Keresés eredménye

Mintha füle nőtt volna a fának

Talán a júdásfülgomba az egyik legkülönösebb hazai gombafaj, amely nevéhez hűen tényleg egy fülkagylóra hasonlít leginkább. A bizarr külső azonban ehető gombát takar, amellyel télen is találkozhatunk.

2022.11.17.

Így gyűjthetsz biztonságosan gombát

A gombavadászat jó móka, ráadásul a kiruccanás után remek vacsorát is rittyenthetünk a zsákmányból. Néhány aranyszabályt azonban nem árt szem előtt tartani, ha nem szeretnénk a csodás napot a kórházban zárni.

2022.10.17.

Gombafesztivál a Természettudományi Múzeumban

Három napig a gombáké lesz a főszerep a főváros egyik legnépszerűbb múzeumában. Nemcsak, hogy megismerheted a leggyakoribb hazai ehető és mérges gombákat, de az általad hozott gombákat még gombszépségversenyre is benevezheted.

2022.10.13.

Holnapig lehet szavazni az Év gombájára

A három idei jelölt mindegyike ritkaság, sajnos a számukra megfelelő élőhelyekből is kevés van nálunk. Hogy melyik faj lesz 2023-ban az Év gombája, az hétvégén derül ki a Soroksári Botanikus Kertben, ahol három napon át zajlik majd az Országos Gombakiállítás.

2022.10.11.

Tintahalgomba – A bizarr jövevény

Az első világháború kitörését megelőzően még ismeretlen volt a vén kontinensen az Ausztráliában, Tasmaniában és Új-Zélandon őshonos tintahalgomba, amely az elmúlt száz évben valóságos világhódító utat járt be. Hazánkban az 1960-as években igazolták jelenlétét, napjainkban pedig már különösebb szerencse sem kell ahhoz, hogy megpillanthassuk lélegzetelállító termőtestét.

2022.10.10.

Őszi erdők ajándéka: őzlábgomba

Ha valaki az erdőben bóklászik, az első szembejövő kosaras embert még cinkos örömmel üdvözli, de az ötödik után már erősen csökkennek benne a baráti érzelmek. Az irigység nagy úr. Ha nem akarunk csupán mások által ottfelejtett gombákra pályázni, célszerű inkább a hét közepe táján elindulni. Szerda vagy csütörtök az ideális, addigra a vasárnapra letarolt erdő új erőre kap.

2022.10.08.

Mik azok a gombák?

Azt kapásból tudjuk, hogy nem állatok és nem is növények. Az ősz tipikusan gombászszezon, ilyenkor előszeretettel gyűjtögetjük és rakjuk tele a kosarunkat, majd tömjük meg a hasunkat velük, de tudjuk, mi fán teremnek egyáltalán és milyen fontos szerepük van?

2022.09.18.

Őszi gombaszüret

Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt.

2022.09.16.

Ezek a világ legfurcsább gombái

Világító, vérző, csipkeszoknyás, bűzös – ennyire sokszínűek csak a gombák lehetnek. Misztikus világukba kalauzoljuk most az olvasót, mert a világ legkülönlegesebb gombáiból mutatunk párat.

2022.08.30.

Ízletes vargánya: csemege a lábunk előtt

Savanyú talajú erdőségekben június és október között bukkanhatunk rá hazánk gombavilágának egyik legpompásabb képviselőjére, pontosabban tekintélyes méretű termőtesteire, amelyekből némi kreativitással gasztronómiai különlegességek egész sora készíthető.

2022.07.10.

Gomba: a falu, ami mindent tud

Vagyis végtelenül békés, elképesztően zöld, nagyon hangulatos a főtere, a tópartján sétálgatva egy pillanat alatt ki lehet szakadni a hétköznapok rohanásából, és egyelőre még a tömeg is elkerüli.

2022.06.17.