MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.06.27. 07:30,   Szöveg: Tóth Judit,   Fotó: TM arhívum

Izgalmas tanösvények apával és anyával - 2. rész

Nincs több ötleted, hogy mivel kösd le a lurkókat a nyári vakáció idején? Összegyűjtöttünk néhány szuper kirándulást, amelyeken az egész család jól érezheti magát.

Szemben az Ördög-toronnyal - Jági tanösvény

 


(Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)


A Budai-hegységhez tartozó Szénások területén, Pilisszentiván határában találjuk a Jági tanösvényt. A túra változatos élőhelyeken halad keresztül, mivel azonban nincsenek nagy szintkülönbségek és nehéz terepviszonyok, gyerekekkel is bátran nekiindulhatunk. Az útvonal végigjárásához, gyerekekkel, 2-2,5 óra szükséges. A tanösvény névadója, a Jági-tó, az 1940-es években „született”. A Jági-patakon ekkor két völgyzáró gátat építettek, és az volt a terv, hogy a létrejött tavakban pisztrángot tenyésztenek. Ezzel párhuzamosan azonban bányafejlesztésbe is kezdtek, és ez a források vízhozamának csökkenéséhez vezetett, keresztülhúzva a nagy reményű terveket. A Felső-tó mára teljesen ki is száradt, és az alsó tavon is megindult az eutrofizáció. A túra során a szép kilátást sem kell hiányolnunk. Bár a kilátó előtt mára felnőttek a fák, a Vadász-rét bizonyos pontjairól még gyönyörködhetünk a környező hegyek látványában. Szépen látszik innen a Kis- és a Nagy-szénás, a Zsíros-hegy, a Hármashatár-hegy és a Budai-hegység jellegzetes sziklaképződménye, az Ördög-torony is. Ha továbbhaladunk, két öreg hársfa között egy sváb falvakra jellemző emlékhelyre, egy „képkőre” is ráakadhatunk.

 

Hasznos információk

TIPP: A túrához érdemes beszerezni a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetőfüzetét, amelyben nemcsak érdekes információkat és feladatokat, de egy rejtvényt is találhatnak a gyerekek.

MEGKÖZELÍTÉS: A tanösvény a Pilisszentiván szélén található focipályától indul, illetve ide is érkezik vissza. Az autót a parkolóban hagyhatjuk.  

 

 

Minden érzékszervedre hat - Jósvafő

 


(Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Ha végigjárjuk a jósvafői Fürkész tanösvényt, egészen biztos, hogy a család egyetlen tagja sem fog kimaradni a játékból. Minden állomáson egy-egy feladat várja a túrázókat, és ezeken keresztül alaposabban is megfigyelhetjük a bennünket körülvevő tájat, növény- és állatvilágot. Itt minden érzékszervünkre szükség lesz, nem csupán nézni, de hallani, tapintani és szaglászni is kell. Ritka alkalom ez a felnőttek számára is, hisz itt tényleg teljes figyelmükkel kell a természetre koncentrálni. Például arra, hogy milyen illata van egy földről felvett faágnak, milyen tapintása van a fakéregnek, avagy milyen hangokat hallunk az erdőben. Az ösvény bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe. Óvodások és kisiskolások is sokat tanulhatnak a feladatokon keresztül.

Jósvafőre ugyanakkor nemcsak a tanösvény és a világhírű barlang miatt érdemes eljönni, mesebeli öreg házaival, a köztük csordogáló patakokkal a falu maga is megér egy sétát. Nem messze innen pedig a hucul ménest is megnézhetjük, s ha van kedvünk, akár lovas szekérrel is bejárhatjuk a környéket. A Kúria Lovasbázison lovaglóórákat vehetünk, valamint tereplovaglásra is mehetünk.

 

Hasznos információk
TIPP: Érdekes élmény lehet a „Shadow Ranger” program, amely során a jelentkezők pár órára beleshetnek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság lovas természetvédelmi őrének munkájába – mindezt természetesen lóháton.

MEGKÖZELÍTÉS: A Fürkész tanösvény a Baradla barlang jósvafői kijáratától indul. 

 

 

Az alföldi Tüskevár - Tisza-tó

 

 (Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)

 

A Tisza-tó környéke mára sokak kedvence lett, hisz egymás közelében számos remek programlehetőség várja a családokat. A környék első számú látványossága a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol sok más mellett Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, vidrák, hüllő- és kétéltű-kiállítás és vízi játszótér várja a látogatókat. A tavat egy hajókirándulás keretében is felfedezhetjük, de ha a gyerekek inkább a kalandra szavaznak, szálljon csónakba a család. Az ökocentrum GPS-es csónaktúráin 12 különböző útvonal közül választhatunk. Van egyórás, rövid túra, amelyen alig 3 km-t kell megtennünk és többórás, mintegy 24,6 km hosszú körút is. A túra során GPS-készülék segítségével kell megtalálnunk a köztes célpontokat, például egy keskeny kis csatornát, amelyen átvághatunk a sűrű nádasban, avagy a szigetet, ahol ki is köthetünk, és megcsodálhatjuk a panorámát a kilátótoronyból.

