Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Ősmagyar vadromantika a bugaci pusztában

Turista Magazin 2018.09.03.

Pár évvel ezelőtt, amikor meghallottam azt a szót, hogy „Kurultaj”, csak legyintettem egyet. Néhány száz vagy esetleg néhány ezer ember szórakozása lehet ez, gondoltam magamban, akik úgy érzik jól magukat, hogy honfoglalás kori öltözetben csapnak egy pár napos bulit a nagy magyar rónaság napszítta homokján. Aztán rájöttem, hogy bizony óriásit tévedtem.

A föld megdobban a vágtató lovasok paripái alatt, huszonnyolc nemzet zászlaját csattogtatja a forró pusztai szél, a több száz lovas és gyalogos harcos fegyelmezett felvonulását több tízezer ember nézi szájtátva, és fotózza ezerrel. A küzdőtéren nincs megállás, folyamatosak a bemutatók, távolabb a színpadon egymást követik a programok, a bazárban és a gasztrosoron hatalmas az élet, rengetegen vannak a környező országokból is, a német szó gyakorisága már-már a Balatont idézi.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Három nap alatt több mint kétszáztízezer vendég volt kíváncsi Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényére, köztük mi is. De hogyan is jutottunk el idáig? Hogyan is néz ki a Kárpát-medence legnagyobb magyar lovas hagyományőrző ünnepe, a Kurultaj egy átlagos néző szemével?


Már az is gyanús volt, hogy egy jó kilométerrel a bugacpusztai kereszteződés előtt lassítanak, majd megállnak az autók. Azon az úton, melyen máskor alig van forgalom, most több száz méteren lépésben halad a kocsisor, a szántóföldeken kialakított parkolók gyorsan megtelnek, úgy tűnik, senki nem számított ekkora tömegre, alig tudják elhelyezni az autókat. Végül sikerül leparkolni, összkerékhajtás nem árt, nekünk ugyan nincs, de azért megoldjuk.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


A bejárat felé hömpölygő tömeg nem hagy kétséget afelől, hogy merre is kell indulni, negyedóra múlva megpillantjuk a hatalmas jurtatábort és a végtelen, szikes pusztában autentikusan felépített díszleteket, melyek monumentalitása már önmagában lenyűgözi a látogatót. Hamu alatt ott izzik a parázs: akinek van vér az ereiben, már itt magával ragadja a bugaci pusztaság ezer éve szunnyadó, ám ilyenkor elemi erővel feltörő ősi magyar hangulata. Iszonyú jó érzés!

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Előttünk a küzdőtér, melynek kapujában az egyik óriási molinóról Attila, azaz Etele Nagyfejedelem néz le ránk, szigorú keleties arcán csibészes mosoly. Átellenben Árpád vezér kemény, markáns, de lényegesen bizalomgerjesztőbb tekintete őrzi a kései utódok parádéját.


A küzdőtér mellett áll a világ legnagyobb jurtája, Attila sátra. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik meg: régészeti lelet-rekonstrukciók, antropológiai arcrekonstrukciók és festmények segítenek elképzelni egy letűnt világot.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Éppen elcsíptük a nagy felvonulást, a seregszemlét, melyen a magyar és még huszonhét népcsoport gyalogos és lovas hagyományőrzője mutatja meg magát. Pazar jelenetek sorozata követi egymást a küzdőtéren, a bemutatkozás után minden egyes csapatból kiválik egy-egy lovas, és vágtatva száguld egy kört saját nemzetének zászlajával. Tudnak lovagolni, annyi bizonyos, különösen a közép-ázsiaiak, a kazah, a bolgár, az azeri, a mongol és még pár vérbeli lovas külön tapsot is kap, lenyűgöző, ahogyan ember és ló eggyé válva filmekbe illő vágtát mutat be a Bugaci puszta homokján.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Amikor az egész sereg megindul, hogy együtt vágtassanak pár kört a lelkes és hálás közönség előtt, az minden képzeletet felülmúl, ilyet bizony ritkán látni! Remeg a föld, zúg a puszta, feszülnek az inak, dobognak a paták, szinte bőrünkön érezzük, milyen lehetett egy igazi lovasroham, hátborzongató, ahogyan eldübörög mellettünk a több száz lovas, gomolygó porfelhőt hagyva maga után.


