5 hazai kilátó pazar panorámával - 1. rész

Jó fent lenni. Jó onnan lenézni. A magasból minden szép, vagy legalábbis elég távol van ahhoz, hogy még a csúf is érdekesnek tűnjön. A táj messzire nyújtózik előttünk, a felhők szemmagasságban lebegnek, és az élet, ott lenn, csupán apró mozaikok halmaza. Íme öt hazai kilátó, ahonnan csodaszép látványban lehet részed.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Gulyás Attila
2015. július 12.

Jó fent lenni. Jó onnan lenézni. A magasból minden szép, vagy legalábbis elég távol van ahhoz, hogy még a csúf is érdekesnek tűnjön. A táj messzire nyújtózik előttünk, a felhők szemmagasságban lebegnek, és az élet, ott lenn, csupán apró mozaikok halmaza. Íme öt hazai kilátó, ahonnan csodaszép látványban lehet részed.

1. Az ország tetején - tévétorony-kilátó (Kékestető)

 


A hazánk legmagasabb pontján álló tévétorony a Mátra emblematikus építménye. Persze nem a szépsége miatt szeretjük, sokkal inkább a fentről elénk táruló látvány miatt. A torony 1981-ben készült el. Előtte a ma is álló, 1958-ban épült kőtornyot használtak kilátóként. A 176 méteres torony szocreál fogadóteréből lifttel juthatunk a második szinten lévő zárt kilátóba, illetve az egy szinttel magasabban található nyitott kilátóba. Ez utóbbi 45 méter magasan van, így aki ide feljön, az 1059 méteres tengerszint feletti magasságból gyönyörködhet a kilátásban. A második szinten egy presszó is működik, valamint egy 8000 üveget számláló minipalack-gyűjtemény is helyet kapott. A kilátó csak belépőjeggyel látogatható.

 

 

Tudtad?
Kékestetőn már a 19. században is volt egy kilátó, amelyet a Mátrai Egylet állított 1888-ban, és az akkori népjóléti miniszterről, Vass Józsefről nevezték el. A fából készült kilátóhoz 1926-ban egy menedékházat is építettek. A torony állapota azonban később annyira leromlott, hogy be kellett zárni, majd a II. világháború idején le is bontották.


2. Egy igazi klasszikus - Erzsébet-kilátó (Budai-hegység)

 


A János-hegy már régen is közkedvelt célpont volt a természetjárók körében. Tetején eredetileg egy fából készült kilátó állt, de már 1888-tól tervezték egy kőkilátó építését. A munkálatokat végül - anyagi okok miatt - csak 1908-ban kezdhették el. A torony triász időszaki édesvízi mészkőből és homokkőből épült, legfelső terasza 23,5 méter magasan van. A tervezéssel Klunzinger Pál építészt bízták meg, akinek eredeti elképzeléseiben még egy kupolás épület szerepelt. Később Schulek Frigyes átdolgozta a terveket, s a kupola helyére a ma is látható két felső terasz került.

 

 

Tudtad?

A János-hegy Erzsébet királyné egyik kedvelt kirándulóhelye volt; 1882-ben többször is ellátogatott ide. „Csodálom az embereket - mondta -, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészletekkel.”


Információ: janoshegyikilato.hu


3. Két ország határán - Írott-kő kilátója (Kőszegi-hegység)

 


A kilátó 1913-ban épült, s két ország területén fekszik. Az osztrák-magyar határ a kilátó közepén halad át. A 883 méteres hegyet németül is ugyanúgy hívják, ahogy magyarul; Geschriebenstein, azaz Írott-kő. Az elnevezés a kilátó közelében található sziklaalakzathoz kapcsolódik, amelyen ma is kivehetők a bevésett (C, B és E) betűk. A feltételezések szerint ezek közigazgatási határt, talán a Batthyány- és az Esterházy-birtokok határvonalát jelölhették. A kilátó, legrövidebb útvonalon, a Hörmann-forrástól, mintegy 2,5 kilométer megtételével, 45 perc alatt érhető el, de Kőszegről, Velemből, Bozsokról és Ausztriából is szép útvonalak vezetnek ide. Mondanunk sem kell, hogy az Országos és a Dél-dunántúli Kéktúra kiindulópontja is itt van.

 

 

 

túraajánló
Vártúra, történelmi barangolás az avar kortól napjainkig, búcsújárás vagy épp forrástúra. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület tematikus túraútvonalaiból mindenki kiválaszthatja az érdeklődésének és erőnlétének megfelelőt.
 

 

 

Információ: naturpark.hu


4. Határtalan panoráma - magas-hegyi kilátó (Zempléni-hegység)

 

 Az 514 méteres Magas-hegyen álló kilátóból Sátoraljaújhely, a Hegyalja, a Bodrogköz és Szlovákia hegyei tárulnak elénk. A kilátóhoz libegővel is feljuthatunk. Az 1332 méteres libegő hazánk leghosszabb ülőszékes pályája, amely sífelvonóként is működik. A kilátótól induló turistautakon felfedezhetjük a Zempléni-hegység szépségeit, az itt található tanösvény pedig 15 táblán mutatja be a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit. A látogatók azonban nem csupán túrázni és síelni tudnak itt, de az extrém kalandoknak is hódolhatnak; négy, különböző nehézségű kalandtúra-útvonalon is kipróbálhatják magukat, továbbá egy bobpályán is lecsúszhatnak.

 

Közeli látnivaló : Megyer-hegyi tengerszem

Bár nem a természet, hanem emberi kéz alkotta, a Megyer-hegyi tengerszem így is lenyűgöző látványt nyújt. Malomkövet bányásztak itt századokon át, majd az idők folyamán csapadékvíz töltötte ki a bányaudvart. A 70 méteres, meredek sziklafalakkal határolt tó legnagyobb mélysége 6,5 méter.

 
 
 

 

Információ: zemplenkalandpark.hu

5. Futurisztikus látvány a hegytetőn - Csergezán Pál-kilátó (Budai-hegység)

 


A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méter magas Nagy-Kopaszon álló kilátó egyedi formájával már önmagában is különleges látvány. Az építmény vörösfenyőből készült, és sűrű lécborításának köszönhetően a feljutás még tériszonyosok számára is csupán könnyed bátorságpróba. A kilátó legfelső szintjéig 100 lépcsőfokot kell leküzdenünk. De megéri, hisz a 18 méteres magasságból gyönyörű a panoráma. Tiszta időben a Mátrától a Pilisen és a Zsámbéki-medencén át, egészen a Velencei-hegységig ellátni. A kilátóhoz Nagykovácsi felől, valamint a Budakeszi és Telki közötti úttól egyaránt kétórás sétával juthatunk el, a Sisakvirág tanösvényen haladva. A 2012-ben létesített tanösvény a Nagy-Kopasz bükköseiben élő farkasölő sisakvirágról kapta a nevét.

 

tudtad?

A kilátó névadója Csergezán Pál, ismert természet- és vadászfestő, aki többek között Fekete István és Kittenberger Kálmán könyveit is illusztrálta. Élete utolsó éveit Telkiben töltötte. Hamvait a falu közelében húzódó erdőben helyezték örök nyugalomra.

 


A cikk 2013. novemberében jelent meg a Turista Magazinban.


Kapcsolódó cikkek:
5 hegy, ami megér egy kis szuszogást - I. rész
Öt hazai hegy, ami csak téged vár - II. rész

Cikkajánló