Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. október 28.

Egy méltatlanul elfeledett templom

A Fertőrákosi kőfejtő meglátogatása után érkeztünk Lébénybe, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy a lajtamészkő ősmaradványai miként köszönnek vissza a Szent Jakab-templom falairól.  

A két torony felső részét két- és háromosztásos ablakok díszítik

 

Bár a templom nem teljes mértékben viseli magán a románkori építészeti elemeket, mégis nehezen érthető, hogy sokszor meg sem említik a korról szóló építészeti, művészettörténeti munkákban, pedig kevés korabeli épület van ma Magyarországon. Lenyűgöző méreteivel, letisztult formáival számomra vonzódás volt az első látásra, ahogy leparkoltunk autónkkal előtte. És bebizonyosodott az, amiért jöttünk: közelről nézve láthatjuk is a gasztropódák, kagylók és egyéb ősmaradványok rajzolatait a fehér falakon. A lajtamészkövet 1208-ban állítólag a szerzetesek hordták ide a Fertőrákosi kőfejtőből a plébánia építéséhez. Sajnos mi nyitvatartási időn kívül érkeztünk oda, ezért csak kívülről csodálhattuk meg a templomot, és készíthettünk fotókat róla, de mindannyian szeretnénk majd visszatérni, akár egy Szent Jakab-út során.

 

Az épület belsejét is nagy sík felületek jellemzik, sajnos mi a kaput zárva találtuk


Aki a Szent Jakab-úton elindul, annak ez a 800 éves templom a végcélja. A „Magyar El Camino” útvonala 2009 óta járható, és akik végigmentek rajta, azt mondják, hogy hangulata, lelkisége a spanyol nagytestvérével azonos. Úgy hiszem, hogy a templom méltó jelképe lehet egy ilyen lelki utazásnak. Lébénybe érve a templom az első, ahova bemennek a zarándokok, hisz ennek oltárához igyekeztek. Mindenki úgy érkezik meg lelkileg, ahogy jólesik, nincs semmiféle bevett „ceremónia”. Ha bemutatják az út közbeni pecsétekkel ellátott Szent Jakab-utas zarándokútlevelüket a látogatóközpontban, akkor az út megtételét igazoló díszes tanúsítványt kapnak. Ausztria felé, Wolfsthalba zarándokolnak tovább azok, akik innen akarnak a 3210 kilométernyi távolságban lévő Santiago de Compostelába gyalogolni.

 

 Lébénytől Santiago de Composteláig még 3210 kilométert kell gyalogolnia az oda igyekvő zarándoknak

 

 

 

a templom története
Kép
A Szent Jakab apátsági templom a 13. század elején épült, a tatár pusztítást még átvészelte, de a török háborúk során többször erősen megrongálódott. A 18. században a jezsuiták barokk stílusban építették át. Az 1862-től 1879-ig tartó restaurálás „lehántotta” az évszázadok rétegeit, és ma a 13. századi csupasz falak állnak előttünk. 2011-2013 között újították fel, és ekkor lett a régi plébániából turisztikai fogadóközpont. Idén már 4500 látogatója volt a Szent Jakab-emlékhelynek, 800-an többen jöttek el, mint tavaly. A templom a mellette lévő Szent Jakab Látogatóhely nyitvatartási idejében van nyitva, annak munkatársai vezetnek minket körbe.
 
 

 

A statisztikák szerint a Szent Jakab-út zarándokainak mintegy 95%-a magyar állampolgár és kb. 5%-a külföldi. Érdekesség, hogy utóbbiaknak megközelítőleg a fele Európán kívüli országból érkezik hozzánk, egészen pontosan Dél-Koreából. Idén 5 magyarról tud a Szent Jakab Baráti Kör, akiknek úti célja Santiago de Compostela, ebből ketten még most is úton vannak, hamarosan megérkeznek. Bár a legnépszerűbb időszak májustól augusztusig tart, és a téli hónapokban nem jellemző a zarándok az úton -, ha extrém élményre vágysz, te az lehetsz.

 

A Szent Jakab zarándokútról ide kattintva találsz infókat.

 

Szöveg: Balla Réka

Fotó: Gulyás Attila

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Mészkőben egy letűnt világ

 

Kémény-szikla, az egyik legszebb pilisi kilátóhely

Kémény-szikla, az egyik legszebb pilisi kilátóhely

2022.01.22.

Ritkán adódik olyan alkalom az utóbbi évek téli időszakában, hogy sziporkázó napfényben, enyhe időben és csillogó hóban kirándulhassunk. Amikor még a tél az úr a tájon, de már a tavasz illatát érezzük a levegőben. Az olvadás utáni sár viszont még nem rondít bele az erdei kirándulás élvezeti értékébe. Egy ilyen gyönyörű napot sikerült elcsípni a Pilis nyugati szélének egyik legjobb kilátópontján.

→ Tovább