Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szerző:
2019. szeptember 10.

Zakopane egyik legforgalmasabb pontja, a Gáspár-csúcs

A Lengyelország téli fővárosának tartott Zakopane nem csak a hideg hónapokban büszkélkedhet turistadömpinggel. A környező hegyóriások a síelőkön kívül a kirándulók paradicsoma is. Aki az egyik legnépszerűbb csúcs, a Gáspár meghódítását tervezi, annak nemcsak érdemes korán felkelni, de nem árt előre gondolkodnia sem.

 

A Lengyel-Szlovák határon húzódó Liptói-havasok Zakopane-közeli 1987 méteres csúcsa a Gáspár-csúcs, más néven a Kasprowy Wierch. A Kuznice városrészből induló kötélpálya mindenki számára elérhetővé teszi a kétezres magaslatot. Népszerűségét tükrözi, hogy a felvonó a nyári főszezonban tízpercenként harminc, télen pedig akár hatvan ember felszállítására is képes. Célszerű azonban azt is szem előtt tartani, hogy ennyi látogató mellett a zsúfoltság sokszor nem elkerülhető. Aki járt már Kuznicében, annak a lelki szemei előtt bizonyosan megjelenik a felvonó pénztára előtt kígyózó embertömeg.


A Giewontra tervezett túránkat már második alkalommal hiúsította meg az időjárás. Először a nyereg alatt ért minket egy tartós, heves zivatar, mely visszafordulásra késztetett, ez alkalommal pedig a hetekkel ezelőtti villámcsapás miatt kényszerültünk a tervünk módosítására. A Lengyel-Tátrába tervezett túrázás már le volt fixálva, de a történtek miatt a Giewontot a Gáspár-csúcsra cseréltük. Némi zakopanei tapasztalat birtokában kezdtük meg a szervezkedést.

 


Az Öt-tó völgye - Morskie-Oko-körtúra előző napi fáradtságával az izmainkban megengedhetőnek éreztem azt a luxust, hogy a kabinok kényelmével repüljünk fel a csúcsra. A felvonóra történő jegyelővétel elkerülhetővé teszi a sorban állást, ezért célszerű ennek valamelyik módját kihasználni. A PKL (a lengyel vasutakat és felvonókat üzemeltető társaság) honlapján kicsit bonyolultabb regisztráció után váltható meg a menetjegy, ezért érdemes a Gubalowka melletti irodát vagy a több helyen is felállított automatát használni. Szerencsétlenségünkre a Gáspár-felvonó és az online rendszer érkezésünkkor technikai okokból napokig nem működött, ezért a túra napjáig képlékeny volt a programunk.


Reggel fél nyolckor a II. János Pál pápa tér parkolója már háromnegyedig megtelt, de mi még sikeresen állhattunk be az autónkkal. Kuznicébe három złotyi/fő árért kényelmesen buszozhatunk ki. Terveinkben a felvonózástól függően A és B verzió szerepelt. A buszról leszállva már látható volt a pénztár előtti sor hossza, de azért a lépcsők alján csatlakoztunk hozzá. A két működő ablaknak köszönhetően harminc percen belül már a jegyünkkel a kezünkben sorakoztunk a kordonok között.

 


Akiknek sikerült a jegyelővétel, azok bal oldalról szinte várakozás nélkül szállhattak be. Európa egyik legrégebbi lanovkája 1936 óta üzemel, és a leírások szerint 1997-ben még II. János Pál pápa is utazott rajta. 1352 méteren van egy közbülső, a Myslenickie Turnie nevű mészkősziklára épült állomás, ahol kabint kell váltani. A drótkötélen töltött kb. 12 perc alatt lengyelül és angolul is folyik egy kis idegenvezetés.


