Tóni a kéken

2016. június 8.

Homokbuckák, ősborókás és pincesor - Kunfehértótól Érsekhalmáig

Tónit és csapatát néhány napra a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. látta vendégül. Jártunk a Kéleshalmi-homokbuckáknál, az ősborókásban, szőlőültetvények és napraforgók között, és a hajósi Pincefaluban.

Mindig tudtuk, hogy az erdészek összetartóak, de példaértékű volt, ahogy ezt a néhány napot megszervezték a KEFAG Zrt. munkatársai a Tóni a Kéken csapatának. Mindennap kísértek minket a túrán, és nagyon jó érzés volt, amikor a rekkenő hőségben Gál Sándor (a Császártöltési Erdészet igazgatója) elénk autózott hűsítővel és szendvicsekkel. Csatlakozott még hozzánk Bajáról Patócs Mihály, aki régi, nagy túrázó, mindent tud a környékről.

 


Kunfehértótól Góhér Zoltán kísért minket a Kéleshalmi-homokbuckákig, és sokat mesélt a területről, amelyet 1975-ben védetté nyilvánítottak. Szép élmény volt az ősborókásban a túra Zoltánnal. A homok olyan mély volt, hogy még az erdészet járművei is elakadtak, és a feltámadó szélben teljesen belepett minket a púderszerű, finom homok. Úgy éreztük magunkat, mint a légiósok.

 


Kéleshalomnál megpihentünk, pecsételtünk, majd Csikós Bélával folytattuk az utat. Csak egy bátor, idős nénivel találkoztunk, aki kerékpárjával küzdött a homokos úton. Béla pedig jókedvűen figyelt minket, ahogy öltözünk, vetkőzünk, küzdöttünk a meleggel meg a széllel. A napos útról végre beértünk az erdőbe, úgyhogy kicsit hűvösebb lett. Ezután szőlőültetvények között barangoltunk, és még egy porvihart is sikerült lencsevégre kapnunk.

 

 


Császártöltés egy rettentően hangulatos község, és most már egy vadonatúj kulcsosházzal is büszkélkedhet, amelyet a KEFAG Zrt. működtet. Az erdőszéli házikó 16 férőhelyes, minden kényelemmel ellátott. Nemsokára szeretettel várják a kéktúrázókat is, akár gyalog, akár bringával érkeznek. Felszerelt konyha, nappali és fürdőszobás szobák találhatók az alsó szinten, az emeleten pedig közös fürdőszobás elhelyezésre van lehetőség csoportok számára. Aki erre jár, ne hagyja ki Dönci vendéglőjét, ahol sváb és magyar ételek közül választhat a túrázó. A kulcsosházban tértünk nyugovóra. A sátrazás utánjólesett mindannyiunknak a gondoskodás, amellyel az erdészet munkatársai körülvettek minket.

 


Másnap reggel megérkezett Makra Zsuzsa, a KEFAG Zrt. PR-vezetője. Zsuzsa egy igazi energiabomba, tele lendülettel és jókedvvel. A halastavak partján, bivalyok és napraforgók között értünk el a hajósi pincesorhoz. Itt mi leptük meg Zsuzsát azzal, hogy elvittük Takács Lajos pincéjébe. Ezt a találkozást Beliczky Laci szervezte nekünk, aki jó barátságban van a családdal, és Tónit is már sokszor kísérte a Kéken. Lajos bácsi borospincéjében kiváló borokat kóstolt már Rockenbauer Pál is, amikor a Kerekek és lépések című filmjét forgatta. Sajnos a családnak nincs erről a találkozásról fotója, de a filmben szerepelnek, mert Takács Lajos akkor a Hosszúhegyi Állami Gazdaságban dolgozott, és Rockenbauer Pál vele is készített interjút.

 

 


A pincében már várt minket Lajos bácsi felesége, Marika néni. Pedagógusként, ének-zene szakos tanárként dolgozott, és biztosította a hátteret férjének, illetves most már fiainak is a borászkodáshoz. Nem véletlen, hogy számtalan díjnyertes boruk van a piacon, a férfiak látogatásunkkor éppen Németországban voltak egy borfesztiválon. A fantasztikus pörkölt és pásztortarhonya után megénekeltettük Marika nénit, és Tónit is megtáncoltattuk. Fájó szívvel búcsúztunk, mert Érsekhalma volt a cél. A borkóstoló hatására emelkedett hangulatban folytattuk az utat, és pillanatok alatt megmásztuk Érsekhalma különleges földvárát is, hogy szétnézzünk a tetejéről.

 

 

 


Innen már nagyon közel volt a falu, ahol beugrottunk újra Takács Lajosékhoz egy kis zsíros kenyerezésre. Nehezen szakadtunk el, mert tényleg nagy élmény volt az egész nap. Nagyon köszönjük a KEFAG Zrt. segítségét, szívünkbe zártuk őket, mert egy hónap gyaloglás után érkeztünk meg hozzájuk, és mindennel elhalmoztak minket, amiről csak álmodhat egy túrázó.


Írta: Friesz Móni

 


Kunfehértó-Érsekhalma
Pecsételőhelyek: Pici Paci Porta, Kéleshalom, Hajós
Vízvételi lehetőség, bolt, kocsma: minden pecsételőhelyen, Császártöltésen és Érsekhalmán
Kísérők: Góhér Zoltán, Csikós Béla, Patócs Mihály, Bánár Zsolt, Makra Zsuzsa, Friesz Móni
Külön köszönet Gál Sándor erdészeti igazgatónak.


 

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

2016.06.17.

Furtán elköszöntünk Olgától, aki kikísért minket a falu határába, és bízva abban, hogy profi túrázókkal van dolga, útnak eresztett minket. Addig nem is volt baj, amíg az országúton gyalogoltunk, viszont amikor letértünk a földútra, elvesztettük a jelet, aztán az utat, mert mindent nyakig érő gaz borított.

 

→ Tovább