MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.27. 15:00,   Szöveg: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ,   Fotó: 123rf.hu, Orbán Zoltán / MME, Adobe Stock

Itassuk a nyári hőségben a madarakat!

A kánikula idején nemcsak az embereknek, hanem a körülöttünk élő állatoknak is sok folyadékra van szükségük. Ilyenkor létfontosságú a madarak itatása is, és az, hogy folyamatosan hozzáférjenek a vízhez.

Fotó: 123rf.hu

 

A kertben a madarak gyülekezőhelye lehet egy jól elkészített itató. Az itató kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Ügyelni kell azonban arra, hogy az itató lassan mélyüljön, a közepére pedig egy lapos követ érdemes tenni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak. A lényeg, hogy minél inkább természethű lesz az itatónk, annál inkább kedvelni fogják a madarak is. A természetközeli látvány megalkotásához kiválóak a patakkövek, a sóderágy, a betelepített vízi növények.

 

Fotó: Orbán Zoltán / MME  Fotó: Orbán Zoltán / MME

 

Fontos, hogy az itató árnyékos vagy félárnyékos helyen legyen, így védhetjük a madarakat a tűző napsütéstől, de az is lényeges szempont, hogy a víz kevésbé gyorsan párolog, ha árnyékban van. Az itató elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy a kertünkbe tévedő macskák számára elérhetetlen legyen, másképp könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat.

 

Fotó: Orbán Zoltán / MME

 

Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan elérhetnek. Az ilyen „menekülő útvonalak” biztosítása garancia lehet itatónk népszerűségére. A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató ezért is lényeges eleme kertünknek. Fontos ügyelni arra, hogy az itató vizét, amennyiben nincs átfolyása a medencének, rendszeresen cseréljük. Itatásra legmegfelelőbb az esővíz. Lényeges tudni, hogy miután az itatóhoz szoktattuk a madarakat, az itató vízutánpótlása legyen folyamatos, nem szabad becsapni a madarakat.

 

 

A vízimadarakat ne tömjünk kenyérrel se, pusztulásra ítéljük őket az etetéssel

 

A madarak nyáron bőven találnak maguknak táplálékot, így etetésük nemcsak fölösleges, de káros is. A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe az állatokat: életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapvetően eltérnek a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Fotó: Adobe Stock

 

A vízimadarak etetése valójában egy öngerjesztő problémaspirál, a nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában ellustult vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és egyre több madárral kezdődik újra a folyamat. Tehát alaptétel a vízimadarak esetében, hogy soha, sehol, semmivel ne etessük őket! A vízimadarak etetésének problémájáról és ártalmas következményeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Etetés után jöhet az itatás – tavaszi madárbarát teendők

Itatással segíthetsz a madaraknak a túlélésben

Pusztulásra ítéljük a vízimadarakat az etetéssel

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...