Beindult a szezon a Jégmadár vízi tanösvényen

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös vizét minden ősszel leeresztik, majd tavasszal újra feltöltik, így ilyenkor ismét hajózhatóvá válik a holtág élővilágát és környékét bemutató tanösvény.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2024. április 19.

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös vizét minden ősszel leeresztik, majd tavasszal újra feltöltik, így ilyenkor ismét hajózhatóvá válik a holtág élővilágát és környékét bemutató tanösvény.

Idén is megtörtént a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely újra lehetővé teszi a kenus vízitúrázást – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park. A tanösvény a Körösvölgyi Állatpark közeléből indul, és nyolc állomáson keresztül mutatja be a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát.

Az állomásokat a holtág egy-egy jellemző állatfajáról nevezték el, a vízbe helyezett bójákon rövid ismertetetőt olvashatunk például a Holt-Körös tájtörténetéről, természetvédelmi jelentőségéről és élővilágáról. A táblákon egy-egy QR-kódot is találhatunk, melyek segítségével még több érdekességet tudhatunk meg a környékről.

A látogatóközpontban mintegy 40 férőhelynyi kölcsönözhető vízi jármű áll rendelkezésre a holtág felfedezőinek. A 4 db 2 személyes és a 7 db 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető. A biztonságos evezéshez mentőmellények minden korosztály számára rendelkezésre állnak. Néhány nappal a tervezett kirándulás előtt érdemes bejelentkezni és lefoglalni az eszközöket, hogy azok biztosan rendelkezésre álljanak.

Remek családi program
A kenuzók Anna-ligettől jobbra indulva vadregényes tájakra evezhetnek, míg a stégről balra indulva Szarvas város gyönyörű látványosságai, az Erzsébet-liget hangulatos fahídjával, a jellegzetes mocsárciprusok sora, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető egészen az élő Hármas-Körösig, ahol a Szarvas-Békésszentandrási holtág mesterséges kapcsolatban van az élő folyóval.

Az egyedi hangulatú és változatos élményt kínáló Jégmadár tanösvény bejárásával, kenubérléssel kapcsolatban ide kattintva találsz részleteket.

Cikkajánló