MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2014.05.31. 00:36,   Szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt. - DBS,   Fotó: Gulyás Attila

Turistaünnep a Sasfészeknél

A felejthetetlen panorámájú, sokak által szeretett, nagy múltú kulcsosház újjászületését népes tömeg ünnepelte a Pilisben.

A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházási programjának keretében valósult meg.

 

 

2014. május 30-án, pénteken, a kulcsosház körüli tisztásra a zord és hideg idő ellenére nagyon sok természetjáró érkezett Magyarország több régiójából. Szövetségünket Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök és Győri Tamás József igazgató képviselte.

 

 

A Fekete-hegy ezen a jeles napon csak borongós arcát mutatta, a szépen felújított teraszról a Dunakanyar páratlan látványa helyett csupán a hegyet körülölelő és folyamatos csapadékot biztosító felhőt láthattuk, az ünneplő tömeg mégis boldog volt, hiszen a megújult és korszerűsített kulcsosház mindenkit lenyűgözött.

 

 

Felújításakor az volt a Pilisi Parkerdő Zrt. törekvése, hogy a ház felszereltségét, kényelmi fokozatát a  lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazítsák, de azt is szem előtt tartották, hogy megőrizze eredeti, "bakancsos menedékház" jellegét. A munkák során kicserélték a tetőt, felújították a kéményt, szigetelték a falakat, kialakítottak egy jól felszerelt konyhát, egy vizesblokkot, és építettek egy új cserépkályhát is. Az elektromos áramot napkollektorok és napenergia, illetve egy aggregátor biztosítja, emellett az épület új bútorzatot kapott.

 

 

A kulcsosház felújítását, korszerűsítését a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 25 millió forintból valósította meg.

 

A Sasfészek 1933-ban épült. Többféle elnevezése is ismert, hivatalos neve Fekete-hegyi kulcsosház, de József Attila-díjas költőnk, Berda József tiszteletére – akinek ez volt az egyik kedvenc kirándulóhelye - Berda József kulcsosháznak is nevezik. A turistatérképeken pedig sok helyen a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlan környezetnek, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet.

 

 

A II. világháborút követően az alaposan megrongálódott épületet helyre kellett állítani - ekkor az építők lovas kocsival, illetve sokszor háton vitték fel a szükséges építőanyagokat. A ház a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdona, üzemeltetését a Dorogi Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya végzi.

 

A péntektől ismét a hazai turistatársadalom rendelkezésére álló Fekete-hegyi kulcsosházat ünnepélyes keretek között Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, dr. Tittmann János, Dorog polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója adta át újra a természetjáróknak.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja keretében tavaly és idén négy turista- és

menedékházat újított fel, 200 millió forintos összköltséggel. A Som-hegyi Turistaház, a Mogyoró-

hegyi Tábor és Jurta kemping, valamint a Kőhegyi Menedékház után most már a Fekete-hegyi kulcsosház is újra várja lakóit.

 

 

Tovább a kisirtás-pusztai turistaközpont átadásáról szóló beszámolónkhoz >>>


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...