Picit távolabb, a színpadon a magyar produkciók mellett török, tatár, burját, kirgiz és egyéb vendégnemzetek népi együtteseinek előadásait hallgathatjuk meg. Kis megszakításokkal folyamatosan mennek a programok, megadva az alaphangulatot több tízezer ember mulatságának, kikapcsolódásának. A csúcs azért minden bizonnyal a péntek éjszakai Ismerős Arcok koncert volt, legismertebb daluk refrénje a látottak hatására újra itt cseng a fülemben: „Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk!”


Aki szereti a hasát és a bazárokat, az szintén megtalálja a számítását a Kurultajon. A színpad körül hatalmas félkörívben kialakított gasztronómiai parádé várja az éhező vendégeket, egészben sült csülöktől a hurkán, kolbászon át a kürtős kalácsig minden van, nem beszélve az innivalókról. A hosszan, több sorban felállított bazárokban a kézműves szőnyegektől, bőráruktól a kovácsolt vas remekeken át egészen a mézeskalácsig minden megtalálható. Érdekes, hogy bár több alkalommal jártam már a Zemplénben, Háromhután, mégis itt vettem először igazi hutai galagonyamézet.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Visszatérünk a küzdőtérhez, ahol újabb harci bemutató zajlik, a 907-ben lezajlott pozsonyi csata egyik jelenetét felidézve a magyar törzsek egyesült serege lecsap az országra támadó frankok hadaira. Látványos attrakció ez is, égő sátrakkal, száguldó lovakkal, fegyvercsörgéssel. De sorolhatnám a többi programot a teljesség igénye nélkül, láttunk lovas solymászbemutatót, íjászparádét és még agárversenyt is.

 

Fotó: Konfár Tibor
Fotó: Konfár Tibor


Őszintén szólva nagyon nehéz eljönni a Kurultajról, annyira sokszínű és magával ragadó az itt található forgatag. Nehéz eljönni, és érdemes minden nap visszatérni, előtte én sem gondoltam volna, de mi bizony itt voltunk mind a három napon. Nagyon élveztük, legközelebb sok-sok más vendéghez hasonlóan tervezzük, hogy kint is alszunk sátorban, vagy éppen úgy, ahogyan a legromantikusabb: a csillagfényes, szabad pusztai égbolt takarója alatt.

 

Szöveg és fotók: Konfár Tibor

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!

Kerékpártúra Tokaj történelmi borvidékén

Kerékpártúra Tokaj történelmi borvidékén

2020.05.25.

A Zempléni-hegység Magyarország egyik legszebb és legkevésbé ismert hegysége. Különösen igaz ez a hegység déli részére, amelyet bár nem szőnek át sűrűn turistaösvények, jól járható erdészeti utakban mégis bővelkedik. Igazi mountain bike-os terep, természetközeli erdőkben és szőlőültetvények között, egy nagy múltú borvidéken.

→ Tovább
Elfeledett várak, pazar panorámák alig negyedórára Egertől

Elfeledett várak, pazar panorámák alig negyedórára Egertől

2020.05.20.

Az egri vár elődjének falmaradványai, több ezer éves bronzkori erőd hatalmas sáncai, egy gigantikus hegyomlás nyomai, az egykori Egri Bükk Osztály évszázados kilátójának romjai, egy felhagyott dolomitbánya sziklafalai, és nem mellesleg a környékre és a Bükk-fennsíkra nyíló pompás panorámák teszik egy igazán izgalmas túra célpontjává a Bükk nyugati kapuját őrző felsőtárkányi Vár-hegyet.

→ Tovább