2022-ben Békéscsaba és Baja örülhet Az Év Múzeuma címnek

A nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kapta 2022-ben Az Év Múzeuma díjat, a kis múzeumok közül pedig a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki ezt a címet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
pulszky.hu
2022. május 23.

A nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kapta 2022-ben Az Év Múzeuma díjat, a kis múzeumok közül pedig a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki ezt a címet.

Május 21-én szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjait a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A díjat 1996-ban a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapította. A múzeumok értékelését egy kilenc tagú bizottság végzi, és ezúttal a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumnak ítélték a díjat figyelemreméltó nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért.

Az 1899-ben alapított Munkácsy Mihály Múzeum legfontosabb feladatának a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, valamint a magyar kultúrkincs, Munkácsy Mihály életművének és életútjának bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti.

Az elmúlt két esztendő mérföldkőnek számított az intézmény életében, ugyanis ekkor nyílt az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás két egysége: a festő életét és életművét 21. századi eszközökkel bemutató Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlat, valamint a Békéscsaba az évezredek idővonalán című, a várost és megyét kontextusba helyező, látványos, interaktív kiállítás. A múzeum további a Történetek ceruzától ecsetig – Jankay Tibor művészete című állandó tárlata egy hosszú és sokszínű életművet mutat meg egy új válogatásban, bepillantást engedve a művész munkamódszerébe, felfedve a vázlatokhoz, formákhoz és mintákhoz, eredetekhez visszanyúló munkamódszerét. A Tevan Nyomda művészeti öröksége című kiállítás sokszínű gyűjteményen keresztül mutatja be a nyomda szerepét. Az Orlai Petrics Soma kamarakiállítás a festő korát idéző enteriőrjelleggel berendezett tárlaton vonultatja fel a műveket.

A Munkácsy Mihály Múzeum korábban több rangos szakmai elismerést is elnyert már. Kiérdemelte Az Év Múzeuma 2007 és a 2008 Vendégbarát Múzeuma díjat, valamint 2015-ben megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

A kis múzeumok kategóriájában a bajai Türr István Múzeum kapta Az Év Múzeuma 2022 díjat, amely gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált. 2011 és 2022 márciusa között az infrastrukturális és múzeumszakmai fejlesztésnek köszönhetően megújult és látványtárként látogathatóvá vált a múzeum néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és régészeti raktára. 2020-ban új restaurátorműhelyt alakítottak ki, majd 2021-ben megnyílt a térség történetét és kulturális örökségét bemutató Örökségszálló című új állandó kiállítása.

A fődíjak támogatói a MúzeumDigitár és a Pazirik Kft. voltak, akik digitális szolgáltatások biztosításával segítik elő, hogy a nyertesek új, a virtuális térben megjeleníthető múzeumi tartalmakat hozhassanak létre és tegyenek minél szélesebb körben hozzáférhetővé.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta, az ICOM Magyarország különdíját pedig az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki.

Cikkajánló