MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.01.24. 10:21,   Szöveg: DDNPI / Dombi Imre,   Fotó: Shutterstock

A denevérek is téli álmot alszanak

A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, mivel ilyenkor a táplálékul szolgáló rovarok is kisebb számban fordulnak elő.

Mikor téli álmot alszanak, a testhőmérsékletük megközelíti a levegő hőmérsékletét (akár 5-8 celsius fokra is lehűlhetnek), a légzésük és szívverésük nagyon lassúvá válik (percenként 1-szer 2-szer dobban szívük).

 

 

Alvó hegyesorrú denevérek


Ebben a hibernációs állapotban erősen lecsökken az anyagcseréjük, és csak így képesek az ősszel felhalmozott pár gramm barna zsírszövetből átvészelni a táplálékszegény időszakot. Nagyon fontos, hogy a telelőhely klímája kiegyenlített legyen (például barlangok) és ne legyen szélsőségesen hideg vagy meleg. Ez utóbbi esetben nem tudnak mélyen hibernálni, és több energiát veszítenek, amit nem tudnak pótolni. Így nagyobb eséllyel pusztulhatnak el a tél folyamán. Erre az úgynevezett "panel denevérek" jelensége a tipikus példa. A fűtött épületekben felszínes a hibernáció, ezért lehet még télen is hallani a cirregésüket a lakótelepeken. Ezek az állatok azután sok esetben erősen legyengülve kerülnek emberkézre. Ha télen felriasztjuk az állatokat, akkor az végzetes is lehet, mivel felélhetik a hideg télre eltartalékolt zsírfelesleget, tehát lehetőség szerint tartózkodjunk ettől.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...