3,6 tonna hulladékot gyűjtött össze a Marosnál a PET Kupa

Most először a Maroson tartottak négynapos PET Kupát, melynek során 607 zsák szemét gyűlt össze.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
PET Kupa
Forrás:
PET Kupa sajtóközlemény
2023. május 23.

Most először a Maroson tartottak négynapos PET Kupát, melynek során 607 zsák szemét gyűlt össze.

A Természetfilm.hu Egyesület több mint tíz éve szervez hulladékgyűjtő versenyeket, amire ezúttal a Maroson került sor. A menet Apátfalváról indult és Szegeden zárult, ami 36 folyamkilométert jelent, a központi táborhely pedig Makón helyezkedett el. A folyamatos esőzéseknek és áradásoknak köszönhetően kalandos evezésben volt része a csapatoknak, és több hulladékkal is találkoztak, mint amire előzetesen számítottak.

A teljes versenyprogramot négy csapat evezte végig, és az utolsó kilométereken, a Deszk és Szeged között folyószakaszon dőlt el, ki lesz a győztes, vagyis melyik csapat gyűjtötte össze a legtöbb hulladékot. Végül a veteránokból álló PETúnia nyert, akik nemcsak a legtöbb hulladékot gyűjtötték, de az egy főre jutó szemétszedésben is az élen végeztek, megszerezve a Maros Hőse díjat.

A 3,6 tonna hulladék 80%-a műanyag palack, amely a határon túlról származik, de másféle szemét is akadt, például hűtő, TV, műanyag szék, fémhordó, gumicsónak, olajos flakon, rovarirtó. 100-150 méterenként lehetett találkozni kidőlt fákon fennakadt hulladékszigetekkel.

A különböző frakciókra szétválogatott hulladék nagyobb része, kb. 60%-a újrahasznosul.

Cikkajánló