Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2019. április 29.

Budakeszi zöld oázisa

Ha csak rövid időre is, de szeretnénk kiszakadni a városi forgatagból, és a természet szépségével feltöltődni, egy lakhelyünkhöz közeli arborétum mindig jó választás lehet. A hétvégén a Budakeszi Erdészeti Arborétumot vettük célba, ahol igazán különleges növényfajok és lenyűgöző óriásfák között sétálhattunk, és bizony, volt mire rácsodálkozni. 

A sötétszürke ég alacsonyan hasalt, és a nap, bármennyire is próbálkozott, nem tudta áttörni a vastag, dunnás felhőtakarót. Ám ez a komor szürkeség semmit sem vont el a park szépségéből. Az arborétum a tavaszi erdők sokszínű zöldjében pompázott. Ilyenkor e szín minden árnyalatát bemutatja a természet: a frissen kipattant rügyekből előbújt sárgászöld levelektől, a harsogó zöld lombsátrakon és cserjéken át a fenyvesek sötétzöld tűleveléig. Talán még egy festő sem tudna kikeverni palettáján ennyi tónusú zöldet.

 

Az „Évszakok szoborcsoportnál” sokat látott fák tövében üldögélhetünk

 

Az információs tábla szerint a közel 30 hektár nagyságú területen az 1950-es években kezdtek el telepíteni kísérleti jelleggel főként exóta (nem őshonos) fajokat. A telepítés egyik nem titkolt célja volt, hogy a klímaváltozásra felkészülve ezen fajok viselkedését vizsgálják az erdőállományban. A meghatározó fajok a nem őshonos tűlevelűek és a Budai-hegyekben is őshonos alap fafajok, a hárs, a kőris és a tölgyek. Ezeken kívül madárbirs-, borbolya-, galagonya-, som-, fagyal-, gyöngyvessző- és a tűztövis-félékkel lehet itt találkozni. Az erdészeti arborétum létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szerzett az alapító Galambos Gáspár (1900 - 1980) erdőmérnök, aki munkatársaival az 1970-es években felmérte és katalogizálta a növényeket. 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi részeként érdemelte ki a védettséget, ma már fokozottan védett. 1989-től a Pilisi Parkerdő Zrt. helyi erdészetének kezelése alatt áll.

 

Az arborétum alapítójának emlékköve

 

A bejárható területen a növényfajok szabályos parcellákban sorakoznak, így a park „szerkezete” átlátható, és könnyen bejárható. Az ösvények, nyiladékok találkozásánál kisebb-nagyobb köröndök találhatók, amelyek hangulatos megállói egy-egy útvonalnak. Ezeknél a pihenőhelyeknél érdemes elidőzni, és közelebbről is szemügyre venni a látnivalókat. Az „Évszakok szoborcsoportnál” például nemcsak a négy évszak kőszobrait fedezhetjük fel a búja növényzet ölelésében, de azon is eltűnődhetünk, hányféle árnyalata van az örökzöldeknek.

 

 

Valószínűleg a borongós, kissé hűvös, szeles időnek köszönhetően aznap nem érkeztek tömegek az arborétumba. Emberi hang, ricsaj nem zavarta meg a park csendjét. Az élénk madárcsicsergés az eldugottabb zugokban egybeolvadt a fák közein járó szél susogásával. Csupán néhány száraz faág roppanása jelezte, hogy látogató jár az erdei ösvények puha talaján. Fenyő-, orgona- és ismeretlen vadvirágok fűszeres illata keveredett a páradús levegőben.

 

Mohás kövek és hatalmas fák szegélyezik az arborétum kis tavát 

 

Szép sétány vezet az arborétum tavához, ahol kis híd, árnyas óriásfák, vízinövények és tóparti mohás kövek teszik még romantikusabbá a 3D-s erdei mozit.

  

Játszótér... 

