MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2013.10.29. 13:37

TTR - TERMÉSZETJÁRÓK TÉRINFORMATIKAI RENDSZERE

A BEMUTATÓ ANYAGOT PDF FORMÁTUMBAN ITT TÖLTHETIK LE, VAGY NÉZHETIK MEG OLVASÓINK!

 

Az Országos Kéktúra (OKT) Észak-Magyarország régiót érintő gyalogos úthálózata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a regionális túraútvonalak téradatalapú felmérési és nyilvántartási rendszerének kialakítása, ÉMOP-2.1.1/A. kódszámú projekt.

 

TTR from Turistamagazin on Vimeo.Letölthető dokumentumok:

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (15):
escher 2013.12.09. 22:24
Petymag:

Köszi, most épp nem, korábban kellett volna, akkor OSM-mel helyettesítettem, de feljegyzem az emailt, és ha esetleg később újra aktuális, itt érdeklődöm!

Még egyszer kösz!
Petymag 2013.12.09. 17:28
escher:
Ha SHP-ben kellene valami akkor azt Old Eye-től kérd az alábbi címen: Old_Eye@geocaching.hu
paulangos 2013.12.08. 12:27
: egy kis építő javallat: ami nekem bejött a g.hu Androidos alkalmazásánál. Aktív GPS és online állapotban, egy előre beállított sugarú körben mutatja a fellelhető ládákat, bejön a honlapról a komplett infó róluk, sőt még a megtalálást is be lehet jelszó beírása mellett regisztrálni. Itt két dolog miatt lehet hasznos: a POI-kat lehetne a pozíciómhoz képest listázni (aktuális bélyegzőhely-állapotokkal, extrém esetben aktuális szállás férőhely adatokkal), és ahol ellopták, megrongálták a pecsétet, vagy nincs nyitva a kisbolt-kocsma kombó, vagy a templom, stb., jelszavas-fényképes igazolás. Butaság?
escher 2013.12.07. 18:19
Nem tudtam, hogy eladják az adatokat, így jobban értem, hogy miért nem kerül fel.

Viszont jó lenne, ha valamilyen formában (optimálisan shp fileok sokasága) elérhető lenne a TUHU, kutatási célra, vagy saját térkép rajzolásához, stb, esetleg az Overpass API-hoz hasonló API-jal – de én már egy SHP letöltéssel is bőven megelégednék:)
Petymag 2013.12.07. 10:36
A legjobb leírás a TUHU, OM, OSM azonosságáról és különbségeiről, bár egy 3 éves írásról beszélünk de a mai napig megállja a helyét: http://termeszetbarat.hu/images/stp_attachment/0/104/mtsz_honlap__a_turistautak_hu_hasznalata.pdf

Az OSM-re való felkerülésnek egy nagy bibije van, hogy az OSM eladja az adatait térkép alapokhoz, így már egyből nem ingyenes.

Egy kis keresgélés után azért találtam kapcsolatot a TUHU és az OSM között. Vannak olyan OSM-re feltöltő személyek akik jogi nyilatkozatot tettek, hogy az adataikat a TUHU átveheti és felszerkesztheti és fordítva is.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Hungary/TuHu/felhaszn%C3%A1l%C3%A1si_hozz%C3%A1j%C3%A1rul%C3%A1sok
escher 2013.12.07. 01:38
"A TUHU sose fog átvezetődni az OSM-re ennek több oka van, más alapján dolgozunk." vs. "Aminek egy megjelenítési formája a térkép amit látunk."

Nem kötözködöm, csak egyszerűen fura, hogy nem kerül fel, mert az adatbázis: minőség, burkolat, járhatóság szintén bekerülhet az OSM-be. Ettől persze még elfogadom (de nem értem meg!) hogy egy magánkezdeményezés – de azon belül önkéntesek! – által gyűjtött adatok nem kerülnek fel egy egyébként létező, nyílt adatbázisba (én a saját felméréseimet oda is feltöltöttem).

