MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.05.04. 11:07,   Szöveg: MTI,   Fotó: Gulyás Attila

Már te is kipróbálhatod a tatabányai via ferratákat

Átadták a tatabányai turulszobor alatt kialakított hegymászóutakat, melyek közül te is biztosan megtalálod a kedvedre valót: kezdő szintű és extrém nehézségű is a kalandos kedvűek rendelkezésére áll.

 

Mi is az a via ferrata?
o A sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja, mikor a sziklába drótkötelet rögzítenek, ehhez kapcsolódik a mászó a speciális felszerelésével, és a természetes adottságokat kihasználva kell előrejutnia az útvonalon. Az első útvonalakat a Dolomitokban építették ki az első világháború idején. Magyarországon először Cseszneken volt via ferrata.

A túrázók az összes útvonalat végigmászva csaknem nyolcszáz métert járhatnak be, amelyen számos kötélhíd is található a sziklák között. A Cseszneken lévő, hasonló mászóút szintén tatabányai alpinisták munkája, az ottani helyszínt hétvégenként átlagosan ötszázan keresik fel.


A turulszobor alatti legnehezebb útvonalat Tolnay Kata emlékére Kata útnak nevezték el. A hegymászónő 2009-ben a Himaláján egy hegyomlásban eltűnt három társával együtt. A mászóutak minősége és hossza alapján a tatabányai a legnépszerűbbek közé sorolható.

 

A tatabányai via ferratát mi még 2014 őszén próbálhattuk ki egy sajtóbemutató alkalmával, erről itt olvashatsz bővebben. Nézd meg a videónkat is!

 

 

 

Leteszteltük a vasalt utat Tatabányán from Turistamagazin on Vimeo.

 

Ha kedvet kaptál, ne habozz! A vasalt utakat bárki kipróbálhatja, aki jó erőben érzi magát és nem hajlamos a szédülésre. A könnyebb útvonalak még gyerekek számára is teljesíthetők, a nehezebbek a sportos alkatúak számára jelenthetnek kihívást.

 

A vasalt utakra a város 15 millió forintot fordított. A létesítménnyel Tatabánya újabb attrakciót kínál az idelátogatóknak. A via ferratákat csak engedéllyel lehet használni, amelyet a Tatabányai Alpin Sportklubnál lehet kiváltani, ahol felszerelés is bérelhető. Bővebb információt ide kattintva találsz
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...