A felső állomásnál, az ország legmagasabban fekvő éttermében két szinten kínálnak reggelit és főételeket elfogadható áron. A fenti látogatószámot tízpercenként utántölti a lanovka, ezért magányos túrázásra ne is számítsunk. A menettérti jegyet váltók maximum egy óra negyven percet tölthetnek odafent, ami nem sok mindenre elég. A felvonó állomásától pár percet még sétálni kell 1987 méterre, ahol a magaslatért gyalogosan megdolgozók mellett a kényelmesebb kirándulók is jól megférnek.

 


Itt, és a környező sziklacsúcsokon is túlzás nélkül fürtökben lóg a tömeg. Az 1938-ban épült meteorológiai és csillagászati obszervatórium oldalfala ad némi árnyékot és szélvédelmet a pihenésre. A gerincen két irányba vezet a piros sáv jelzés. Dél-kelet felé fél óra alatt érhető el a Liliowe és két órán belül a Swinica, nyugatra pedig szintén ennyi idő alatt gyalogolhatunk el Kopa Kondratova magaslatáig.

 

 

 

A csalókán szelíd gerincút könnyű séta reményével és a környező hegyek feledhetetlen panorámájával kecsegtet, de amikor vissza kell jutni a felvonóhoz, akkor az addigi látványért meg kell fizetni az „enyhe” szintemelkedést. Ebbe a csapdába mi is beleestünk, lazán sétálgattunk a gyönyörű látványt nyújtó keskeny sziklaösvényen, de még a Kuznicébe levezető gyalogutat is bele kellett kalkulálni a rendelkezésre álló időbe. A kényelmet nem vittük teljes mértékben túlzásba, csak egy útra vettük meg a felvonójegyet.

 


Lefelé a zöld és a sárga jelzések közül választhatunk. Mi ez utóbbin kezdtük meg az ereszkedést. Kezdetben az aktuálisan nem üzemelő ülőszékes felvonó alatt, a téli sípályán kanyarog az ösvény. A tátrai turistautak többségének nehézségét szerintem leginkább az óriási kövekkel kirakott utakon való egyensúlyozás jelenti, ami természetesen itt is próbára tette a bokánkat.

 

 

 

A sífelvonó aljától már enyhült az ereszkedő, egészen kényelmes járás adódott a Hala Gasienicowa menedékházig. Innen a sárga jelzést kékre váltottuk, és 1500 méteren, érdemi szintkülönbség nélkül hullámvasutaztunk a város feletti sziklaletörésig (Przelecz miedzy Kopami). Előttünk-alattunk a házak, balról pedig a Giewont ölelése. Rövid sziesztára alkalmas, gyönyörű hely. Ereszkedőnk hamarosan átváltott a magas fenyvesek szintjébe, majd a Nosalra vezető letérő után Kuznicébe kanyargott vissza.

 

 

 

 

Szöveg és fotók: dr. Kocsis Tünde

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megnyitott a világ legnagyobb hólabirintusa

Öten meghaltak, száznál is többen megsérültek villámcsapások miatt a Tátrában

Mit keres egy óriási fog az egyik leghíresebb lengyel hegyen?

Sokan edzőcipőben vágnak neki a Tátra legnehezebb turistaútjának

 

Egy felejthetetlen nap a Berettyó gátján

Egy felejthetetlen nap a Berettyó gátján

2021.10.19.

Megtoldottuk az alföldi kékezést még két nappal. Mindkét napon tökéletes túraidő kerekedett, így újabb felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, és még mélyebbre szippantott bennünket az Alföld, egyre jobban kezdem érteni Petőfi rajongását ezért a vidékért.

→ Tovább
Szögliget térségének geológiai érdekességei és Szádvár új látnivalói

Szögliget térségének geológiai érdekességei és Szádvár új látnivalói

2021.10.19.

2021-ben ismét volt Geotóp Napok az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) területén, amely országos programsorozatot idén már 14. alkalommal rendezték meg. Ezen belül kilencedjére taposták geoturisták az ANPI földtudományi értékekben gazdag („geodiverz”) vidékét, ezúttal Szögliget térségében, a Szádvár Tanösvény útvonalai mentén.

→ Tovább