MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2014.09.22. 14:09,   Szöveg: MTSZ,   Fotó: Gulyás Attila

Pilisi len az MTSZ új logóján

2014. szeptemberétől hivatalosan új logó szimbolizálja a Magyar Természetjáró Szövetséget.

 

Az MTSZ-en belül hosszas egyeztetés terméke ez a logó, mely figyelembe veszi a professzionális felhasználási igényeket. Ugyanakkor azt szerettük volna, ha építkezne az MTSZ múltjára, hagyományaira, örökségére; olyan legyen, amiben mindenki megtalálhatja azt, amit sajátjának tud érezni, így ki tudja fejezni – a sokféle szín, habitus ellenére – az összetartozásunkat, de a folytonosságot is. 

 

 

A pilisi len (Linum dolomiticum)
o A pilisszentiváni lennek vagy dolomitlennek is nevezett, tündöklő sárga szirmú növényt Borbás Vince botanikus írta le először 1897-ben. A kizárólag Magyarországon megtalálható fokozottan védett pilisi lennek a Budai Tájvédelmi Körzet Szénás-hegycsoportja ad otthont, itt 10 hektáron mintegy 1000 példány él. Az évelő növény 10-20 centiméteresre nő meg. Május-június környékén virágzik, rovarok porozzák be, de önbeporzásra is képes.

Hiszen nem eltörölni szeretnénk azt, ami volt, hanem minden értékeset megtartva építkezni szeretnénk az alapokra.

E koncepcióban ezért megjelenik a 100 éves hagyomány is, a múlt századi körpecsét lenyomata (a középen lévő nagy virág apró reflexió az egykori havasi gyopárra). De építkezik a korábbi természetbarátos logó elemeiből is, de azokat újraértelmezve, igazán magyarországivá téve: a magas hegyeket hazánkra inkább jellemző dombok váltják fel (rajtuk ugyanakkor egy út fut hívogatón – mely finom refrénként juttathatja eszünkbe a magyarországi természetjárástól már-már elválaszthatatlan népdalt: „Indulj el egy úton”).

 

A nemzetközi szervezetekhez való tartozást hangsúlyozó korábbi rododendront (havasi rózsát) pilisi lenre cseréltük – hiszen e kis virág igazán a miénk, ugyanis csak Magyarországon honos. Ugyanakkor a virágok száma három maradt, s ez a korábbi logóval szintén összeköti a jelenlegit. A színhasználatban a turistaságra és a nemzeti trikolórra kívántunk emlékeztetni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét szeli a habokat a dömösi komp (képgalériával)

Turistaünnep sok szép meglepetéssel


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. június
Boronkai Miklós:
Viharban
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...