Megjelent júniusi lapszámunk
2022/5
Megjelent júniusi lapszámunk

Nyár eleji „csendesülős”

Új lapszámunk minden írása olyan túrákat és helyszíneket mutat be, ahol jó eséllyel nagyon is intenzíven tudunk összekapcsolódni a természettel, annak meghittségével, csöndjével.


Ízelítő a tartalomból

MTSZ HÍRADÓ

Jubileumi teljesítők a Gerecse 50-en (Írta: Jónás Beáta)

A klasszikusnak mondható 10, 20, 30 és 50 kilométeres távokon kívül az esemény idei, 40. jubileuma alkalmából egy 40-esre is nevezhettek a résztvevők. A kerek évfordulón azt az öt teljesítőt köszöntjük, akik negyven éve minden egyes alkalommal részt vettek a Gerecse 50-en. Közülük Vadócz Péterrel és Szabó Elemérrel beszélgettünk.

TUDTAD-E

Érdekességek a Környezetvédelmi Világnap apropóján (Írta: Nagy Loránd István)

A júniusban esedékes jeles nap kapcsán olyan, a természetjárás szempontjából is releváns fogalmakat járunk körbe, mint hogy mit jelent az Európa Diploma és az eutrofizáció, elmagyarázzuk, hogy mi az a bioszféra rezervátum és a ramsari terület, illetve, hogy mit pakolhatsz be a kosaradba az erdőt járva. Sőt megtudhatod azt is, hogy hazánkban védettek-e a fészeképítő hangyák bolyai.

GEOTÚRA

Lösz még jobb is (Írta: Bába Imre)

Túl azon, hogy egy szép túrát teszünk, most elsősorban a Szekszárdi-dombság nagy részét alkotó kőzet, a lösz tulajdonságaira figyelünk, némi országos „löszlátlelettel” kiegészítve.

ZÖLDHULLÁM

Vízirigó – A hegyvidéki halászmester (Írta: Nagy Loránd István)

Magyarország madárfaunájának e különleges életmódú, kristálytiszta vizű hegyi patakokhoz kötődő képviselőjét nem könnyű természetes élőhelyén megfigyelni, hiszen az egyik legritkább állandó madarunk, amelynek hazai fészkelőállománya mindössze 1–5 párra tehető. Pedig mindenképpen érdemes lenyűgöző zsákmányszerző technikáját egyszer megfigyelni: úszik, alábukik, víz alatt gyalogol, hogy betevőjét megszerezze.

HISTÓRIA

Az ország legcsendesebb helye – A majki kamalduli remeteség (Írta: Hidvégi Brigitta)

Imákról, befelé fordulásról és egy különös közösségről mesél a vértesi erdők mélyén megbújó majki épületegyüttes. Kik voltak és miért éltek némaságban a kamalduli szerzetesek? És mégis mi közük II. Rákóczi Ferenchez vagy éppen Esterházy Péterhez? Körbejártuk a minden szegletében felújított remeteséget.

METEO

Nyár eleji felhőatlasz (Írta: Gaál Nikolett)

Az eget kémlelve már a felhők puszta látványa alapján képesek lehetünk akár mi magunk, laikusként is megfejteni, hogyan jöhettek létre. Elég, ha megfigyeljük az alakjukat, színüket, vagy megpróbáljuk megsaccolni, milyen magasan lehetnek. Vizuális megfigyeléseken alapul a nemzetközi felhőosztályozási rendszer is.

KITEKINTŐ

Vulkántúra a Börzsöny nagyobb testvérén (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Akárhogy is nézzük, a Polyána (Poľana) előkelő helyet foglal el a Kárpátok koszorúján: a hegység Európa legnagyobb kialudt vulkánjai közé sorolható, kalderája pedig a Kárpátok egyik legnagyobb és legépebben megmaradt ilyen képződménye. Mintegy 500 méterrel magasabb kisebb rokonánál, a Börzsönynél, amellyel kapcsolatban egyéb párhuzamok is felfedezhetők.

TERMÉSZETJÁRÓKNAK KÉSZÜLT

Új túrabázis örömteli túrákkal a Búbánat-völgyben (Írta: Turista Magazin)

A 2021-ben átadott Kerektavi Természetházból becserkészhetjük a Visegrádi-hegység legkevésbé járt részét, a Maróti-hegyeket, benne a lenyűgöző látképet adó Fehér-sziklával, felkapaszkodhatunk a Duna felett magasodó Hideglelős kereszthez, vagy éppen egy különleges, „halálos” túrára indulhatunk. Egy biztos: a megérkezés több okból kifolyólag is örömteli lesz.

KÉT KERÉKEN

A „Vas úton” a vasút helyén (Írta: Abelovszky Tamás)

A 138 kilométer hosszú Ybbs a Duna mellékfolyójaként kimondottan festői környezetben kanyarog Alsó-Ausztriában. A folyóval pedig párhuzamosan az Ybbstalradweg bringaút vezet a hegyek között megbújó Lunz am Seetől a folyam partján fekvő Ybbs an der Donau városáig, ráadásul az első mintegy 60 kilométeren mindezt egy nem is olyan rég felszámolt kisvasút helyén.

GASZTRO

Vadvirágok a tányéron (Írta: Dénes Andrea)

Az első illatos ibolyák kinyílásától fogva egész nyáron át virítanak az ehető vad- és kerti virágok, amelyekkel nemcsak vidámabbá, szebbé, étvágygerjesztőbbé, hanem finomabbá is varázsolhatjuk kedvenc ételeinket.

JELVÉNYVADÁSZ

Vártúrák a Balaton-felvidéken (Írta: Lánczi Péter)

A „magyar tenger” környezetének egyediségét nem csupán a kikapcsolódást jelentő pompás víztükör, a szigetszerűen kiemelkedő, pazar sziklaformákat elénk táró tanúhegyek és a gasztronómiai élmények adják, hanem megannyi történelmi látnivaló is, amelyek felkeresése egyszerre lehet családi program és felfedezéseket tartogató túrakaland is.

MESSZELÁTÓ

Magaslati élmény Budapest határában (Írta: Nógrádi Attila)

Tavaly nyáron adták át a főváros egyik legmagasabb kilátóját a XVI. kerületi Naplás-tó mellett. A fürdésre nem, de horgászásra annál inkább alkalmas víztározó eddig is kedvelt célpontja volt a bringásoknak, ám vonzerején óriásit dobott a közelében épített kilátó, ráadásul remek tűzrakó helyeket és padokat is kialakítottak a tó melletti erdőben.

ÖKOTÚRA

Egy darabka sivatag az Alföldön – Felfedeztük a Fülöpházi-buckavidéket (Írta: Tóth Judit)

Az ország egyik legkülönlegesebb tája nemcsak remek túrahelyszín, hanem érdekes élőlények lakóhelye is egyben, amelyek egészen meglepő módszereket fejlesztettek ki a homokvidéken való túlélésre.

TÚRAKÁRTYA

A vértesi erdőből a szénbányák felé

Időutazás rétek és romok között

(Írta: Dömsödi Áron)

Júniusi lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából.