MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.04.30. 08:25,   Szöveg: Hidvégi Brigi (forrás: hnp.hu),   Fotó: Gulyás Attila, Shutterstock

Madárgyűrűzős hétvégék a Vízi Sétányon

A Tisza-tavi Vízi Sétány májusi témája a madarak családi kötelékei, fiókanevelési módszerei – a szakvezetéseken erről is hallhatnak érdekességeket az érdeklődők, továbbá bemutatják az itt látható „hűséges” és „csapodár” fajokat, a fiókáikat gondozó madárszülőket, a hétvégéken pedig madárgyűrűzési programokon vehetnek részt az idelátogatók.

Május 1-3.: Madármajális madárgyűrűzéssel

 

Ezeken a napokon a szokásos ingyenes szakvezetés mellett a gyerekek kifestő foglalkozásokon bontakoztathatják ki a kreativitásukat, és ajándéktárgyakat is készíthetnek. A vezetett sétákon távcsővel lehet meglesni az itt élő madarak odúit, valamint a fészkén ülő hattyút.


Szombaton ezen kívül madárgyűrűzésbe is bekapcsolódhatnak vendégek. A madarakat finom, vékonyszálú hálóval kapják el, majd megjelölik őket – közben a szakember mesél az állatok vonulásának és kutatásának fortélyairól. Lehetőség lesz testközelből megismerkedni a befogott madarakkal, és a megjelölt egyedeket a látogatók engedhetik el.

 

 

A Tisza-tavi Vízi Sétány

 

Május 9-10.: Madarak és fák napi hétvége madárgyűrűzéssel

 

Az ingyenes szakvezetés, a madarak családi kötelékei, fiókanevelési módszereinek bemutatása mellett vasárnap madárgyűrűzésbe is bekapcsolódhatnak vendégek, és bemutatkozik a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ingyenes kiadványokkal, poszterekkel, izgalmas társasjátékokkal, fejtörőkkel és memóriajátékkal kicsiknek-nagyoknak.

 

Május 23-25.: Pünkösdi hétvége madárgyűrűzéssel

 

Az ingyenes szakvezetés mellett hétfőn madárgyűrűzés következik. A madarak hálós befogása után, jelölés közben a szakember mesél a vonulási szokásokról és a kutatási módszerekről. A látogatóknak lehetőségük nyílik elengedni a megjelölt példányokat.

 

Ha kíváncsi vagy a madárgyűrűzés titkaira, olvasd el "Madarat gyűrűjéről" c. cikkünket a májusi számban!

 

További madárbarát cikkeinket ide kattintva érheted el.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...