MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.06.13. 16:14,   Szöveg: filakovo.sk / Kovácsová Klaudia / TM,   Fotó: Gulyás Attila, filakovo.sk

Megújul a füleki erődítmény utolsó bástyája

A vár melletti építmény több mint háromszáz éves, és jelenleg nem néz ki túl jól, a múltban még illegális szemétlerakónak is használták. A tervek szerint információs pontot alakítanak ki benne.

A szlovák határhoz közeli füleki várat tavaly télen mi is meglátogattuk. A közelében álló bástya akkor szinte fel sem tűnt nekünk. Pedig az építmény már a 17. századtól fogva ott áll, az eredeti városi erődítmény része volt – olvasható a füleki városi hivatal honlapján.

 

Fotó: Gulyás Attila

Így nézett ki a vár ottjártunkkor, tavaly télen


A 20. századig kettő volt belőle, az előző rendszerben gabona-, illetve szénatárolóként használták őket. A templom melletti bástya helyére azonban a 60-as években postát építettek. Ezért is tartják fontosnak, hogy a másik bástya megmaradhasson.


A kis épület eredeti kinézetét szeretnék visszaállítani az INTERREG határon átnyúló projekten belül, 72 ezer euróból. A felújítás előtt régészeti feltárás lesz, ami már júliusban elkezdődhet. „Ennek köszönhetően megbizonyosodhatunk róla, hogy miként is nézett ki eredetileg a bástya. Értékes leletekkel is számolunk, lehet, hogy rábukkanunk az eredeti városfalak vagy valamilyen emberi hajlékok maradványaira is“ – mondta a polgármester.

 

Fotó: filakovo.sk

A megújulásra váró bástya


Ezután megkezdik a torony felújítását. Az épületben modern információs terminál várja majd a látogatókat, akik a várról, a városról és a környék kulturális örökségéről tudhatnak meg többet. A bástya emellett a vár alatt kiépített új parkoló őrének a munkahelye is lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

Zemplén legboldogabb vára

Kalandokkal körülbástyázott vár

Így nézhetett ki fénykorában az Abaúj-vár

A vár, amelyről semmit nem tudunk biztosan

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. június
Boronkai Miklós:
Viharban
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...