MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.04.23. 10:00,   Szöveg: Joó Annamária,   Fotó: Somogyvári D. György, Horváth Béla

Vegyük be Nagyvázsonyt! - A Kinizsi-vár

Nagyvázsonyról, ha más nem is, de Kinizsi Pál és a vár biztosan mindenkinek beugrik. Egynapos ott-tartózkodással eme tudásunkat további érdekes látnivalókkal bővíthetjük. Csak győzzük felfedezni őket!

A vár eredete legendásan homályos. Az első feljegyzések a 15. század közepén említik, mint a Vezsenyi család tulajdonát, és valószínűleg ez a földbirtokos família jegyzi az építtetését is. Az erősség 1472 után jelentős átalakításokon esett át. Ekkor adományozta Mátyás király Kinizsi Pálnak, hűséges hadvezérének, aki igazi erődítményt faragott a korábbi főúri családi fészekből. A védelmi célok érdekében megerősítette a külső falat, várárkot ásatott, várkápolnát, többszintes lakótornyot, palotaszárnyat és barbakánt (ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédművet) emeltetett.

 

Mára csak négyemeletes tornya árulkodik a vár egykori nagyságáról. A torony helyiségeiben berendezett kiállítások az erősség középkori életét mutatják be, az alsó szinten börtön, az első emeleten az őrség szobája, a másodikon a lovagterem, a harmadikon az „asszonyház”, a negyediken ásatási leletek, emlékek sorakoznak a vár virágkorából. Van kőtár, kápolna, a várnyomdában verhetünk érmet, és a felújított fegyverkiállítás a Barbakánban is tartogat újdonságokat.

 

 

Hűsítő árnyék és fegyverkiállítás a Barbakánban

 

A Nagyvázsonyba látogatóknak lehet jó alternatíva – a várnézés mellé – az erősséggel szemben található postamúzeum, mely a Balaton-felvidék hírközlési emlékeit vonultatja fel az 1800-as évektől napjainkig. (Gyerekeknek kötelező a Miki Egér-telefon kipróbálása!) De a Schumacher-ház, alias Szabadtéri Néprajzi Múzeum meglátogatása sem okoz majd csalódást. A vár mögötti dombon áll a fehérre meszelt, támfalas evangélikus templom, füves teraszán Kinizsi Pál lovas szobrával. A nagyvázsonyi temetőn túli erdőben árválkodnak a hadvezér által alapított pálos kolostor romjai, ahol eredetileg eltemették. Sírjának márvány fedőlapja a vár kápolnájában látható.

 

 

A pálos kolostor romjai 

 

Történelem, kaland, kézügyesség. Nagyvázsony tényleg egynapos város, de nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi időben a helyi erők és kultúrosok igyekeznek minél több programmal itt marasztalni a turistákat. A Kinizsi vár nyaranta Reneszánszkori várjátékokat kínál, amelynek során július 1-től augusztus 20-ig naponta kétszer (11 és 15 órakor) lovaglás, íjászat, csillagdobás, lándzsadobás attrakciója várja az érdeklődőket.

 

A vár nyitva tartásáról, aktuális programjairól, kiállításairól, a jegyárakról a nagyvazsony.hu honlapján és Kinizsi-vár Facebook-oldalán tájékozódhatsz.

 

Túratipp a környéken
Nagyvázsony kitűnő központja lehet a Balaton-felvidék és a Káli-medence felfedezésének. Látnivaló van bőven, mi a közeli a tálodi (Szent Erzsébet) pálos kolostorromot ajánljuk. A romantikus környezetben megbúvó rom Nagyvázsony és Pula között, a Viszont-völgy északi kijáratánál található. Megközelíthető az Országos Kéktúra jelzéseit követve.

 

 

Nagyvázsony a Bakony felől

  

Kinizsi Pál
Vizes kupa malomkövön?
A legenda (és Gárdonyi Géza) szerint molnárlegény korában akadt meg a király egyik kapitányának a szeme rajta, látván, hogy a lánya számára kért kupa vizet a fiú malomkövön szolgálja fel. A történészek azonban nem feltörekvő molnárlegényként, hanem egy Abaúj megyei, elszegényedett kisnemesi család sarjaként tekintenek Kinizsi Pálra. Mátyás király leghíresebb katonájának élete vége felé akadt egy érdekes „pálfordulása”: Mátyás halála után II. Ulászló parancsára neki kellett szétvernie az egykor dicső, de ekkor már szétzüllött, fosztogató fekete sereget.

 

 

 

További várakkal kapcsolatos cikkeinket itt találod.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...