeknek szóló programon vagy hangulatos nyáresti koncerten is részt vehetsz itt a családdal.

Mesél a Térkép
Történetek és legendák a Gárdonyi járásból
(Írta: Lánczi Péter)
Fejér megye ezen szeglete úton-útfélen tartogat látnivalót és kuriózumokat, hiszen földjét régóta boronálja a történelem, ingókövei lenyűgözőek, nádasokkal tarkított tava pedig hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelye.

Gyereksarok
Gyerekekkel a Velencei-tónál
(Írta: Nógrádi Attila)
Bár adja magát, hogy a naptejjel gazdagon bekent csemetéinket kicsapjuk valamelyik strandra pancsolni, a Velencei-tó környékén kalandozni is érdemes, hiszen rengeteg családbarát hely vár felfedezésre. Most adunk néhány ötletet, hogy mivel és hol köthetjük le a kicsiket, ha éppen nincs strandidő.

Városi Séta
Székesfehérvár – Ahol összesűrűsödik a történelem
(Írta: Tóth Judit)
A város, amely évszázadokon át a középkori magyar állam legfontosabb központja volt, ahol 37 magyar királyt koronáztak meg, illetve kihirdették az Aranybullát. Székesfehérvár azonban nemcsak a történelem nagy pillanatairól szól, az apró részletekre is érdemes figyelni, legyen az egy kedves cégér, egy szép sarokerkély vagy egy mosolygós kofaasszony.

Tudástár
Univerzális bűnbak – Aranysakálok nyomában Somogyban
(Írta: Tóth Judit)
Az aranysakál ellentmondásos faj, amellyel kapcsolatban számos tévhit és hiedelem kering. Tény, hogy rohamosan nő a számuk, illetve nem valami klassz a PR-juk, arról azonban nem tehetnek, hogy abban jók, amire manapság nagy szükség van: kiválóan tudnak alkalmazkodni a változó viszonyokhoz.

Gasztro
Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik
(Írta: Dénes Andrea)
Volt olyan idő, amikor az eperfákat akkora becsben tartották, hogy 25 pálcaütés is járhatott annak, aki kivágott belőlük egyet is. A fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsű fehér eperfa és a sötétpiros gyümölcsű fekete eperfa egyaránt bőtermő, zamatos gyümölcsük és levelük pedig sokféleképpen felhasználható.

Zöldhullám
Császárgalóca – A védetté lett csemege
(Írta: Nagy Loránd István)
Június és október között savanyú talajú lomberdőkben, elsősorban tölgyek és szelídgesztenyék alatt pillanthatjuk meg egy kis szerencsével a galócafélék magyarországi képviselőinek egyik legszebb, melegkedvelő képviselőjét, az étkezési értéke miatt már a római császárkor előkelőségei által is nagy becsben tartott császárgalócát. Fontos, hogy ne engedjünk a kísértésnek, cikkünk főszereplője ugyanis 2013 óta természetvédelmi oltalmat élvez.