Te is részt vehetsz a 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesület ünnepi túráin

Idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE), ami egyben a magyar turistaság 150 éves ünnepe is. Ótátrafüreden – az alapítás helyszínén – augusztus 8. és 13. között ünnepségsorozatot rendeznek, ahová mindenkit szeretettel várnak.

2023. július 14.

Idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE), ami egyben a magyar turistaság 150 éves ünnepe is. Ótátrafüreden – az alapítás helyszínén – augusztus 8. és 13. között ünnepségsorozatot rendeznek, ahová mindenkit szeretettel várnak.

Az első magyar turistaegyesület a Magas-Tátrában, a magyar túrázás bölcsőjében alakult meg 1873. augusztus 10-én Tátrafüreden. Az egyesület fő tevékenysége sokáig a Tátrához kötődött, a történelem szomorú viharai az egyesület működését is és a Tátrához kapcsolódását is meg-megszakították, de mára az egyesület kárpát-medencei működésének ismét egyik legfontosabb eleme a tátrai jelenlét. Ezért az alapítás 150 éves évfordulóját is elsősorban itt, a Magas-Tátrában ünnepli az egyesület.

Az ünnepi hét során minden nap többféle túra közül választhatnak a résztvevők. Az alapítás napján, 10-én az egyesület tagjai emlékülést rendeznek. Ótátrafüreden, Poprádon az MKE által épített Kárpát Múzeumban kiállítást nyitnak meg, megkoszorúzzák a Tarajkán a Szilágyi-emlék újraformázott domborművét. Az ünnepi rendezvény a hagyományos, Zakopane–Ótátrafüred útvonalú tátrai átkeléssel zárul.

A többnapos rendezvényen kétféleképpen lehet részt venni. Közös, szervezett formában, ami augusztus 8. délutáni utazással indul és augusztus 13. esti érkezéssel ér véget. Másrészt ugyanazon túranapokra Magas-Tátra kupát is hirdet az egyesület, ami kötetlen teljesítménytúrák sorozatával lesz jelen az ünneplésben.

A közös program magában foglalja a buszos utazást Budapestről a szálláshelyekre és minden nap a közös programok helyszíneire, rajt- és célhelyeire, beleértve a lengyel utat is, 5 napi szállást Szepesszombaton, Tátralomnicon, Felsőerdőfalván és Tátraerdőfalván 2-6 ágyas szobákban, reggelit, vacsorát, részvételt a közös túrákon és az ünnepi eseményeken (kiállítás, szoboravatás, ünnepi ülés, vacsora), a komoly közös túrák mellett minden nap családbarát kisebb túrákat, sétákat. A közös túrákon alternatív rövidebb változatot is lehetővé tesznek. A minden évben megrendezett magas-tátrai átkelés és távjai is a közös heti program részei.

A közös ünnepi program részvételi díja 120 000 Ft, amiből az alapdíj 98 000 Ft, a buszos utazás és a helyszíni buszos utak költsége 12 000 Ft, az ünnepi vacsora 10 000 Ft. A Magyarországi Kárpát Egyesület, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Hazajárók Egylet tagjainak és a 12 év alatti gyerekeknek az alapdíj 68 000 Ft. Családok számára, valamint egyedi kérések esetén külön elbírálás lehetséges. A programon és az ünnepi vacsorán a részvételi helyek száma korlátozott. A részvétel fizetéskor válik biztossá.

Az ünnepi hétre Magas-Tátra kupát ír ki a Magyarországi Kárpát Egyesület minden túranapra. Az 5 napi túrából 4 teljesítése esetén a Magas-Tátra kupázók jubileumi kupát kapnak. A kupa díja 10 000 Ft, ez tartalmazza az 5 túra nevezési díját és a jubileumi pólót.

Jelentkezni az ünnepi hét programjaira, illetve a túrákra az MKE honlapján lehet, ahol további részletek olvashatók az ünnepi hét eseményeiről.

Cikkajánló