Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2022. november 16.

​Pehelysúlyú nagyjátékos - A Mountain Hardwear Ghost Whisperer ultralight pehelykabát tesztje

Az amerikai márka egyik legkönnyebb és legpraktikusabb pehelykabátját próbáltuk ki. Akinek minden gramm számít, és egy meleg dzsekire vágyik, jó helyen jár!

Könnyű, mint a pehely!

A pehely az egyik legjobb és legősibb természetes szigetelő anyag, amit már az 1600–as évek óta használnak, de igazán csak a múlt század közepétől kezdett elterjedni, mikor is Eddie Bauer egy majdnem végzetes horgásztúra után megalkotta az első modern pehelykabátot. A következő sorsdöntő időpont valamikor az 1970–es években berobbanó outdoor üzletág fejlődése volt, ami felkapta a pehely szerepét a túraruhák között, ami a mai napig töretlen sikernek örvend. A technológia fejlődésével ez az iparág is folyamatosan fejlődött és ma már olyan dzsekik készülnek, mint jelen tesztünk főszereplője, a Ghost Whisperer Ultralight szuperkönnyű pehelydzseki.

Pehely és toll aránya, mit is jelent a CUIN kifejezés?

Pehely és pehely között is van különbség, amit a CUIN–ban (köbcentiben) szoktak megadni. Ez azt jelenti, hogy adott mennyiségű pehely, mennyi helyet, térfogatot tölt ki. Itt ounce –ban (1 ounce 28,35 gramm) számolnak, ami azt jelenti, hogy egy 800-as CUIN esetben 1 ounce 800 cm³ helyet tölt ki. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a pehely minősége, hiszen adott mennyiségű pehely nagyobb helyet tölt ki, ez által melegebb is lesz, úgy hogy nem megy a súly rovására. Általánosan elmondható hogy a legtöbb pehelykabát 500 és 800 köbcentis töltet között mozog, a csúcs pedig az 1000-1100 CUIN töltetű darabok. Amit még érdemes megemlíteni az a pehely és toll aránya a termékben. Nagyon ritka az, hogy tiszta pehely töltetből készülnek a kabátok, nadrágok, általában 80/20, 90/10 arányba szokták a pehely – toll keveréket elkészíteni. Minél magasabb a pehely aránya annál melegebb és könnyebb a termék.

Előnyök és hátrányok

Mint minden terméknek, anyagnak, a pehelynek is vannak előnyei és hátrányai is. Nézzük végig mi az előnye és a hátránya a pehelynek!

Előnyök

  • könnyű
  • meleg
  • természetes
  • jó kompressziós képesség
  • tartósság

Hátrányok

  • vizesen elveszti hőtartó képességét
  • körülményes tisztítás
  • drága„Szellemekkel suttogó”

A Mountain Hardwear megalakulása óta folyamatosan fejleszti és gyártja a pehely töltetű kabátjait, nadrágjait és hálózsákjait, nagy figyelmet fordítva a minőségre, technikai tulajdonságokra és az ökologikus anyaghasználatra. Hosszú évek fejlesztése a gyártó ikonikus modellje a Ghost Whisperer 2 pehelykabát, aminek a továbbfejlesztett változata a Ghost Whisperer Ultralight kabát amely az egyik legkönnyebb pehelydzseki a maga kategóriájában! A 189 grammos súlyával a súly/hőtartó arányának a képessége a legjobbak közé tartozik, a maga 1000 CUIN– os RDS minősítésű pehely töltetével. Külső szövete nagyon vékony, de ennek ellenére strapabíró és könnyű is!

Súly - pakolhatóság

Pehelykönnyű, ez a szó jut eszembe, ha a kabát súlyát szeretném megfogalmazni, mikor legelőször a kezembe vettem, meglepődtem hogy mennyire nincs súlya, annak ellenére hogy már volt jó pár könnyebb pehelykabátom. 189 gramm - ennyi a súlya M-es méretben, amit nehéz elképzelni, de ebből a pehelytöltet csak 54,5 gramm, a többi az anyag súlya, cipzárak varrások. Versenytársak közül kevés olyan darab van, ami ilyen súly/hőtartó képességgel rendelkezik, van nála könnyebb modell, mint például a Montbell Plasma 1000, de az már közel sem ilyen meleg.

Mivel a legjobb minőségű pehellyel van töltve, ami nem csak azt jelenti, hogy meleg, de kiváló kompressziós tulajdonságokkal is rendelkezik. Ami viszont meglepő, és hiányolom is, hogy nem rendelkezik belső cipzáras zsebbel, vagy egy kis méretű kompressziós zsákkal. Ennek ellenére a belső zsebébe csomagolható, de kicsit nehezebb a be és ki cipzárazása, a legjobb megoldás egy kis méretű kompressziós zsák használata így kb. egy fél literes kulacs méretűvé lehet csomagolni.