... és nyulak az állatsimogatóban 

 

Az ezernél is több növényfajon kívül találunk még itt szépen rendezett játszóteret, állatsimogatót, tűzrakó helyet, fedett tetővel ellátott erdei pihenőt számos paddal és asztallal, amely alatt egy nagyobb társaság is kellemesen elpiknikezhet. Sőt, még egy „csinosodó” erdei lakot is felfedezhetünk a hatalmas fák között, amely talán vendégházként születik majd újjá a közeljövőben.

 

 

 

Akár 4-5 órát is elbóklászhatunk e gyönyörű, nyugalmas helyen anélkül, hogy ugyanazt az ösvényt kétszer érintenénk. Büfé nincs (mosdó a bejáratnál van), így érdemes magunkkal vinni enni-, innivalót, ha éppen több órát tervezünk időzni. Ha pedig hétvégén látogatunk ide (az arborétum márciustól októberig péntektől vasárnapig tart nyitva) a szomszédos Hideg-völgyi Erdei Pihenőhely melletti Erzsébet büfé erdei alapanyagokból készített menüjét is megkóstolhatjuk.

 

 

Megközelítés
A Budakeszi Erdészeti Arborétumot a Budakeszit Telkivel összekötő országúton lehet a leggyorsabban elérni. Budakeszi felől érkezve a Hideg-völgyi Erdei Pihenőhellyel szemben kell balra lekanyarodni, majd a murvás úton kb. fél kilométer múlva jutunk el az arborétum bejáratához. Ingyenes parkolási lehetőséget az arborétum kapuja előtt, illetve a Hideg-völgyi Erdei Pihenőhely mellett is találunk.
Tömegközlekedéssel:
Budapest Széna térről indul a 794 és a 795 -ös buszjárat. A Hidegvölgyi Erdészlak megállónál kell leszállni, ahonnan 5 perc sétával elérhető az arborétum főbejárata. A nyitvatartásról és a jegyárakról az arborétum weboldalán lehet bővebben olvasni.
 

 

 

Csergezán Pál-kilátó a Nagy-Kopasz csúcsán 

 

A csendes arborétumi séta mellé klassz kirándulós alternatíva lehet a közeli Nagy-Kopasz (559 m) tetején található Csergezán Pál-kilátó megmászása. Nem bánjuk meg, ha felkapaszkodunk a csúcsra, és fellépcsőzünk a vörösfenyővel borított, érdekes alakú kilátó legfelső szintjére, mert tiszta időben a lábunk előtt hever a környék egyik legszebb körpanorámája. Szinte karnyújtásnyira esnek a Budai-hegység vonulatai és a Zsámbéki-medence; távolabb pedig a Gerecse, a Pilis, sőt a Mátra csúcsa is kivehető. Az Erzsébet büfétől induló közel 13 kilométeres körtúráról a termeszetjaro.hu-n olvashatsz bővebben.

 

 

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Joó Annamária, Somogyvári D. György

 

Kapcsolódó cikkeink:

Budai kilátótúra extrákkal

Öt álomszép kilátás a Budai-hegységben

A Nagy-Kopasz vitorlája 

 

 

Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

2023.03.14.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy falu a Csepel-szigeten, amelynek tó van a közepén, holtágát és ligeterdeit megannyi élőlény lakja, pompás virágok virítanak mesés szigetén, a békés csendet pedig olykor csak az állatok hangja, neszezése töri meg. Ez a falu pedig nem csak a mesében létezik, gyertek velünk Szigetbecsére és sétáljunk végig együtt a Tőzike tanösvényen!

→ Tovább
A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

2023.01.27.

Egy völggyel, amelyben ráadásul még patak is csörgedezik, nem lehet hibázni. Még télen sem. Kivéve, ha csordultig van kirándulókkal. A Malom-völgyben hétköznap azonban nem lesz tömeg, és a patakátkelésekkel, nyílt rétekkel, zsombékosokkal, megnyerő Dunakanyar-panorámaponttal megtűzdelt útvonal Zebegénytől Nagymarosig rácáfol arra, hogy a februári szürkeségben nem érdemes túrázni. Aki nem hiszi, járjon utána.

→ Tovább