A Tiszafüred közelében található 1500 méter hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaút a névadó tiszavirág mellett a Tisza-tó élővilágát és négy ősi, az árterekhez kötődő mesterséget is bemutat. Megismerkedhetünk a kosárfonással, a teknővájással, a halászattal és a folyószabályozások során nagy szerepet játszó kubikosok életével. A sétaúton megfigyelőtornyokba is felmászhatunk, ahonnan a környék gazdag madárvilágában gyönyörködhetünk.
 

 

Hasznos információk

TIPP: A Tiszafüred közelében található Császlód-sziget bővelkedik a kalandokban. Többek között erdei kalandpálya, óriás mászófal, 400 méter hosszú kötélpálya várja a látogatókat, egy 2 km hosszú pallósort végigjárva pedig megismerkedhetünk a sziget élővilágával, és még a hódok rágásnyomait is láthatjuk.

 

  

Túra a bakonyi rengetegben - Fekete István-kilátó és tanösvény

 

 


(Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)


Idén nyáron adták át a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Fekete István-kilátóját és az azonos nevű tanösvényét a Bakonyban. A tanösvény nyolc állomáson keresztül mutatja be a térség növény- és állatvilágát, az erdő életét, valamint az itt folyó erdő- és vadgazdálkodási munkát. Ha nyitott szemmel járunk, a jura és kréta időszaki kőzetekben még ősmaradványokat is láthatunk. Az útvonal gyönyörű erdőkön vezet át, és érinti az újonnan épült, 20 méteres kilátót. A Hárskút és Márkó települések között az 500 méter magas Kis-Bükk hegyen található kilátóból gyönyörű a panoráma, tiszta időben a Kőris-hegy, a Kab-hegy, sőt akár a Somló és az Alpokalja is látható.

A tanösvény névadója, Fekete István, szorosan kötődött a Bakonyhoz, hisz feleségével 12 évig élt Ajkán. Vezető gazdatisztként kapott állást egy holland származású földbirtokos birtokán. Itt születtek gyermekei, és itt vált igazi íróvá. Itt írta első írásait a Nimród című lapnak, és itt élt, amikor kiadták első regényét, a Koppányi Aga testamentumát.

 

 

Hasznos információk

TIPP: A tanösvényen tett túrát összeköthetjük egy herendi városnézéssel. A porcelángyár minimanufaktúrájában végigkövethetjük, ahogy a szakértő kezek között a képlékeny kaolinmassza életre kel, és gyönyörű porcelán lesz belőle. 

 

 

Egy kunhalom belsejében - Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhely

 

 

(Fotó: TM Archívum/Tóth Judit)

 

Békés megye nem tartozik a turisták legnépszerűbb célpontjai közé, pedig sok felfedeznivaló akad errefelé. Nagyobb gyerekekkel érdekes kirándulást tehetünk például Vésztő–Mágor területén, ahol egy egyedülálló történelmi emlékhely és egy tanösvény várja a látogatókat. A Vésztő városától 5 km-re, a Holt-Sebes-Körös partján található Mágori-domb tulajdonképpen egy kettős kunhalom.

A kunhalmok az Alföld jellegzetes, emberkéz alkotta képződményei. Az 5–10 méter magas halmok keletkezésüket tekintve sírhalmok, őrhalmok, határhalmok vagy egymásra települt kultúrrétegekből kialakult lakódombok, úgynevezett tellek lehettek. Vésztő–Mágor területén be is sétálhatunk egy kunhalom belsejébe, és tanulmányozhatjuk a feltárás során felszínre került rétegeket és leleteket, köztük egy újkőkori, zsugorított helyzetű csontvázat. A halom másik részén egy Árpád-kori monostor romja tekinthetőek meg, az alatta lévő egykori borospincében pedig egy kiállítás mesél a Csolt nemzetség monostorának történetéről.


Innen nem messze indul Mágor-pusztai tanösvény, amely bemutatja a Holt Sebes-Körös és az azt övező ártéri erdő élővilágát. Egy pákásztanyára is betérhetünk. A pákászokról ma már valószínűleg csak kevesen tudják, kik is voltak, illetve mivel is foglalkoztak, pedig egykor sokan éltek az Alföldön. A tanösvényen megismerkedhetünk a pákászok életmódjával, jellegzetes használati eszközeikkel, például a fatörzsből kivájt bödönhajóval vagy a nádból készült rekesztőhalászati eszközzel, a vejszével, mely utóbbiról egyébként Vésztő város kapta a nevét.
 

Hasznos információk

TIPP: Ha több napra jövünk, érdemes ellátogatni a közeli Biharugrára, a Kisvátyoni tanösvényen ugyanis minden évszakban bőségesen akad látnivaló. Késő ősztől például hatalmas vadlúdcsapatok időznek errefelé.

MEGKÖZELÍTÉS: Vésztőtől 5 km-re nyugatra, a vésztő–szeghalmi út mellett található az emlékhely

 

Megjelent a Turista Magazin 2014. szeptemberi számában.

 

Kapcsolódó cikk:

Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak

 

 

 


 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...