MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.09. 10:00,   Szöveg: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság/TM,   Fotó: dunaipoly.hu

Közösségi esemény volt a vörösvári gólyafészekcsere

Kicseréltek egy erősen megrongálódott gólyafészket Pilisvörösváron, így várják haza az ott élő madárpárt. A villanyoszlopon már 25 éve fészkelnek gólyák, és a helyiek is a szívükön viselik a sorsukat.

A fészek egyik fele leszakadva lógott, bizonytalanná téve a pár idei költését – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán. Március 7-én az ELMŰ munkatársai kosaras autók segítségével leszedték a maradványokat és a korrodált fészektartót, és felszereltek egy új, nagyobb fészekalapot. Az itt élő gólyákat már biztosan barátságosabb környezet fogadja, mint Surit, aki nagyon korán, február 13-án elsőként érkezett, vagy Tóbiást, a fekete gólyát, aki hóval teli fészekben landolt március 2-án.

 

Fotó: dunaipoly.hu

 

A csere igazi közösségi eseménnyé vált, az önkormányzat meleg teával, a fészket tartó oszlop mellett lakó hölgy kávéval kínálta a munkában résztvevőket. Az is kiderült, hogy a helyiek aggódnak a gólyák miatt, sokan kérdezgették arra járva, lesz-e új fészek a régi helyett. A nemzetipark-igazgatóság bízik benne, hogy a gólyák elfogadják és tovább építik az új fészket, és legalább 25 évig kitart az új fészektartó is.

 

Fotó: dunaipoly.hu


A gólyás rendezvények egyébként is népszerűek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden év júniusában tart gólya road show-t, amely során országszerte meggyűrűzik a fiókákat, amit testközelből lehet figyelni, és aki szeretne, emelőkocsiról bepillanthat a fészekbe is.

 

Fotó: dunaipoly.hu

 

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.

 

A 2–6 db tojáson – amelyeket április első felében rak – mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

 

A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megelőzte Bárót a vassurányi gólya

A vassurányiak etetik az elsőként hazatért gólyát

Tóbiás megérkezett a hóval teli fészekbe

Kocsmába is jár télen az ásotthalmi gólya 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...