MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.12.16. 12:45,   Szöveg: magas-tatra.info,   Fotó: cestovanie.aktuality.sk

Szlovák Paradicsom jeges extrákkal

A Szlovák Paradicsom minden évszakban kedvelt úti cél a túrázók körében, de télen talán a legizgalmasabb. Mutatjuk, miért. 

Amint az időjárás lehetővé teszi, a Szlovák Paradicsom – amely nemcsak nyáron, de télen is az ország egyik legszebb nemzeti parkja – olyan lehetőséget kínál a turistáknak, amilyet még a Tátrában sem biztos, hogy találnak. Amint hidegebbre fordul az idő, és befagynak a vízesések, a Szlovák Paradicsom szurdokaiban a jég birodalmába csöppenünk. A Szepesség déli részén található nemzeti park különleges és egyedülálló helyszíne lehet egy téli túrának, amely során akár a jégmászást is ki lehet próbálni – írja a magas-tatra.info.

 

Fotó: cestovanie.aktuality.sk

 

„A Szlovák Paradicsom vízesései télen mászófallá alakulnak, amelyek kezdőknek és haladóknak is megfelelő terepet kínálnak. Erre a leginkább alkalmas szurdokok a Suchá Belá, a Kolostor-szurdok, a Sólyom-völgy, a Létánfalvi-malom környéke és a Zejmar-szurdok. Ezeket a vízeséseket nem könnyű megmászni, de tapasztalt jégmászóknak mindenképpen érdemes megpróbálni” – mondta el Lenka Vargová Jurková, a Kassai Turisztikai Hivatal regionális szervezetének igazgatója.

 

Abban az esetben, ha a vízesésekben elég víz van, és a képződött jég vastagsága eléri a 15 cm-t, a levegő hőmérséklete pedig –14 °C alatt van, a fenti területeken egész télen lehetőség van a jégmászás különböző technikáinak a gyakorlására. A síalpinisták a nemzeti park területén a Nagy-Knoll, avagy a szomszédos Alacsony-Tátrában emelkedő Király-hegy csúcsát mászhatják meg, a sífutók pedig a Gerava-fennsíkon, a Nagy-Knoll környékén vagy a Grajnár-nyeregben hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

Fotó: cestovanie.aktuality.sk

 

Ezeken kívül a befagyott Hernád egyéb felejthetetlen élményeket is kínál. Ha megfelelőek az időjárási körülmények, és tombolnak a mínuszok, a természetes jégpályává váló folyó szuper télitúra-terep: a jégen gyalog vagy akár korcsolyával is kirándulhatsz. Aki ki szeretné ezt próbálni, az reménykedjen a hosszabb ideig tartó fagyokban.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén még nagyobb a jégkatedrális a Tátrában
Havas hágókon a Magas-Tátrában

Több évtized után megnyitották a Kyseľ-szurdokot


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...