MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.01.17. 11:00,   Szöveg: Debreceni Törvényszék sajtóközlemény,   Fotó: hnp.hu

Két év felfüggesztettet kaptak az illegális lepkevadászok

Jogerősen elítélte természetkárosítás miatt a Berettyóújfalui Bíróság azt a négy cseh vádlottat, akik 2017 szeptemberében fokozottan védett nagy szikibagoly lepkékre vadásztak a Biharsági Tájvédelmi Körzetben. 

2017 szeptemberében a cseh lepkevadászok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Biharsági Tájvédelmi Körzetben, a hencidai Csere-erdőnél kilenc darab lepkecsapdát és egy lepkefogó ernyőt helyeztek el, amelyek kloroformot tartalmaztak. Kifejezetten a fokozottan védett nagy szikibagoly lepkék begyűjtése volt a céljuk, amelyek a kora őszi időszakban jelennek meg ezen a területen, és természetvédelmi értékük 250 000 forint egyedenként.

 

Fotó: hnp.hu

 

A természetvédelmi őrök a négy cseh férfit még aznap este tetten érték, a vegyszeres csapdákban pedig 4 darab elpusztult nagy szikibagoly lepkét találtak, melynek értéke összesen 1 000 000 forint. A négy vádlott évek óta a környező országokba utazik, és elsősorban lepkék élőhelyeit tanulmányozzák. A kloroformot tartalmazó csapdákban gyűjtött lepkéket aztán preparálják, eladják vagy kiállításokra viszik – olvasható a Debreceni Törvényszék sajtóközleményében.

 

A vádlottakat a bíróság első fokon bűnösnek találta természetkárosítás miatt, és egy év két hónap börtönbüntetésre, de 2 év próbaidőre felfüggesztve ítélte. Az elsőfokú bíróság határozata jogerős.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Repülő hungarikum
Purhabot nyomtak a gyurgyalagok költőüregeibe

Nem a legbizalomgerjesztőbb, de hasznos a tőrösdarázs, ne bántsuk!

Védett állatfajok pusztulását okozzák a kivágások


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...