H.Z. túrablog

2015. augusztus 5.

Gyalogszerrel a Balaton körül - IX. rész - Szigliget - Badacsony között

A Balaton körtúra legnehezebb része a füzet szerinti 10-es szakasz. Azt írja az igazoló füzet, hogy 25 km hosszú, a szintemelkedés pedig 730 m. Mivel nem „megszakadós” stílusban túrázok, én ezt a szakaszt kettévágtam, és most a Szigliget - Badacsony részét jártam végig, de azért hozzácsaptam még 4 km-t, mivel Balatonedericstől gyalogoltam rá az útvonalra a kerékpárúton.

Mivel túrákon előnyben részesítem a tömegközlekedést, most is a vonatot választottam. Balatonederics a tó nyugati öblét megkerülve Kaposvárról elég jól elérhető. Innen a kerékpárúton értem el a tervezett túraútvonalamat, miközben végig előttem magasodott Szigliget vára.

 


 

 

Szigliget kis emelkedője jó volt bemelegítésnek, körbefényképeztem az érdekesebb dolgokat, a várba viszont most nem mentem be; a Kéktúrán jártam ott nemrég. A szép Avasi-templomrom mellett leereszkedtem a hegyről, és hamar megérkeztem Badacsonytördemicre.

 

 

Ez a szakasz teljesen megegyezik az Országos Kéktúra nyomvonallal, hiszen végig a kék jelzésen kell menni. A Badacsony szinte mindenhonnan látszik: az út java részében előttem magasodott, és egyre közelebb kerültem hozzá. A déli harangszót Tördemicen hallgattam meg, miközben próbáltam kinyomozni a vasút mellett található rom eredetét. Közelebbről megszemlélve láttam, hogy betonból van. Talán az egykori kőbánya rakodójának a maradványa, szóval nem turistacélpont.

 

 

A szőlőhegyi mélyutakon elég jól lehet haladni felfelé. Gyorsan elértem a Bujdosók lépcsőjét, ahol tartottam egy kis pihenőt, mivel tudtam, mi vár rám felfelé, majd az időm szűkösségére való tekintettel nekivágtam. Mióta erre jártam, a pihenőknél új táblákat helyeztek ki, és ami nagy segítség: végig korlátot emeltek a lépcsősor szélén.

 


 


 

Pontosan 13 órakor értem fel a csúcsra, tehát jól álltam az idővel is. A Badacsony tetején aztán szép sétautakon haladtam, érintettem a Ranolder keresztet és az új Kisfaludy-kilátót, majd a sárga sáv jelzésre váltva kezdtem az ereszkedést a Rózsakő felé.

  

 


 

A Kisfaludy háznál ismét aszfaltra váltott az út. Elhaladtam a szép forrás mellett - innen már gyorsan tudtam ereszkedni. A vonatom indulása előtt negyed órával már a vasútállomáson voltam, pecsételtem, és kényelmesen hazaértem, még világosban.


 

Ez egy szép szakasza a Balaton kerülő túramozgalomnak, mert sok a látnivaló, de egy kicsit nehéz is. Ahol nem aszfaltos az út, ott köveket találunk. Egyedül a Badacsony tetején lehet földutakon menni pár száz métert. Nem egészen 5 óra alatt jártam végig.A túra során készített többi fotót itt nézhetitek meg.

Következik a (Raposka) - Szent György-hegy - Tapolca szakasz.

 

A Gyalogszerrel a Balaton körül c. cikksorozat többi részéhez kattints ide.

 

A Balaton körtúráról itt talász további információt.


Hevesi Zoltán
túravezető

Gyalogszerrel a Balaton körül - VII. rész - Ábrahámhegy és Zánka között

Gyalogszerrel a Balaton körül - VII. rész - Ábrahámhegy és Zánka között

2015.06.15.

Somogy felől nem egyszerű erre a szakaszra utazni, de az autó, komp, és vonat kombinációval végül sikeresen megérkeztünk. Változatos, érdekes és látnivalókban gazdag túra várt ránk, Ábrahámhegy, Balatonrendes, Révfülöp, Zánka településeken át. Elég sokat mentünk jelzetlen utakon is, de egy kis felkészüléssel ez sem okozott problémát.

→ Tovább