Keresés eredménye

Az erdők sokszínű taplója

Az erdőket járva egész évben találkozhatunk ezzel a mutatós kinézetű taplóval, amely neve szerint ugyan háromszínű, de valójában minden egyes fán eltérő színű termőtesteket láthatunk.

2021.04.07.

Ez a tapló még dísznek is jól mutat

Legtöbbször fenyőkön, ritkábban égereken, és holt fatörzsön fordul elő. Színessége miatt előszeretettel használják díszként koszorúkba, de virágtartó és gyufatartó is készülhet ebből az egész évben látható, ám nálunk nem túl gyakori taplóból. Melyikből is?

2021.02.25.

Ritkasága miatt szerencsés vagy, ha találkozol vele

Téli erdők szép színfoltja, amely a behavazott tájban már messziről kitűnik sárga színével. Érdekessége, hogy magyar nevével ellentétben – bár külalakra hasonlít rájuk – nem rokona a laskagombáknak. Vajon melyik ez a ritkán látható gombafajunk?

2021.01.26.

Téli erdők pompás, tűzpiros csészéi

Az erdőjáró és a gombákat szerető emberek nagy örömére hidegben is megmutatja magát. A téli erdők üde színfoltja, amilyen pici, olyan feltűnő jelenség, és élénkpiros csészéivel szépen mutat a mohás, dérlepte, korhadó faágakon is.

2021.01.19.

Különös formájú végzetes fanyűvő

Legyezőszerűen szétterülő „széthasadó” lemezeivel, szabálytalanul cakkozott, hullámos széleivel igen látványos. Ami a rossz hír, hogy egyáltalán nem ártalmatlan, sőt, ha a termőtestei megjelennek, a fa idővel biztosan elpusztul. Ráadásul ez a gomba nemcsak a fákra, de spórája az emberre is komoly veszélyt jelent. Vajon melyik ez a télen is látható farontó?

2021.01.14.

Gyógyítás tapló módra

Túráink során télen is találkozhatunk ezzel különösen szép formájú gombával. A lepketapló nemcsak mutatós, de gyógyászati céllal is hasznosítható. Mutatjuk, mit érdemes tudni róla.

2021.01.08.

Télen is láthatod a toplászok kedvenc gombáját

Vajon miért nevezik a modortalan embereket taplónak? Amikor a taplógombák, köztük a bükkfa-tapló, rengeteg jó és hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Nem ehető, viszont sokoldalúan felhasználható, és a toplászok is felfedezték maguknak. Nézzük, mire is lehet jó a tapló!

2021.01.05.

Nemcsak a neve, de a formája is különleges

Talán az egyik legfurcsább erdei gomba, amely a konyhánkba kerülhet. Tapintásra puha, belül kicsit kocsonyás, kívül porcos. Alakja fülkagylóra hasonlít, nevét pedig egy bibliai alakról kapta. Ehető, ha pedig megfagy, akkor sem pusztul el, így téli időszakban is ráakadhatunk.

2020.12.10.

A furcsa külső kiváló ízeket rejt

Tavasztól késő őszig találkozhatunk a sötét trombitagombával az erdőkben. Komor, szürkésfekete színe miatt nem tűnik bizalomgerjesztőnek, pedig ehető, sőt szárítva kiváló ételízesítő.

2020.12.04.