Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Horváth József Emléktúra a Börzsönyben

Turista Magazin 2016.05.03.

Horváth József neve ismerősen cseng a természetjárók körében. Ő volt, aki 1952-ben 3 hónap alatt elsőként járta végig az Országos Kéktúra útvonalát, és lett az 1. számú kéktúra-igazolvány tulajdonosa. A Lokomotív Turista Egyesület április 30-án szombaton, 8. alkalommal teljesítménytúrával emlékezett meg egykori túratársukról. Ott voltunk, végigjártuk.

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Horváth József (1918-1991)

 

Józsi bácsi a Börzsöny szerelmeseként járta a hegység turistaútjait, és szinte élete végéig gondozta a turistajelzéseket. A később róla elnevezett zöld jelzésű útvonalat halála előtt maga vágta a Nagy-Sas-hegy sűrűjébe. Mi a leghosszabb 40 km-es távon főleg ezt a zöld jelzést követtük.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Reggeli rajt a Szokolya vasútállomásnál, a Lokomotív kulcsosháznál


A Vácot Drégelypalánkkal összekötő hangulatos vasúti pálya mellett találjuk a Magas-hegy meredek völgyében megbúvó Lokomotív Turista Egyesület kulcsosházát. A szervezők innen indították a túrát, ami a Börzsöny déli és nyugati dombjai között vezetett minket körbe.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Nógrádi földeken


Harsányzöldbe öltözött erdőben, sokáig a vasút mellet kanyarogva haladtunk a Róka-hegyen át Nógrádba, az első ellenőrzőpontig. Mire ideértünk a jó idő már kezdte felvonni a hajnal szürke ködfüggönyét a nógrádi vár előtt elterülő tájról. Zöldellő mezők, sárga repcetáblák és a távolban magasodó csúcsok rendezték be ezt a pompás díszletet.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Nógrádi vár és a Magas-Börzsöny hegyei


Sűrű erdőben kanyarogva, a csobogó Szén-patakon átkelve érkeztünk Király-rétre. Még itt találtuk a már bezárt Ákosvár büfé épületét, melynek helyén az erdészet kulturált pihenő- és frissítőhelyet, nyilvános mosdót, bemutatóhelyet és információs pontot fog létrehozni. A rég várt fejlesztést remélhetőleg minél előbb igénybe vehetik majd a természetjárók.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Királyrét, volt Ákosvár büfé


Gyors pecsételés és kis frissítés után továbbra is a zöld utat követtük egész Érsek-tisztásig. Innen kezdődik igazán a Horváth József útja, ami kürtővulkánok közt hullámvasutazik egészen a Nagy-Sas-hegytől a Sós-hegyen át Márianosztráig. Ezen az úton sokáig élvezhettük a Börzsöny egyik legszebb kilátását, amit a tavasz színei és illatai gazdagítottak. Előttünk a hegység jellegzetes nyugati és déli kúpjai magasodtak, távolban a Visegrádi-hegység vonulata alatt kanyargó Duna víztükre csillogott.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Kilátás a Sós-hegy oldalából


Márianosztrára érve a zöld jelzést pirosra cseréltük, és egyben elhagytuk a Börzsöny egyik legszebb turistaútját. Fölöttünk kék ég, lábunk alatt szikkadt erdészeti út. Kóspallagra érve szikrázó napsütésben trappolunk az aszfalton. Alig vártam, hogy a nap erős sugarai elől visszaérjünk az erdő hűs rengetegébe. A faluból kifelé, az utolsó igazolópont után a kék kereszt jelzésén kapaszkodtunk fel túránk utolsó erőpróbáló emelkedőjén a Fekete-hegy oldalába. Ez után már végig lejtett az út a célig, a Szokolya vasútállomásig.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Szokolyától északra


Ki kényelmesen, ki futva, ki hosszabb, ki rövidebb távon érkezett a célba, ahol a szervezők igazi turistamajálist hoztak össze. Idősebbek és fiatalok együtt fogyasztották az ilyenkor szinte kötelező zsíros kenyeret, amit a délután előrehaladtával sör és végül a pálinka kísért, ami még jobban fokozta a fesztiválhangulatot. A szűk völgyben zengő harsány hahotát csak a „piroska” vonat kűrtje szakította meg, melyre már fáradtan kapaszkodtak fel a hazafelé tartó kimerült túrázók.

 

Fotó: Lánczi Péter
Fotó: Lánczi Péter

Szokolya vasútállomás


Szöveg és fotó: Lánczi Péter
 

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

2020.06.13.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és egyedi panorámája miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra.

→ Tovább
Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább