MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.05.15. 09:00,   Szöveg: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark/Kovács Sándor, Nagy Zsófia, 123rf.com

Több mint 50 ürgebébi született Kaposváron

A rágcsálókat azért szükséges szaporítani, hogy a parlagi sasoknak és a kerecsensólymoknak megfelelő zsákmánybázis álljon a rendelkezésére. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztban mutatta be az újszülötteket.

Az apróságok csupaszon és zárt szemmel születnek, de három-négy hét múlva már kergetőzni fognak egymással – írja a nemzetipark-igazgatóság. A közönséges ürge maga is fokozottan védett, a legnagyobb veszélyforrást számára meglepő módon a házimacskák jelentik. A rágcsálók nincsenek szerencsés helyzetben, ugyanis, mivel elszigetelt kolóniákban élnek, ha az egyik populáció kipusztul, nincs lehetőség természetes állománymegújulásra.

 

Fotó: www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark/ Kovács Sándor

 

A természet rendje, hogy az ürge fontos táplálékforrás emlősök és ragadozómadarak számára, például a kerecsensólymoknak és a parlagi sasoknak. A két faj védelmében létrehozott LIFE+ projekt keretein belül most Kaposváron, zárttéren szaporítják az ürgéket. Az ellések megkezdődtek, és már több mint 50 kisürge látott napvilágot.

 Fotó: www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark/NagyZsófia

 

Kapcsolódó cikkeink:

Cirmi az ürgék legnagyobb ellensége

Öt látnivaló, amivel a gyerekeket is ki lehet csalogatni a Balatonból

A barlangi póktól az ürgékig, avagy kisgyerekkel Tihanyban

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...