H.Z. túrablog

Gyalogszerrel a Balaton körül - IX. rész - Szigliget - Badacsony között

2015.08.05.

A Balaton körtúra legnehezebb része a füzet szerinti 10-es szakasz. Azt írja az igazoló füzet, hogy 25 km hosszú, a szintemelkedés pedig 730 m. Mivel nem „megszakadós” stílusban túrázok, én ezt a szakaszt kettévágtam, és most a Szigliget - Badacsony részét jártam végig, de azért hozzácsaptam még 4 km-t, mivel Balatonedericstől gyalogoltam rá az útvonalra a kerékpárúton.

Mivel túrákon előnyben részesítem a tömegközlekedést, most is a vonatot választottam. Balatonederics a tó nyugati öblét megkerülve Kaposvárról elég jól elérhető. Innen a kerékpárúton értem el a tervezett túraútvonalamat, miközben végig előttem magasodott Szigliget vára.

 

1(9).jpg

 

2(10).jpg

 

Szigliget kis emelkedője jó volt bemelegítésnek, körbefényképeztem az érdekesebb dolgokat, a várba viszont most nem mentem be; a Kéktúrán jártam ott nemrég. A szép Avasi-templomrom mellett leereszkedtem a hegyről, és hamar megérkeztem Badacsonytördemicre.

 

3(7).jpg

 

Ez a szakasz teljesen megegyezik az Országos Kéktúra nyomvonallal, hiszen végig a kék jelzésen kell menni. A Badacsony szinte mindenhonnan látszik: az út java részében előttem magasodott, és egyre közelebb kerültem hozzá. A déli harangszót Tördemicen hallgattam meg, miközben próbáltam kinyomozni a vasút mellett található rom eredetét. Közelebbről megszemlélve láttam, hogy betonból van. Talán az egykori kőbánya rakodójának a maradványa, szóval nem turistacélpont.

 

4(6).jpg

 

A szőlőhegyi mélyutakon elég jól lehet haladni felfelé. Gyorsan elértem a Bujdosók lépcsőjét, ahol tartottam egy kis pihenőt, mivel tudtam, mi vár rám felfelé, majd az időm szűkösségére való tekintettel nekivágtam. Mióta erre jártam, a pihenőknél új táblákat helyeztek ki, és ami nagy segítség: végig korlátot emeltek a lépcsősor szélén.

 

5(3).jpg

 

6(2).jpg

 

Pontosan 13 órakor értem fel a csúcsra, tehát jól álltam az idővel is. A Badacsony tetején aztán szép sétautakon haladtam, érintettem a Ranolder keresztet és az új Kisfaludy-kilátót, majd a sárga sáv jelzésre váltva kezdtem az ereszkedést a Rózsakő felé.

 

7(3).jpg


 

 

8(6).jpg

 

A Kisfaludy háznál ismét aszfaltra váltott az út. Elhaladtam a szép forrás mellett - innen már gyorsan tudtam ereszkedni. A vonatom indulása előtt negyed órával már a vasútállomáson voltam, pecsételtem, és kényelmesen hazaértem, még világosban.


9(4).jpg

 

Ez egy szép szakasza a Balaton kerülő túramozgalomnak, mert sok a látnivaló, de egy kicsit nehéz is. Ahol nem aszfaltos az út, ott köveket találunk. Egyedül a Badacsony tetején lehet földutakon menni pár száz métert. Nem egészen 5 óra alatt jártam végig.


10(7).jpg


A túra során készített többi fotót itt nézhetitek meg.

Következik a (Raposka) - Szent György-hegy - Tapolca szakasz.

 

A Gyalogszerrel a Balaton körül c. cikksorozat többi részéhez kattints ide.

 

A Balaton körtúráról itt talász további információt.


Hevesi Zoltán
túravezető