Hőtartó képesség

Mivel egy nagyon könnyű és relatíve kevés töltettel ellátott kabátról beszélünk, ezért nem ez lesz a téli mínuszok kabátja, de nem is arra lett tervezve. Súly/hőtartó képessége viszont a legjobb a kategóriájában. Leginkább kora tavaszi, késő őszi túrákon jön jól, illetve megfelelő rétegekkel télen is kiváló választás lehet. Emellett kiváló választás lehet a hűvös városi nyári estékre és hajnalokra is. Én kb. 0-10°C között találtam komfortosnak egy közepesen vastag gyapjú aláöltözettel, és egy vékonyabb pulcsival. Viszont fölötte egy vastagabb softshellt vagy egy héjkabátot használva, hidegebb időjárási körülmények között is kiváló választás lehet. Ha lehet így fogalmazni, én inkább egy középrétegként használnám ezt a kabátot, ami alá és fölé is kiválóan lehet öltözni, és mivel pehelykönnyű, így egyáltalán nem érezzük a súlyát, nem úgy, mint egy vastag polárnak.

Anyaghasználat

Ahogy korábban már írtam, ebben a kabátban csak a legjobb minőségű, nagyon könnyű anyagokat használnak. Az 1000 CUIN töltetű pehely, ultrakönnyű, meleg és jó a kompressziós képessége. Viszont a pehely itt nem kapta meg a QShield víztaszító kezelést, mint a Ghost Whisperer 2 esetében. A külső szövet 5D x7D Ripstop poliészter, nagyon vékony, de ellenálló, ami egy DWR (tartós vízlepergető réteggel) van ellátva. Ez a külső anyag kiválóan ellenáll a kisebb erejű szeleknek, de emellett jó szellőzést is biztosít, viszont erős szélben, mindenképpen ajánlott egy softshell vagy egy hardshell kabát használata is.

Mivel a külső anyag nagyon vékony, bármennyire ellenálló is azért vigyázni kell az éles sziklákkal, tüskékkel, bokrokkal, mert hamar ki tudják vágni, szakítani, ha ilyen helyre megyünk, akkor itt is használjunk egy extra réteget a kabát fölött!

Kialakítás, szabás

Mivel amerikai márkáról van szó, mindenképpen próbáljuk fel, mielőtt megvesszük, az átlagosnál kicsit bővebb, szélesebb a szabása, és a kabát hossza is rövidebb. Az én 173 centimhez és 66 kilómhoz az S méret a jó választás, de derékban lehetne kicsit szűkebb és hosszabb is. Az ujjai megfelelő hosszúak, a körgumi az ujjak végén lehetne kicsit szűkebb, de akinek nagyobb a kézfeje, annak ez nem zavaró. Kapucnija tökéletes, sapka bőven elfér alá, állítási lehetőség nincs rajta. Dereka gumis, a súly miatt itt sem használtak behúzót. A cipzárak jól és gyorsan működnek. Két zsebbel van ellátva, amik elég nagyok, még kesztyűvel használva is, és egy nagyobb telefon is elfér benne.

Tapasztalatok, végszó

Ahol lehetett, ott próbára tettem a dzsekit, így jött már velem alpesi túrára, könnyebb kirándulásokra, és városban is kipróbáltam már. Eddig minden helyzetben kiválóan teljesített, legyen szó egy 2000 m fölötti csúcs megmászásáról, vagy egy kora reggeli őszi bringázásról a városban. Ami a legjobban megfogott, és ez a legjobb tulajdonsága is, az a súlya. Szinte az ember nem is érzi, hogy rajta van a kabát, mert annyira könnyű és komfortos. A túrák során jól jött, hogy kicsire össze lehet csomagolni, így alig foglal helyet a hátizsákban, bármikor elő lehet venni ha szükség van rá. Amire viszont oda kell figyelni, az a vékony anyag. Mivel a legtöbb esetben sziklás terepen használtam, mészkő hegységekben, közel az éles sziklákhoz, amelyek nagyon hamar ki tudják hasítani ezt az anyagot. Ilyen körülmények között érdemes egy vastagabb, erősebb réteget fölé venni, ami jobban bírja ezt a környezetet.

Összességében kiváló választás lehet a hűvös reggelekre és estékre azoknak, akiknek számít a súly és a komfort. Úgy városban, mint terepen is megállja a helyét, ahol egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel a sérülések miatt. Én egy meleg és könnyű középrétegként ajánlom minden olyan felhasználónak, akinek minden gramm számít.

Egy profi túravezető különvéleménye

Ez a kabát a thru hikerek Aspirin-je, az a darab, amely sohasem hiányozhat hátizsákunkból. Évek óta használom a 800-as, kapucnis változatot és nem véletlen, hogy ragaszkodom hozzá. Irtózatos hóvihar az USA vadonjában, hatalmas sarkvidéki vihar Grönlandon, és hideg eső a Skót Felföldön, de minden alkalommal állta a próbát.

Azonban az új fejlesztésű, ultrakönnyű kabát a régebbihez képest (249 g) 60 grammal könnyebb (189 g) és mégis melegebb. Ezt használom kispárnának is a túráim során, ha pedig éjszaka annyira leesne a hőmérséklet, hogy kevés lenne a hálózsákom hőfokozata, akkor plusz rétegnek még ezt is magamra veszem. A végletekig ragaszkodom felszereléseim azon darabjaihoz, illetve azokhoz a márkákhoz, amelynek beváltak, hiszen hónapokat töltve a vadonban, egy-egy ilyen jó, vagy rossz választáson az életem múlhat.


Camino Steve (hosszútáv-túrázó, túravezető)