MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.10.12. 12:13,   Szöveg: MTI/TM,   Fotó: Pelsőczy Csaba/FM Sajtóiroda

Erdei finomságok boltja és újjávarázsolt kilátó a Vértesben

Tatabányán nyílt meg az ország harmadik erdei delikátesz boltja, ahol többek között vadhúsok, gombák, mézek és lekvárok közül válogathatnak a vásárlók. Az üzlet átadása után sor került a Vértessomlón rendbe hozott kilátó felavatására is.

A Vértesi Erdő Zrt. tatabányai központja mellett megnyílt erdei delikátesz bolt polcain fagyaszott vadhúsok és halak mellett mézek, lekvárok, gyümölcslevek, szörpök, szárított és konzerv gombák, fűszerek, valamint kézműves termékek várják az ínyenceket. A kínálatban szerepel a boksában égetett faszén, amelyből meghatározó magyarországi termelőként a Vértesi Erdő Zrt. évente 500 tonnát állít elő.

 


Az erdőgazdaság a vértessomlói kilátó felújításába is bekapcsolódott. A 315 méter magas Somlyó-hegy tetején található építményt az orosz megszállás alatt hozták létre, eredetileg megfigyelőpontként funkcionált. A felújított kilátó 15 méter magas, négyszintes építmény, körülötte tűzrakóhely és padok találhatók. Fentről megcsodálható Bokod, Oroszlány, Kecskéd, Környe, Tatabánya és Tata is. 

 

 

Ha errefelé jársz…

Vértessomló községtől keletre, a Vértes északi lejtőjén található a 13. század második felében épült Vitányvár, ahova a fantasztikus kilátás miatt mindenképpen megéri felmenni. A rom megközelítése trükkös, ugyanis csak akkor bontakozik ki a környező fák koronái közül, ha már elég közel járunk. Ha szereted a várakat, a közeli Gesztesét is felkeresheted.


Tatabányára nemcsak az erdei delikátesz bolt miatt érdemes ellátogatni. Itt a bátrabbak kipróbálhatják a via ferratázást, vagy felkapaszkodhatnak a Ranzinger Vince-kilátóba. Ez utóbbi a Kő-hegyen, a híres Turul-emlékműtől negyed óra-húsz perc sétára található.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

5 hazai kilátó pazar panorámával

Kilátók, ahová bármikor megéri felmenni

 

Hazánk legmagasabban álló kilátójáról mindent megtudhatsz ide kattintva.

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...