Tóni a kéken

2016. június 16.

Vihartól szivárványig - Berettyóújfalutól Furtáig

Reggel új kísérő érkezett a csapatba. Giczei Krisztina Budapestről jött, és szombatig kíséri Tónit. Kriszti nagy túrázó, csak az Alföldi Kéktúrát nem teljesítette még az Országos Kékkörből.

 

 

 

Alig tettünk meg hat kilométert, amikor megint elkezdtek gyülekezni a viharfelhők. Éppen beértünk Bakonszegre, és jó két órára ott is ragadtunk, mert hatalmas vihar kerekedett. Megnéztük Bessenyei György költő, császári testőrtiszt emlékházát. A felvilágosodás meghatározó személyisége művelődéstörténeti szempontból is fontos alakja volt a korának. A „bihari remete” leghíresebb irodalmi műve az Ágis tragédiája. Tóninak nagyon tetszett a szépen megmaradt emlékház, amely Bakonszeg határában található.

 


Ezután átmentünk a Nadányi-Miskolczy-kúriába, ahol Bakonszeg helytörténeti gyűjteménye és Kardos Gézáné naiv festő kiállítása található. Fantasztikusak a képek: színesen, részletgazdagon ábrázolja a falusi élet mindennapjait. A kúria Nadányi Zoltánnak, a „bihari trubadúrnak” állít emléket. Bihar legnagyobb irodalmára többek között testvérével, Nadányi Ágnessel élt itt. A hölgy Magyarország első diszkoszvető bajnoka volt a 30-as években. Rengeteg régi tárgy, fotó, újság található a hatalmas épületben. Minden pillanatát élveztük a tárlatvezetésnek. A házat rendezvényekre is ki lehet bérelni. A bakonszegiek pedig folyamatosan gondozzák, bővítik a gyűjteményt.

 


A zuhé után nehéz szívvel indultunk el, de előtte még lefotóztuk a parkban található kostemetőt. Zsákára és Furtára sajnos közúton vezet a kéktúra, nem örültünk a száguldozó autóknak. A következő vihar előtt értünk be Furtára, ahol Vadász Leventéné Olga vendégei voltunk. Olga nagy lokálpatrióta, ő kezeli a falu helytörténeti gyűjteményét. Megcsodálhattuk a híres furtai hímzéseket. Természetesen ki is próbáltuk, milyen nehéz egy ilyen kézimunkának az elkészítése. Még a fiúk is jeleskedtek ebben a műveletben. Különleges, szegfűs, pettyes rózsás jegykendő hímzésébe kezdtünk bele, de valószínű, hogy Olga fogja befejezni.

 


Ezután sátrat vertünk az udvaron, ahonnan remek kilátásunk nyílt a református templom tornyára. Estére szivárvány is koszorúzta az eget.

 

 


A Kéken mindig fantasztikus vendéglátóink vannak: Olga is nagyon nagy szeretettel fogadott minket az otthonában. Mindenben segítette a csapatot, és fájó szívvel köszöntünk el tőle.

 

Írta: Friesz Móni

Berettyóújfalu-Furta

Pecsételőhelyek: Berettyóújfalu, Bakonszeg, Furta
Bolt, kocsma, vízvételi lehetőség: Berettyóújfalu, Bakonszeg, Zsáka, Furta
Kísérők: Giczei Krisztina, Gál Richárd, Friesz Móni

 

Legyél te is Tóni túratársa! A következő ímélcímre várjuk a jelentkezéseket időpont-megjelöléssel és elérhetőséggel együtt: turatars@termeszetjaro.hu

A túranaptárat ide kattintva tudjátok megnézni.

Tóni előző napja

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

2016.06.17.

Furtán elköszöntünk Olgától, aki kikísért minket a falu határába, és bízva abban, hogy profi túrázókkal van dolga, útnak eresztett minket. Addig nem is volt baj, amíg az országúton gyalogoltunk, viszont amikor letértünk a földútra, elvesztettük a jelet, aztán az utat, mert mindent nyakig érő gaz borított.

 

→ Tovább