Az viszont egyenesen dühítő, ha a közpénzből létrehozott adat nem érhető el mindenféle formában mindenkinek nyilvánosan. Tehát nem adják át a TUHU-nak és teszik elemi adatként elérhetővé mondjuk CC0 licensz alapján.
Petymag 2013.12.07. 01:26
A TTR adatainak frissítését úgy fogják megoldani, hogy szépen megkérik az MTSZ tagszervezeteit hogy küldjenek adatokat nekik és tartsák karban a már meglévő adatokat.

Lásd:
"Track wanted" (turistaút nyomvonal adatokat gyűjtünk)
Jelzett turistaútvonalakról szabad felhasználású GPS trackeket (felméréseket) várunk gpx formátumban a turistaút nyilvántartás előkészítéséhez. A turistautak pontos, egységes szempontok szerinti felmérése folyamatban van (a Kéktúra után most a Budai-hegységben és a Mátrában), de amíg ez elkészül, addig is kell hogy tudjunk miből dolgozni. Az adatok fogadása folyamatos (turistaut@termeszetjaro.hu).

A TUHU sose fog átvezetődni az OSM-re ennek több oka van, más alapján dolgozunk. Az OSM térképeinek nagyrésze a https://maps.google.hu/ http://www.bing.com/maps/ stb. származik míg a TUHU adatai abból, hogy valós személyek végigjárták gyalog, kerékpárral, autóval az adott utat, felmérték annak minőségét, burkolatát, járhatóságát és ezen adatokat "térképszerkesztők" felrajzolják a térképre. A térképszerkesztők szó nem hiába került zárójelbe, ugyanis nem azok csak lelkes, természetjáró emberek gyülekezete akik egységes szempontok szerint adatbázist építenek. Aminek egy megjelenítési formája a térkép amit látunk.
escher 2013.12.07. 01:06
Én meg bevallom, az öt centiméteres pontosság aranyos dolog, de lássuk be, nagyjából fölösleges, én egy kvázi-filléres Garmin gpsszel és a TUHU/OM adatokkal még soha sem tévedtem el – de hogy is tudnám kihasználni a szuperpontos térképet, ha az eszközöm maximum három méteres pontosságot tud?

Engem főként az érdekel, hogy hogy fog frissülni a dolog, mert az oké, hogy most pontos a cucc, de mi lesz 3-5-10 év múlva? Ez a fő baj, amit a crowdsourcing orvosolna.

Miért nem kaphatta meg a TUHU a felmérést? És ez akkor azt jelenti, hogy OpenStreetMapre sem kerül fel? (Egyébként arról nem tudsz valamit, hogy a TUHU miért nem vezetődik át az OSM-re szép lassan?)
Petymag 2013.12.07. 00:59
Nem, nem használja ki a turistautak.hu (későbbiekben TUHU) adatait. Amik valljuk be 10 éve gyűlnek, és pontosak is, bár nincsen nekünk 1,5 milliós kütyünk amivel 5 cm pontossággal dolgozhatnánk de azért túrázók százai küldenek be nyomvonalakat, használják a rendszert. Tudomásom szerint kérték a TTR-be a TUHU adatait, viszont amikor arról volt szó, hogy mit kapnak "cserébe" akkor már egyből más volt a helyzet. Pedig itt nem kell valami nagyra gondolni, egyszerűen a 1,5 milliós kütyükkel felmért adatok pont elegek lettek voltak.

Az OKT füzetben találhatók útvonalfelosztások, térképek, adatok mind-mind a TUHU-ból származnak. Szóval annyira nincsen elveszve a rendszer.

Mindenesetre érdekes, hogy egy 5-6 fős társaság milliós ketyerékkel felmérheti az országot. Nem kell diploma a kütyük használásához a TUHU aktív track beküldői egytől egyig egy fél nap alatt önállóan képesek megtanulni a használatát, hiszen ha csak kicsiben is de ezt csinálják a szabadidejükben.

