MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.02.02. 10:02,   Szöveg: veresegyhaz.hu

Június végéig belterületen is vadásznak Veresegyházon

A településen gyakran jelennek meg a kárt okozó vadak, ezért június 30-ig belterületi vadászengedélyt adott ki a rendőrség. A lakosok is tehetnek a jelenség megszűnéséért.

A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket, a megfelelő búvóhelyet és a vonzó táplálékforrásokat. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára vonzó a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), a kerti vetemények, a zöldségek, a mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség – írja a Pilisi Parkerdő Zrt. a honlapján.

 

Fotó: 123rf.hu


Bár az erdészet Veresegyház környékén (külterületen) folyamatosan apasztja a vaddisznók számát, a lakott területen már nem végezhet vadászati tevékenységet. Ott csak az illetékes rendőrhatóság engedélyezheti a vadászatot. A település önkormányzata most megkapta az engedélyt a kárt okozó vadak (pl. vaddisznó, borz, róka) elejtésére a Gödöllői Rendőrkapitányságtól január 27-től június 30-ig, ami alapján szakembereket bízott meg a probléma felszámolásával. Honlapjukon azt írják, az elejtés ideje délután 14 óra és reggel 6 óra között lesz, de a konkrét vadkilövési napokról és helyszínekről a hivatalos honlapjukon adnak ki közleményt, és az érintett utcákban is jelzik a vadászatot. Az elejtés lőfegyverrel, a vonatkozó szigorú biztonsági szabályok betartása mellett történik.


Az erdő közelében élőket arra kérik, építsenek megfelelő kerítéseket, számolják fel a bozótosokat az elhanyagolt telkeken, kaszáljanak és tartsanak rendet a tulajdonukban lévő területen, a kerti zöldhulladékot pedig megfelelően kezeljék.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Városlakó vaddisznók nyomában

Nem a kirándulók szemetelnek legtöbbet

Veresegyházi macizás


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...