MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Gyalogszerrel a Balaton körül – X. rész – A Szent György-hegy és Tapolca között

A Balaton körtúra legnehezebb része a 10-es szakasz. Azt írja az igazoló füzet, hogy 25 km hosszú, a szintemelkedés pedig 730 m. Mivel én nem „megszakadós” stílusban túrázok, ezt a szakaszt kettévágtam, és most a Szent György-hegy – Tapolca részét jártam végig, de azért hozzácsaptam még 4 km-t, mivel Raposkáról tértem rá az útvonalra.

Kellemes, hajnalban induló, 3 órás vonatozás után 8:45-kor Raposka vasúti megállónál kezdtem a túrát. Ezúttal társam is volt, aki még nem járt a Szent György-hegyen. A kis faluban érdemes nyitott szemmel járni: nagyon szép faragások, és szobrok díszítik.

 


Bevallom, egyedül most én sem kapaszkodtam volna fel a hegy tetejére, hiszen a bazaltoszlopoknál található az igazolóhely, és az OKT-s túrán előzőleg már felmentem. Utólag belátom azonban, hogy hiba lett volna. A látvány miatt megérte.

 

 

Jól látható, hogy a hegyek közötti terület mennyire belvizes, a keresztezett csatornák és patakok is tele voltak. Kényelmesen besétáltunk a külterületen lévő vasúti megállótól Raposkára, és lassan emelkedő úton, a zöld sávon közelítettük meg a magaslatot. Néhány szépen faragott tábla és emlékoszlop mellett értünk ki a szőlőhegyre.

 

 

Nem sokkal a turistaház előtt indul a hegy tetejére a piros sáv, elég meredek, omladékos, kőfolyásos ösvény, de egy szép kilátóhely érintése után máris felülről láthatjuk a híres bazaltoszlopokat.

 

 

A virágoktól tarkálló hegytetőn kék háromszög jelzésű, szép kanyargós ösvény vezet a csúcskőhöz és a közelében lévő pihenőhelyhez, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.

 


Itt megpihentünk, majd az esőház érintésével meredek kőlépcsőkön leereszkedtünk a kék sávon a turistaházhoz.

 

 

Pecsételtünk, majd igazolófotó is készült. A kék/piros fonódó jelzésen ereszkedtünk tovább a szőlőhegyi pincék közé. Mivel a kék jelzésen már jártam, ezúttal a pirosra tértünk rá, és egészen Tapolca vasútállomásig ezen haladtunk. Gyakorlatilag ugyanolyan a két útvonal – szőlőhegy és országút –, de a piros közvetlenül az állomás előtti sörözőhöz vezet, így ezt mindenképpen praktikusabbnak találtuk. Az útvonal kényelmesen, nézelődősen 4 óra alatt bárki számára lejárható.

 A túra során készített többi fotót itt nézhetitek meg.

Következik a 11. szakasz, ami Tapolcától Vonyarcvashegyig tart.

A Gyalogszerrel a Balaton körül c. cikksorozat többi részéhez kattints ide.

A Balaton körtúráról itt találsz további információt.

Hevesi Zoltán
túravezető
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...