MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.23. 10:02,   Szöveg: Gulyas Attila,   Fotó: Gulyas Attila

Nosztalgiajárattal indul a szezon a szobi kisvasúton

Egyedi különjárat várja az érdeklődőket március 3-án a Szob és Márianosztra közti vasúton: a fénykort idéző tehervonat szerelvénye a fotósoknak kedvező menetrenddel közlekedik, a legszebb helyeken többször is megáll.

A 2015-re újjáépült transzbörzsönyi erdei vasút déli szakaszán, Szob és Márianosztra között szervez rendhagyó vonatozást az Erdei Vasútért Egyesület 2018. március 3-án, szombaton. Néhány évtizeddel ezelőtt ez a vonalszakasz volt az egykor kiterjedt börzsönyi kisvasúti hálózat legutolsó, eredeti funkciójára használt képviselője, ahol egészen 1994-ig volt rendszeres teherforgalom, főleg a márianosztrai kőbánya és a szobi vasútállomás között. 

 

Márianosztra végállomás, a vasút legtöbbet használt L60 mozdonyával 
 

A hétvégi különvonat azonban ennél kicsit régebbi időket, az 1960-as, 70-es éveket idézi meg az utasai számára. A Kemencei Erdei Múzeumvasútról ismerős, apró MD40 dízelmozdony két teherkocsival halad végig a vonalon, számos érdekes helyen megállva. Az egyedi formájú mozdony nem először szerepel majd a nagy nyilvánosság előtt: 37 évvel ezelőtt, a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat hatodik részében is láthattuk, akkor még a szomszédos Nagybörzsönyi Erdei Vasutat bemutató kockákon. Az utasokat egy másik szerelvény szállítja, ami közvetlenül a tehervonat előtt halad, így a fotómegállásokkor nem kell sokat sétálni. Ennek ellenére nem árt egy kis kondíció, hiszen a fotómegállások helyszínén előfordul, hogy a nyílt pályán, a sínek mellé lehet csak leszállni, ahol fél méternél nagyobbat kell lépni.

 Indulás a szobi vasútállomásról, a Budapestről érkező zónázó vonat érkezése után, 10.30-kor. Visszaérkezés Márianosztráról 14 óra körül. Részvételi díj 2000 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az címen.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megépítheted a saját jegyed, és legómozdonnyal is utazhatsz

Lillafüred látványosságaihoz sosincs túl rossz idő

Zakatolás a Bükk országútján

Nosztalgiavonattal a csend zempléni szigetén

Oravicbánya és Stájerlakanina elvarázsolt erdei vasútja


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...