MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Hőségriadó a Kéken, avagy egy csodás hétvége Szarvason – Mezőtúrtól Nagymágocsig

A legnagyobb viharok Békésben tomboltak, de a hőség is itt tetőzött pénteken. Próbáltuk felvértezni magunkat a meleg ellen, de nagyon nehéz volt. Egy olyan szakaszon túráztunk több mint harminc kilométert, ahol gyakorlatilag nincs vízvételi lehetőség.

Mezőtúrról indultunk, ahol fellendítettük a szalmakalapbizniszt, majd elmentünk pecsételni a Túri Fazekas Múzeumba. Különlegesen szép kiállítás mutatja itt be a város fazekasművészetét, igazán méltó helyre került a kéktúrapecsét.

 


Ismét megfürödtünk a főtéren a szökőkútban, és elindultunk a gáton. Azt hittük, jól fogjuk bírni a kánikulát, de a hatalmas zsákok és a melegedésnek induló ivóvíz miatt hamar kimerültünk. 10 km-re volt az első pecsételőhely, a Peresi gátőrháznál, de még előtte találtunk egy épületet és egy nyitott kaput. Bementünk, és gondoltuk, hogy kérünk vizet. A Csekő Méhészetben nagyon kedvesek voltak, mert hat üveg jéghideg ásványvizet kaptunk tőlük, ami életmentő volt.

 


Annyira meleg volt, hogy a túra során először egy kétórás sziesztát tartottunk. Elfeküdtünk a bokrok alatt, és jót beszélgettünk a méhészetről, majd délután három óra után nekilendültünk az útnak. Szarvasig még riasztóan sok kilométer várt ránk. Árnyék sehol nem volt, már a tehenek is lábat áztattak a folyóparton, és bebújtak a bokrok alá. Gyalogoltunk egy órát, és amikor a zsiliphez értünk, összenéztünk, majd egy emberként vetettük bele magunkat a vízbe. Kicsit felfrissülve vágtunk neki az utolsó szakasznak, de aztán egy végeláthatatlan menetelés kezdődött a cél felé.

 


Szarvason az OTP természetjáró csapata látott minket vendégül egy Körös-parti üdülőben, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a folyóra és az arborétumra. A lányok fantasztikus vacsorával, hatalmas jókedvvel várták Tónit és az egész társaságot, úgyhogy pillanatok alatt elfelejtettük, milyen fáradtak vagyunk. A Szent Iván-éjt hajnalig tartó bulival és tűzugrással zártuk.

 


Reggel gyönyörű látványra ébredtünk, és megállapítottuk, hogy sikerült a legjobb helyen sátrat vernünk. Megérkezett Beliczky Laci, Szabó Sanyi, Lipták Margit, kislánya, Dorottya, és apukája, Imre. Reggel már mindenki a vízben bandázott.

 


Gyorsan átszerveztük a napot, és elhatároztuk, hogy vízközelben maradunk, majd délutántól túrázunk naplementééig, mert már reggel kibírhatatlan volt a hőség. Átcsónakáztunk az arborétumba, fürödtünk, napoztunk. Délután indultunk.

 

 


Ezen a hétvégén nem volt egyszerű a logisztika, mert rengetegen voltunk, és a közlekedés elég bonyolult, de megoldottuk. Mivel mindenkin mindenféle kendő, kalap volt a meleg miatt, ismét megállította a konvojunkat a rendőrség. Lassan híresek leszünk, mert a szarvasiak már tudták, hogy Dévaványán is igazoltattak minket.

 


A naplemente a sárga búzamezők felett gyönyörű volt, de már besötétedett, mire Szarvasra értünk. Az OTP-s lányok isteni lecsóval vártak minket, és ezután a nap után nem kellett ringatni a csapatot. Hatalmasat aludtunk, és a reggeli úszás után a Körösvölgyi Látogatóközpont vendégei voltunk. Visszatért hozzánk Czégény Viki, aki már gyógyulóban van, és párja, Fodor Ádám. Az állatpark mindenkinek nagyon tetszett, bár a melegben az állatok is pilledtebbek voltak.

 

 

 


Egy közös ebéd után sajnos búcsút vettünk Szarvastól, és Eperjestől Nagymágocsig gyalogoltunk, ahol a gyönyörű Károlyi-kastély kertjében sátraztunk a tóparti ház mellett. Pazar táborhelyünk volt kerti zuhannyal, kacsákkal, nyuszikkal és több száz szúnyoggal. Még a meccset is néztük egy ideig, amíg le nem csapott a vihar. Bevackoltuk magunkat a sátrakba, és nagyot aludtunk a szakadó esőben.

 


Nagyon köszönjük az OTP munkatársainak, hogy megszervezték számunkra ezt a hétvégét. Fehér Évának a szervezést, Bakos Erikának a lebonyolítást, az önkéntes lányoknak a segítségét.

 


Baloghné Keszler Anikó, Nagy Lajosné, Országné Simon Zsuzsa, Kecskeméti Andrea, Kapecska Icus gondoskodott arról, hogy minden pillanatban jól érezzük magunkat. Hálásak vagyunk, mert tényleg nagyon fáradtak voltunk, és ez alatt a két nap alatt teljesen feltöltődtünk. Várjuk vissza az OTP-s csapatot is a túrára!

 

Mezőtúr–Nagymágocs

Pecsételőhelyek: Mezőtúr, Peresi gátőrház, Szarvas, Eperjes, Árpádhalom, Nagymágocs
Vízvételi lehetőség, bolt, kocsma: Mezőtúr, Szarvas, Eperjes, Nagymágocs
Kísérők: Schaffer Anikó, Lipták Margit, Szabó Sándor, Beliczky László, Gál Richárd, Bakos Erika, Kapecska Ilona, Czégény Viki, Fodor Ádám, Baloghné Keszler Anikó, Nagy Lajosné, Országné Simon Zsuzsa, Kecskeméti Andrea, Friesz Móni

 

Írta: Friesz Móni

 

 

Legyél te is Tóni túratársa! A következő ímélcímre várjuk a jelentkezéseket időpont-megjelöléssel és elérhetőséggel együtt:

A túranaptárat ide kattintva tudjátok megnézni.

Kapcsolódó cikk:
Tóni előző napja

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. február
H K Sze Cs P Szo V
0102030405
06070809101112
13141516171819
202122
23
242526
2728
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. február
Lőrincz Rebeka:
Karácsony hajnala
Gerecse 2017 - Már lehet online nevezni!
A 36. Gerecse 50 távjai 2017-ben sem változnak, a klasszikus 50-es mellett 30, 20 és 10 km-es szakaszok...