Keresés eredménye

​Kolibri a virágok között?

A szenderek a lepkék azon képviselői, amelyek nem feltétlen külső megjelenésükkel, sokkal inkább érdekes életmódjukkal vívták ki a természetjárók és a kerttulajdonosok figyelmét.

2022.09.13.

Az éjszakai lepkék titkos élete

Tudtad, hogy az éjszakai lepkék hallása a legjobb a világon? Ráadásul rendkívül hasznosak is, és sokkal többen vannak, mint a nappaliak. Az éjszakai lepkék sokkal érdekesebbek és hasznosabbak, mint azt gondoltad volna, most megtudhatod, miért.

2022.08.18.

Kacsafarkú szender, a magyar kolibri

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne elragadtatással beszélt volna erről a különös élőlényről. Fura szerzet, nem vitás, amely a virágok között röpködve inkább tűnik parányi kolibrinek, mint lepkének.

2022.05.30.

Legyél te is lepkekutató!

Érdekelnek a lepkék? Szívesen nézegeted és fotózod őket? Talán nem is gondolnád, de saját megfigyeléseiddel is segítheted a hazai kutatók munkáját. Egy-egy adat és érdekes megfigyelés is sokat számít, de aki szeretne kicsit komolyabb felméréseket is végezni, arra is van lehetőség.

2021.10.13.

Nedves rétek, lápok repülő ékköve

Ezzel a látványos lepkefajjal főleg lápos, vízparti területeken találkozhatunk. Különösen a hím példányok nagyon szépek: elülső és hátulsó szárnyuk is tűzvörös. De másért is különleges ez a védett, repkedő gyönyörűség.

2021.08.25.

A lepkék hegye – a fóti Somlyó

Csak nevében hegy, valójában domb, hisz csak 288 méter magas, ez azonban mit sem számít, hisz bármilyen névvel is illetjük, csuda egy hely, különleges és változatos élővilággal.

2021.04.28.

A nappali pávaszemek már kora tavasszal repülnek

Még alig rügyeznek a fák, de egy gyönyörűséges tarka lepke már ide-oda röpdös. Kifejlett lepkeként aludta át a telet, és az első tavaszi napsugarakkal már visszatér a virágok közé. Gyakran látható állat-és növényfajokat bemutató sorozatunk következő szereplője: a nappali pávaszem.

2021.03.31.