Más: a TUHU fejlesztőket keres minden téren. ;)
escher 2013.12.07. 00:24
Nem teljesen világos, ez a rendszer egyáltalán nem használja ki a turistautak.hu és openmaps.eu rendkívül részletes, lelkes felhasználók, tehát bármilyen állami intézménynél ezerszer jobb és hatékonyabb munkát végző társaság munkáját? Miért nem licenszelik onnan az adatokat és viszik fel erre a térképre?

Természetesen nem vitatom – sőt, nagyon is üdvözlöm – ezt a projektet, hiszen az OKT szempontjából fontos POIk (különösen a víz és a szállás, valamint közlekedési lehetőségek) jó, ha könnyen hozzáférhetők, jó, ha tudok könnyen utat tervezni, mindezt egy modern és szép felületen, csak fölöslegesnek érzem az adatok teljes újrafelvételét.

Más: vajon az adóforintokon (ha nem magyar, más EU-s országbeli) létrehozott adatok ugye felkerülnek az ingyenes és nyílt OpenStreetMap rendszerébe?
paulangos 2013.10.31. 10:03
Köszönöm Petymag!
POI-nak meg nem sok egy kissé. Ha a legsűrűbb-re állítom se kevés km. A lent megadott mélcímen sanszon, hogy arról is kapok tájékoztatást, hogy mely területek (gondolom a kevéssé frekventált útvonalak) azok ami hasznos, amivel nem keresztezem más már elvégzett feltárását?
Petymag 2013.10.31. 08:54
Kedves András !
A TTR-hez még nem lehet hozzájutni. Legalábbis az MTSZ Turistaút Albizottságban tevékenykedő emberek sem tudtak még biztos információval szolgálni, hogy mikortól lesz elérhető a nagyközönség számára. Az írásban a "13600 Pont" megnevezés szerintem egy kicsit félrevezető, mivel nem tisztázza, hogy milyen "pont-ra" gondol. GPS-t használó személyként én ezt inkább "POI"-nak érzem. "(Points Of Interest) – hasznos helyek, érdekes pontok".

A fel nem mért nyomvonalak csökkentése érdekében idéznek a Turistaút Albizottság egyik leveléből, utólag engedelmükkel:

"Track wanted" (turistaút nyomvonal adatokat gyűjtünk)
Jelzett turistaútvonalakról szabad felhasználású GPS trackeket (felméréseket) várunk gpx formátumban a turistaút nyilvántartás előkészítéséhez. A későbbiekben a turistautak mindegyikét pontosan, egységes szempontok szerint fogjuk felmérni (ahogy jelenleg a Kéktúra felmérés zajlik), de amíg ez elkészül, addig is kell hogy tudjunk miből dolgozni. Az adatok fogadása folyamatos (turistaut@termeszetjaro.hu).
paulangos 2013.10.31. 07:36
...ja és szívesen segítenék a fel nem mért nyomvonalak csökkentésében...
paulangos 2013.10.31. 07:33
Tisztelt Cím!
Láng András vagyok, és érdekelne a TTR- TERMÉSZETJÁRÓK TÉRINFORMATIKAI RENDSZERE, és ha minden igaz a pontjaim is megvannak. Mi a teendőm? Hogy tudom igazolni a pontjaimat, hogy tudom "beváltani", honnan, hogyan tudom letölteni majd. A számítógépemen fut egy legális MAPSOURCE, ez jó, vagy épp ellenkezőleg? A Természetbarát.hu-n paulangos néven vagyok regisztrálva, ott láthatóak a teljesített túráim.
Várom válaszukat, segítségüket, tisztelettel: Láng András
Petymag 2013.10.30. 11:00
"kb. 20 000 km még fel nem mért nyomvonal"
"MEGVALÓSÍTÁS ÖSSZEFOGÁSSAL"
"Erdőgazdaságok, nemzetipark-igazgatóságok, magánerdő-tulajdonosok, Magyar Turizmus Zrt., MÁV, Volán"

Szomorú, hogy itt tartunk. Arra nem gondoltatok, hogy minden megyében lenne olyan túrázó aki akár saját szabadidejét is beáldozná és felmérne ? Miért mindig a nagy cégek zsebét tömjük még jobban tele ? :(
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...