MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.09.13. 09:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Gulyás Attila

Mesebeli és mérges – a légyölő galóca

Nyakunkon az őszi gombaszezon. Most megpillanthatod hazánk egyik legpompásabb gombáját, a savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben augusztus és november között előforduló légyölő galócát (Amanita muscaria).

A mesébe illő gomba kalapja 5–18 cm széles, eleinte félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodó, többnyire élénkpiros, míg idősebb korban vagy esőzések után rendszerint narancssárga színű. Felületét könnyen leváló, ujjal letörölhető, fehér pettyek sokasága díszíti.

 

Fotó: Gulyás Attila


A kalapszél fiatalon sima, később kissé bordás. Széles, fehéres tónusú lemezei sűrűn és szabadon állnak. Tönkje 7–24 cm magas, 1–3 cm átmérőjű, hengeres vagy többé-kevésbé bunkó alakú, fehéres vagy enyhén sárgás színű. Gumós alját koncentrikusan (övszerűen) elhelyezkedő rücskök borítják. Nagyméretű, lelógó gallérja nem bordázott.

A légyölő galóca – a megjelenésében hozzá hasonló, gasztronómiai szempontból rendkívül értékesnek számító császárgalócával (Amanita caesarea) ellentétben – nem rendelkezik bocskorral. Lédús, puha, jellegzetes szaggal nem jellemezhető húsa fehéres, a kalapbőr alatt azonban enyhén narancssárgás, illetve sárgás színű.


Gombatoxinok

 

Fotó: Shutterstock


A légyölő galóca mérgező, tudományos nevével ellentétben azonban csak rendkívül kevés muszkarint (ezt a méreganyagot először e faj termőtesteiből izolálták) tartalmaz. Jóval nagyobb mennyiségben van viszont jelen az idegrendszerre ható iboténsav, a muszcimol, illetve a muszkazon. Az úgynevezett pszichoaktív toxinok által kiváltott tünetek ½–3 órás lappangási időt követően jelentkeznek. Vizuális, tér- és időérzékelési zavarok, az alkoholmámorhoz hasonló, euforikus hangulat, motoros izgalom, izomrángás, szédülés, hányás, légszomj – hogy csak a leggyakoribb szimptómákat említsük. „Záróakkordként” hosszú, álomképekkel teli, igen mély alvás következik. E mérgezéstípus – amelyet az iboténsavat szintén nagy mennyiségben tartalmazó párducgalóca (Amanita pantherina) után Pantherina-szindrómának is neveznek – csak kivételes esetekben halálos kimenetelű.

Fő az óvatosság

Mindig mutassuk meg a magunk gyűjtötte, étkezési célra szánt termőtesteket hivatásos gombaszakértőnek! A piaconline.hu és a netgombasz.hu weboldalon a gombavizsgálat helyszíneiről és a nyitvatartási időkről is tájékoztatást kaphatunk.
 

 

GOMBÁSZTIPP
o A kalapbőr narancsos színe a még zárt, fiatal termőtestekben is szembetűnő. Ennek ellenőrzéséhez természetesen egy zsebkésre is szükségünk lesz.

 

 



 

 

 

 


A cikk megjelent a Turista Magazin 2013 novemberi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

A környezettudatos gombaszedés

Gombák és paragrafusok

Ha szereted a gombákat, ide kattitva még több cikket olvashatsz róluk

 






HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...