MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2014.05.30. 16:23,   Szöveg: forrás: MTI,   Fotó: Varga György- MTI fotó

Ökoturisztikai sétányt avattak a Baláta-tavon

Belső-Somogy élővilágát bemutató 600 méter hosszú ökoturisztikai sétányt avattak kedden a Kaszón, a fokozottan védett Baláta-tavon.

A sétányról közelről is megfigyelhető Magyarország legrégebbi, az 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ősláp élővilága.

"A magyar kormánynak eltökélt célja az, hogy együttműködve az állami erdészetekkel az erdőket megnyissa az emberek előtt" - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepélyes átadáson. Hozzátette: ezt azzal a céllal teszik, hogy megismertessék Magyarország értékeit a társadalomnak minél szélesebb közösségével.


Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében annak a reményének adott hangot, hogy a Somogyország zöld szívében fekvő Baláta-tó az elkészült stégnek köszönhetően ezentúl még több kirándulót vonz majd.


Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója a sétány nyújtotta lehetőségekről szólva elmondta: így "szinte testközelből" tudják megmutatni a tó faunáját és flóráját, köztük olyan ritkaságokat, mint például a szíves levelű hídőrt, a tőzegepert, vagy a fekete keresztes viperát, amelyek fokozottan védettek és Magyarországon csak itt honosak.

 


Jung László, a 22 - száz százalékban állami tulajdonú - erdészeti részvénytársaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóság ügyvezető igazgatója az erdészetek közjóléti programjáról szólva azt mondta: a leglátványosabb a szálláshelyek bővítése, a régi vadászházak felújítása, de ugyanilyen fontosnak tartják a kevéssé látványos, de a "komfortérzethez" elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztéseket, valamint azt, hogy olyan, a természetet bemutató attrakciókat hozzanak létre, amelyeken keresztül bemutathatják az erdészek munkáját és ezáltal az erdőt is.


Az állami erdészetek eddig mintegy 4,6 milliárd forintot költöttek beruházásokra a 2010-ben elindított közjóléti program keretében. Ennek része a most átadott, mintegy 50 millió forintból megvalósított stégrendszer, melyet a tó egykori elhivatott kutatójáról, Marián Miklósról neveztek el.

Ha kedveled a tanösvényeket, kattints ide!
Kaszón kisvasutazhatsz is!
Fedezd fel Somogyországot! - Híreink Somogyból


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...