MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.07.12. 14:26,   Szöveg: vadaszativedegylet.hu,   Fotó: 123rf.com

Itt az őznász, figyelj az utakon!

Most kezdődik az őzek nászidőszaka, amikor az állatok sokkal aktívabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, ami nagyobb kockázatot jelent az autósok számára.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfaj hazánkban, az ország egész területén előfordul. Becslések szerint nagyjából 360 000 él Magyarországon. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet adatai alapján évente mintegy 5-6000 nagyvadat ütnek el, és ebből több mint 4000 őz.

 

Fotó: 123rf.com


A balesetek nagy része párzási időszakban (július-augusztus környékén) történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor nemcsak a vadveszélyt jelző táblák után, hanem mindenhol számíthatunk a felbukkanásukra.
Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk. Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is. Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet – írja a vadászati védegylet a honlapján

 

Fotó: 123rf.com

 

Ha bővebben is érdekel, hogyan készülhetsz fel legjobban a baj megelőzésére, és mi a teendő, ha mégis megtörténik a szerencsétlenség, ebből a cikkből kiderül.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vadbaleset, az autósok rémálma

Kerüld el a halálos vadbalesetet


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...